Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning från Keystone Production!

”Vill du prata efter f.d statsminister Göran Persson?”

Snacka Snyggt Elaine Eksvärd

Är du den som sträcker upp handen högt när det finns chans att hålla en presentation inför andra? Inte? Med den moderna retorikens verktyg kan du bli den personen, och inte bara det – du kan avancera i karriären också. 70 % tackar nej till ett avancemang i karriären om rollen innebär presentationer inför andra. Jag kan tycka att det är sorgligt att tacka nej baserat på rädslor. Därför har jag alltid tackat ja till saker som skrämmer mig, på gott och ont men mest på gott.

Jag hade precis suttit bakom ett tangentbord i åtta månader för att skriva min första bok Härskarteknik när ett samtal från en talarförmedling kom: ”Vill du prata om härskartekniker på den Stora Retorikdagen efter Göran Persson?”. Jag log för mig själv över temat och det faktum att kliva upp efter en person som är känd för att härska. Mina fingrar var stela av allt skrivande och det kändes som att tungan hade förtvinat, jag hade inte hållit en föreläsning på åtta månader. Retoriken hade tillfälligt blivit författare.

Ändå hörde jag mig själv svara ”självklart” på frågan, till talarförmedlingens förtjusning. De blev förvånade över mitt snabba svar och jag blev förvånad över hur ett ”självklart” hittade ut så lätt. Jag har alltid varit rapp i käften, så rapp att jag ibland blivit överväldigad av den där hjärtklappningen som kommer efter jag tackat ja till något läskigt. 

”Helvete Elaine, kan du inte bara tänka lite till innan du säger ’självklart’!”

tänkte jag för mig själv och kände knäna skaka. Den stora retorikdagen kom och ångesten med det. Jag kände mig spyfärdig av rädsla och försökte mig på några naiva mantran: ”Du är stark, du är inte rädd”, sa jag till mig själv i spegeln. Tyvärr var det en livrädd blek person i reflektionen som inte lyckades övertyga mig, trots sin fil. kand i retorik. ”Du kommer dö”, var min avslutande mening till mig själv innan jag lämnade spegeln med ett plågat ansikte och gråten i halsen.

Jag klev in på Oscarsteatern i alldeles för små skor. (Nej, det är ingen metafor utan med på riktigt för små skor. Jag hade dåligt med pengar, men fick låna ett par flådiga skor av en god vän, dagen till ära.) Jag hade ont i både fötter och själ, och ett hjärta som bankade hårt bakom bröstbenet. Till ljudet av dånande applåder tillägnade talaren innan mig – Göran Persson – klev jag upp på scenen. Strålkastarljuset bländade mig, publikens tystnad gjorde det svårt för mig att andas och min retoriska död kom när jag inledde med: ”ehhhh, hej?”. 45 plågsamma minuter pratade jag inför denna publik. Fick jag stående ovationer och hjärtliga skratt? Nej, jag gjorde den sämsta föreläsning jag någonsin gjort. Men vet ni vad? Jag överlevde! Reflektionen i spegeln hade fel, jag dog inte. Istället blev det starten för mig som en av Sveriges mest anlitade föreläsare.

Din första dag på gymmet var förmodligen ingen hit. Och precis så är det med kommunikation det är en muskel och få föds med sexpack. Men med oss på Snacka Snyggt får du verktygen för att inte bara övervinna rädslan utan också glänsa på bara två dagar. Shit happens, det hände mig. Låt oss nu se till att det aldrig händer dig.Läs mer om Snacka Snyggt

Beställ mer information


Beställ information

Fyll i formuläret om du vill komma i kontakt med Snacka Snyggt och veta mer om deras utbildningar.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.