Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Executive MBA-stipendiet 2008

MBA stipendie 2008MBA-stipendiat vill få in miljötänk i näringslivet

Pia Högström vill få in mer miljötänk i näringslivet - och är nu på god väg. Hon är koncernekonomi- och marknadschef på KRAV och har utsetts till 2008 års stipendiat till Executive MBA-stipendiet.
"Genom Executive MBA:n kommer stipendiaten att kunna lyfta miljöperspektivet i affärsfrågor och affärsperspektivet i miljöfrågor till nästa nivå", skriver juryn i sin motivering.

Executive MBA-stipendiet delas ut av utbildning.se i samarbete med di.se och IFL vid Handelshögskolan i Stockholm en gång per år. I år gick priset till Pia Högström som har arbetet med miljöfrågor sen tidigt 90-tal.

- Jag vill få in miljöfrågorna i ett större sammanhang i företagsledningsperspektiv. Jag har länge tillhört en liten grupp som länge sett på miljöfrågor ur ett affärsperspektiv, men idag finns en annan mognad. MBA-utbildningen kan fungera som en språngbräda för mig, säger Pia Högström.

Mediefokus på klimatfrågor

Pia sökte stipendiet redan hösten 2006. Då kom hon bland de fem bästa och blev positivt överraskad över att komma så långt. Hösten 2007 skickade hon in exakt samma motivering - och fick stipendiet.

- År 2007 har varit ett otroligt medieår för oss som jobbar med miljöfrågor, det har varit en enorm mediefokus på klimatfrågor. Jag tror att jag hade bra timing. Jag var strategisk, eftersom det jag skrev om då visar att jag tidigt såg det andra såg ett år senare. Tidigare har folk varit skeptiska när jag har berättat att jag jobbar med miljö som strategisk fråga, men nu har det vänt. Hösten 2006 började allt fler att köpa KRAV-märkt.

"Jag är värd den här möjligheten"

Pia började Executive MBA-utbildningen i mars i år. Utbildningen varar en vecka per månad under två år.  

- Det är lyxigt att få tänka på sig själv. Jag är väldigt glad att jag fick den här möjligheten, och jag tycker att jag är värd den också, för jag har kämpat mycket!

I utbildningen ingår områden som lagstiftning, nationalekonomi, företagsekonomi och förändringsarbete. Föreläsningar varvas med arbete i egna projekt.

- Jag som är civilekonom i grunden har kunnat fördjupa mig och koppla kunskapen till min praktiska vardag. Det är verkligen en utbildning för företagsledare. Jag tycker att jag har blivit bekräftad i hur jag arbetar och har fått mer teorier kopplat till min erfarenhet. Jag känner att jag kan bottna i min erfarenhet och blir tryggare och säkrare på att jag är rätt ute. Det är skönt att se att andra har samma erfarenheter som jag.

Skapa luft och avsätt tid

Det har fungerat bra att kombinera utbildningen med arbetet, trots att MBA:n tar mycket tid. 

- Jag kollar e-posten och gör akuta saker på kvällarna under de veckor jag är borta, men det är svårt att dra ned på arbetsuppgifterna. Jag har planerat om tider men har inte tagit bort leveranser. Jag har får arbeta snabbare, trixa och fixa. I och med att utbildningen är så lång, så har jag också anställt en person för att från i höst prova nya arbetsroller. Det ska bli roligt.

- För att klara av en MBA-utbildning parallellt med det ordinarie arbetet så gäller det att skapa lite luft och avsätta lite tid. Du måste vara strukturerad, planera din tid, och göra lite i taget. Skjuter du upp blir det svårt att få ihop.

- Jag kan absolut rekommendera andra att läsa en MBA, särskilt om man arbetar i ledningsgrupp eller som chef. Vardagen i en verksamhet blir otroligt mycket lättare när man har de företagsekonomiska verktygen. När du hamnar högre upp i en organisation behöver du kunskap om hur du arbetar med medarbetare, förändring, budget, verksamhetsuppföljning och nyckeltal. De verktygen får du i en MBA.

Fakta om MBA-stipendiet

Executive MBA-stipendiet ges ut av utbildning.se i samarbete med di.se och IFL vid Handelshögskolan i Stockholm. Stipendiet gäller för en Executive MBA vid Handelshögskolan i Stockholm. Utbildningen omfattar 16 veckors studier under två års tid och är värd 325 000 kr.

I år gick priset till Pia Högström, koncernekonomi- och marknadschef på KRAV. År 2007 gick priset till Nino Baraka, entreprenör och egen företagare.

Juryn som utsåg Pia till årets vinnare bland de 300 sökanden bestod av Carl-Johan Bonnier, ordförande Bonnier AB och Peter Hägglund, VD IFL vid Handelshögskolan i Stockholm.

 Här kan du hitta olika typer av miljöutbildningar

 Hitta MBA-utbildningar i Sverige och övriga Norden här

Källa: di.se

Senast uppdaterad: 29 apr 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-27

MBA-blogg med Maria Smith

MBA-stipendiaten Maria Smith började i slutet av januari 2019 Executive MBA-programmet (eMBA) på Handelshögskolan i Stockholm. Vi har nu fått äran att ta del av hennes resa och kommer nedan fylla på med nya frågor och svar efter hand. Varsågod och läs!  På bilden: Paul Seimann, Maria Smith, Lars Strannegård (rektor), Sara Shafi Hansson och Caroline Siewerthsdotter Björkman Sommaren är förbi o ...
MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-04

”Utan utbildning hade jag varit buffelherde nu”

Redan som tonåring drömde Himanshu om att få studera på en högre akademisk nivå. Fascinerad av de utländska universitetens blanka informationsblad satt han i föräldrahemmet i Delhi, Indien och smidde planer om att en dag få läsa en MBA-utbildning.Det fanns bara ett problem.Hans familj tillhör Dalit, en samhällsgrupp där en högre akademisk utbildning är näst intill otänkbar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-24

Idag arbetar tidigare MBA-studenten Anna Bäck i Shanghai

Anna Bäck arbetar med affärsutveckling och har ett liv i Asien. Anna har ett stort driv och stark framåtanda och det vill hon använda till att skapa en meningsfull utveckling av vår omgivning och värld. Idag är hon ansvarig för Verydays Asienkontor i Shanghai. Det här är Annas utveckling efter att hon studerade MBA-programmet.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-10

MBA-stipendium

Det finns en uppsjö av olika MBA-stipendium du kan söka som kan finansiera din utbildning helt eller delvis. Det kan vara stipendier från olika utbildningsarrangörer, stiftelser eller regeringar och de kan vara på allt från några tusen till hundratals kronor.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-20

Så går det för förra årets MBA-stipendiat

Publicerad: 2015-03-24
2014 års MBA-stipendium gick till 36-åriga Roseline Olomina, projektledare på konsultbolaget FS Dynamics. I januari började Roseline sina studier och nu berättar hon om hur utbildningen går och ger dig som vill söka MBA-stipendiet tips inför din ansökan.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-03-20

Årets MBA-stipendiat är alltid redo

Årets MBA-stipendium värt 465 000 kronor tilldelades Gustaf Haag, en 28 årig analyschef med ett ben i civilsamhället och ett ben i näringslivet. En stor potential och en möjlighet att inspirera unga framtida ledare gjorde Gustaf till MBA-stipendiat 2015. I januari 2016 börjar Gustaf den 18 månader långa MBA-utbildningen på Handelshögskolan i Stockholm.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-25

MBA-stipendiet 2021

Dagens industri, utbildning.se och Handelshögskolan i Stockholm ger dig en unik chans att höja din kompetens och skapa ett ovärderligt nätverk. Nominera dig själv eller en vän till ett MBA-stipendium på Handelshögskolan i Stockholm, värt 495 000 kr. 

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-19

Allt om MBA

Här hittar du samlad information om MBA, Master of Business administration. Utbildningen är en ledarskapsutbildning för dig som yrkesverksam och som vill utveckla din yrkesroll mot en ledande position. En MBA-utbildning ger dig en unik möjlighet att bygga upp dina ledarkunskaper och låta dig inspireras till att ta din ledarroll ett steg längre.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-28

Starkt fokus och driv hos 2010 års MBA-stipendiat Ulrica Lindsköld

Ulrica Lindsköld var tidigare kapten i utlandsstyrkan i Afghanistan. Nu arbetar Ulrica som Marknadskommunikations- och verksamhetsutvecklingsansvarig och vill göra Falun och Sverige till föregångare inom CleanTech. Läs mer om Ulrica och stipendiet

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-14

Gustav Jansson vann MBA-stipendiet 2013

utbildning.se är glada över att kunna presentera  2013 års MBA-stipendiat, Gustav Jansson. Med utbildningen hoppas Gustav att han ska kunna ta sitt företag AKJ Energy Group till nästa nivå.        – Jag är självklart glad att jag vann och ser fram emot att påbörja utbildningen. Jag har en civilingenjörsutbildning i grunden, men jag vill utveckla mina ledarskapssidor f ...
MBA
Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!