Visar 1-19 av 19 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-19 av 19 träffar

Om friskvård och friskvårdsbidrag

Begreppet friskvård innefattar egentligen alla åtgärder som främjar hälsan, men brukar användas för att beskriva de aktiviteter en arbetsgivare kan bekosta genom ett så kallat friskvårdsbidrag. Bidraget är avdragsgillt för arbetsgivaren, som alltså inte behöver betala skatt för det. Hur stort belopp en anställd kan få ersättning för varierar från företag till företag. Exempel på aktiviteter som kan vara godkända att få friskvårdsbidrag för är styrketräning, bollsporter, racketsporter, dans och yoga. De flesta typer av massage hör också till kategorin, liksom alternativa behandlingar som zonterapi eller ljusterapi. Begreppet friskvård innefattar förutom träning ofta även kost, varför man också kan ha rätt till bidrag om man erhållit kostrådgivning.

Vad kan friskvård betyda för företaget?

Allt fler företag och chefer inser fördelarna med att låta sina anställda ägna sig åt friskvård. Sjukskrivningar kostar mycket, så självklart är det delvis en ekonomisk fråga. Men vilken chef vill inte dessutom ha friska, glada, starka och energiska medarbetare, som bidrar till en positiv arbetsmiljö? Att visa att man bryr sig om och värderar sin personal blir allt viktigare, och att erbjuda friskvård är ett sätt att göra det.

Den som exempelvis är friskvårdsansvarig på ett företag har med andra ord en viktig roll och ett stort ansvar att se till att alla får hjälp med det de behöver för att optimera sin hälsa. Det kan därför vara en bra investering att erbjuda en eller flera anställda en utbildning inom friskvård, så att de kan inspirera och motivera hela företaget att må bättre.

För vem passar en friskvårdsutbildning?

För att tycka om att arbeta med friskvård måste du naturligtvis ha ett stort intresse för hälsa och träning. Du behöver inte nödvändigtvis arbeta som friskvårdsterapeut, utan kan ha rollen som HR-ansvarig, personalchef eller övrig befattning i företaget med ansvar för den allmänna företagshälsan. Du kanske själv har sett fördelarna med att leva ett aktivt liv, och vill förmedla dina kunskaper till andra. Men framför allt måste du ha en personlighet som lämpar sig för att inspirera och motivera andra att må bättre. Det innebär att du bör vara ödmjuk, pedagogisk och lyhörd. Att på förhand ha ett intresse för kost- och näringsfrågor kan också vara bra för den som vill gå en friskvårdsutbildning. Den som arbetar med friskvård kan vara exempelvis friskvårdterapeut, personlig tränare, friskvårdskonsult eller friskvårdsansvarig på ett företag. Närliggande yrken är friskvårdsmassör och kostrådgivare. Just kosten läggs det allt större vikt vid allteftersom kunskaperna om hur maten påverkar vår hälsa ökar. Den som arbetar med friskvård kan vara anställd såväl som egenföretagare, och arbeta med friskvård på heltid eller ha det som en del av sina arbetsuppgifter. Arbetet kan innebära information, vägledning och föreläsningar, eller mer praktiska övningar som får människor att bli mer aktiva.

Vad kan man få lära sig under en friskvårdsutbildning?

För dig som vill arbeta med friskvård professionellt kan en friskvårdsutbildning ge dig kunskaper och förutsättningar att hjälpa andra må bättre och bli mer aktiva. Rent konkret kan du få lära dig coachning, stresshantering, träningslära och näringslära. Utöver kurser som riktar sig till dem som vill arbeta med friskvård, ges även föreläsningar med syfte att inspirera företag, chefer och anställda att må bättre, genom att erbjuda verktyg och motivation som befrämjar hälsan. Ett annat alternativ är att låta någon i företaget utbilda sig till hälsoinspiratör, och fungera som en coach för sina medarbetare när det kommer till hälsofrågor. På så sätt ökar förhoppningsvis arbetsglädjen såväl som frisknärvaron i hela företaget.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Eva bytte karriär till undersköt...
Cady Utbildningar

Efter att ha jobbat på kontor i princip hela sitt yrkesliv ville Eva Nihlén byta karriär och börja jobba med människor istället. Här berättar hon varför Cadys undersköterskeutbildning verkligen passade henne. Läs hela intervjun här!

Läs mer
En gedigen och genomtänkt utbild...
Bergklint education

Jag blev positivt överraskad och tyckte att utbildningen kändes väldigt gedigen och genomtänkt. Det var ett väldigt relevant kursinnehåll! Det gav en väldigt bra grund och förståelse, i det stora hela, gällande näringslära och hälsa.

Läs mer om Ulrika som har gått Diplomerad/Licensierad Kostrådgivare på distans på Bergklint Education

Läs mer
Kumla Kommun om Framgångsakademin
Framgångsakademin

Våren 2020 grundades Framgångsakademin av Alexander Warg-Pärleros. Syftet var att hjälpa människor att nå sin fulla potential och utvecklas med hjälp av flera av Sveriges mest framgångsrika personer genom onlinekurser och träningsverktyg. I en intervju berättar Lise från Kumla Kommun varför de valde Framgångsakademin.

Läs mer
Ida utbildade sig till sitt dröm...
Cady Utbildningar

Idas framtida vision var att arbeta som HR-specialist, här berättar hon hur hon utbildade sig till sitt drömyrke på distans. Läs hela intervjun här!

Läs mer