Vi kunde tyvärr inte hitta några träffar för din sökning. Testa gärna med en annan filtrering eller gör en Ny sökning

Vad betyder MBA?

MBA står för Master of Business Administration, och är en examen på avancerad nivå som anses som en av de mest prestigefulla och eftertraktade i världen. Ämnet innefattar framförallt företagsekonomi, men också ämnen som företagsledning, marknadsföring, projektledning och redovisning, vilket täcker in många olika branscher idag. Utbildningen som leder fram till en MBA erbjuds av många lärosäten i världen, och innehållet varierar därför stort. Men det grundläggande syftet med att ta en MBA är att kunna leda företag och organisationer, och få en bredare förståelse för vad det innebär att driva en affärsverksamhet. Att läsa en MBA kan vara en smart och karriärfrämjande investering för dig som vill förbättra din jobbposition och kanske nå ända till näringslivets topp.

Vilka kan ha nytta av en MBA på heltid?

Att läsa en MBA är något som många inom flera branscher kan ha stor glädje av, och om du siktar mot en chefsposition är det överlag ett stort plus att ha en MBA-examen. En MBA kan även hjälpa dig att öka din konkurrensfördel gentemot andra som söker samma tjänst som du, och är ett plus att ha på cv:t. Oavsett vilken typ av karriär du ser framför dig, eller vilken specifik yrkesroll du drömmer om, är en MBA en värdefull investering. Eftersom en MBA-examen är internationellt gångbar innebär den också en stor fördel för dig som vill arbeta utomlands, eller har många utländska samarbeten och kunder. Att läsa utbildningen på heltid till skillnad från deltid innebär dels att du når ditt mål snabbare, dels att du kan fokusera helhjärtat på dina studier, vilket kan öka motivationen. Men det är förstås viktigt att du har den tiden att avsätta, då studierna kräver fullt fokus. En MBA kan öppna upp för nya möjligheter i din karriär och ge dig fler chanser till intressanta och givande jobb. För att du ska kunna läsa en MBA måste du ha en högskoleutbildning och ofta krävs även flerårig arbetslivserfarenhet. Dessutom erfordras goda kunskaper i engelska.

Vad kan en MBA innebära?

Innehållet i utbildningarna varierar mellan de olika lärosätenas utbud och inriktning, och det finns mycket att välja på. Vissa kurser ges exempelvis helt och hållet på engelska, för den som föredrar det. Att läsa en MBA ger dig kvalificerade kunskaper om hur du utvecklar ditt affärsmannaskap på ledningsnivå. Du kan exempelvis få förkovra dig inom ämnen som marknadsföring, affärsmodeller, arbetsmetoder, ledarskap, finans och internationellt företagande. Dessutom kan du få kunskap om hur människor beter sig i affärsrelaterade situationer och varför. En MBA- utbildning handlar i stort om att lära sig strategiskt tänkande och att kunna ha en helhetssyn på företagsledning. Genom en blandning av teoretisk information och praktiska övningar får du värdefulla kunskaper för framtiden, som kan appliceras på konkreta situationer ute i arbetslivet. Att ta dig an en MBA kan vara ditt livs utmaning, men det kan också vara oerhört givande att sätta upp mål som du sedan uppnår, inte minst för självförtroendet skull, något som är avgörande i din bransch. Dessutom kan du under utbildningen få chans att knyta värdefulla kontakter som du kan ha stor nytta av i ditt fortsatta yrkesliv.

Full time MBA

MBA-utbildningarnas studielängd varierar men brukar vara mellan 1-2 år, beroende på hur utbildningen ser ut och i vilken studietakt du väljer att studera. Du kan välja att att läsa en executive-, part time- eller full time MBA. Full time MBA innebär att du som kursdeltagare studerar på heltid under hela utbildningen. En MBA på heltid kan förkorta din utbildningstid men kan också ge dig begränsningar vad det gäller arbetsmöjligheter parallellt med studierna. Då en MBA-utbildning är en stor investering för många är det viktigt att göra en grundlig research innan man väljer skolor, inriktning och studietakt. Det gör att du skapar bättre förutsättningar att gå en utbildning som passar dig och din situation samt lever upp till de förväntningar och krav du har.

Här kan du hitta

 Executive MBA-utbildningar

 Part time MBA-utbildningar

För att hjälpa dig att navigera mellan de olika MBA-utbildningarna och för att se till att du får den informationen du behöver har vi på utbildning.se en MBA-guide.
 

 Här hittar du vår MBA-guide

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨