Visa utbildning.se som: Mobil
  • = Reportage kopplat till arrangören
  • = Film
Visar 1-50 av 203 träffar

IT-tekniker – ett framtidsyrke

Som IT-tekniker har du ofta ett stort ansvar för att allt ska fungera, oavsett om det gäller kommunikation, nätverk, integritet eller säkerhet. Du arbetar dels tekniskt, med utbyggnad, drift och underhåll av IT-system, dels serviceinriktat, med support till användarna av dessa. Denna variation i arbetet gör yrket till en utmaning, men inrymmer också en flexibilitet som lockar många att pröva lyckan i branschen. Arbetsuppgifterna inom IT-branschen förändras i takt med att utvecklingen går framåt – och det gör den, snabbt och ibland explosionsartat. Om du har valt att arbeta som IT-tekniker tycker du förmodligen att IT är både spännande, roligt och utmanande. Kanske är du IT-ansvarig på företaget och därmed en av de mest eftersökta medarbetarna på hela kontoret. Många är säkerligen beroende av dig och din expertis, vilket gör att du ständigt måste vara på tårna. Det finns all anledning att vidareutbilda sig inom IT idag, delvis för att jobben finns där, delvis för att det är en spännande bransch i ständig förändring.

Varför fortbildning inom IT?

Av alla branscher är IT-branschen kanske den som i snabbast takt förändras och utvecklas. Nya möjligheter och innovationer dyker ständigt upp och framtiden lovar många fler. Utvecklingen kommer förmodligen inte stanna av än på länge. För dig som arbetar som IT-tekniker är fortbildning därför en nödvändighet. Dessutom är kunskap en färskvara, speciellt i IT-branschen, där det som gällde igår kan vara gammal skåpmat idag. Vidareutbildning och kompetensutveckling är relevant för de flesta yrkesgrupper, men kanske särskilt för IT-tekniker, som ju gärna bör ligga steget före. En kurs i något av alla ämnen som finns inom IT-området ger dig större möjligheter att effektivt och professionellt utföra ditt arbete och hjälpa andra att lösa sina IT-relaterade problem. Att vara specialist på ditt område innebär också att du måste ta ansvar för att hela tiden hålla dig uppdaterad, för dina kunders eller medarbetares skull. Att gå en kurs kan ge dig större chanser till jobb och i förlängningen mer stimulerande arbetsuppgifter.

Vilka kurser finns för en IT-tekniker?

Det finns en rad olika utbildningar och kurser inom IT, med fokus på bland annat teknisk kunskap, problemlösning och krishantering. Rollen som IT-tekniker förutsätter att du både är tekniskt kunnig och har serviceinriktningen som krävs för att bistå med assistans på ett professionellt och pedagogiskt sätt. Därför innehåller många av kurserna tips och råd om hur du blir bättre på att ge stöd och support till de kunder som är så beroende av dig. Kontinuerlig kompetensutveckling är av stort värde för en IT-tekniker. Därför är det en god idé att då och då fylla på kunskapsreserverna och uppdatera dig på det senaste. Oavsett inriktning är vi säkra på att du hittar en kurs som passar dig. Idag går det att hitta kurser i såväl specifika dataprogram som övergripande ämnen som säkerhet eller integritet. Det finns många närliggande områden som du som IT-tekniker också kan vidareutbilda dig inom. Kanske vill du bli affärsutvecklare av IT-lösningar? Lära dig systemutveckling eller nätverks- och systemadministration? Varför inte bli webbutvecklare eller CRM-konsult? Det finns goda möjligheter att rikta in sig på ett specifikt område som du är extra intresserad av, och en kurs som ökar din kompetens kan hjälpa dig att nå den nivå i karriären som du strävar efter.