17 feb 2015

Suget efter kompetensutveckling ledde till MBA-utbildning

Klas MBAKlas Forsberg från Stockholm valde att läsa sin Executive MBA utbildning vid Företagsekonomiska Institutionen på Stockholms Universitet. Samtidigt ägde stora förändringar rum både privat och på jobbet

Det var när Klas studerade och arbetade i USA som tankarna på en MBA-utbildning först tog form. Planen var då att han skulle läsa utbildningen utomlands, men en tid senare flyttade han och hustrun tillbaka till Sverige. Klas började istället undersöka utbudet av MBA-utildningar i Sverige och hittade Stockholms universitets MBA med det tilltalande flexibla  upplägget och den  geografiska närheten.

– Många skolor som driver MBA-utbildningar kräver att man är borta från jobbet en hel vecka i sträck i perioder. För mig kändes det viktigt att studierna var lagom tids-krävande så att jag samtidigt skulle kunna sköta jobbet, säger Klas som då arbetade som försäkringsmäklare och team-chef på ett stort internationellt företag i Stockholm.

Hösten 2007 påbörjade han sina studier vid Företagsekonomiska institutionen på Stockholms universitet. Under de två år som följde hann Klas läsa alltifrån Corporate Governance till   redovisning, finansiering och företagsansvar.

På frågan om hur det gick att förena studier med jobb och privatliv, svarar Klas diplomatiskt.

– Utbildningen blir mycket vad du själv gör den till. Det finns ett brett spektra av kurser och inriktningar att plocka från och intensiteten varierar från kurs till kurs. Det handlar ju också om ifall du själv vill läsa mycket i snabb takt eller hellre vill gå fram i ett lite lugnare tempo. Allt beror på hur din livssituation med familj och jobb ser ut. För mig passade det väldigt bra att programmet hade ett mer flexibelt schema som i praktiken Senare berättar Klas att han faktiskt ska ut med kursarna igen nästkommande fredag.  

Föräldraskapet -en ny typ  av utmaning.

Fram tills våren 2009 flöt det mesta på ganska smidigt. Så blev Klas pappa.

– Att jonglera studierna med jobb och privatliv var inga större problem innan vi fick barn, men sedan vi blev föräldrar har jag har fått vara ännu mer strukturerad för att få allt att gå ihop, berättar han. innebar mer hemmastudier och färre klassrumsbundna lektionstimmar.

Jag har skapat nya värdefulla vänskapsband och håller fortfarande kontakten med flera kurskamrater. I samma veva som första barnet kom började Klas dessutom ett nytt arbete som globalt kund- och försäkrings-ansvarig på Försäkringsbolaget Zürich.

Tiden som följde blev intensiv. Som student på Stockholms universitets MBA hade Klas möjlighet att göra ett uppehåll i en eller ett par terminer under programmets gång eftersom programmet är uppdelat i fri-stående moduler som läses en termin i taget. Men för Klas var det aldrig riktigt aktuellt, även om det fanns de i klassen som valde att göra ett kortare uppehåll.

– Visst hade jag kunnat ta ett studieuppehåll när det var som mest med barn och nytt jobb, men jag kände att jag ville få det här gjort. Förändring är alltid jobbigt och jag tycker personligen att det blir svårare att hålla motivationen uppe om man gör ett längre studieuppehåll mitt i en utbildning.

Klas arbetar just nu med sin sista uppsats tillsammans med en studiekamrat från programmet. Arbetet handlar om socialt företagsansvar (corporate social responsibility) och förväntas bli klart under hösten 2009. Han kommer då att kunna ta emot ett slutdiplom för sin Executive MBA, som skolan delar ut under högtidliga former.

– Det är verkligen roligt och spännande att få förkovra sig.  Under mina studier lärde jag mig mycket om hur man leder och sköter ett bolag och fick direkt användning för de nya kunskaperna. Vi var nämligen i gång med stora förändrings-arbeten på mitt gamla företag samtidigt som jag studerade. Jag fick då möjlighet det jag just läst om i praktiken. Det är något som man tyvärr inte alltid får möjlighet till som ”vanlig” anställd.

Studiesuget inte stillat
Förutom att Klas gärna sett ännu mer fokus på marknadsföring eller finans verkar han inte ha annat än gott att säga om MBA- programmets upplägg.

– Mitt mål med studierna var att öka mina möjligheter att söka nya jobb i framtiden, inom mitt eget såväl som inom andra företag. Jag valde en Executive MBA eftersom jag trivs inom försäkringsvärlden och har man redan hittat rätt yrkesgenre är det perfekt att kombinera sitt jobb med en sådan här utbildning.

Har suget efter mer kompetens-utveckling mättats?
Nej, efter många års ekonomistudier planerar Klas härnäst att läsa juridik.

– Det är kul med lite utmaningar med jämna mellanrum. Man måste hålla sig igång!

Publicerad: 2011-04-10

Senast uppdaterad: 17 feb 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-06-24

Idag arbetar tidigare MBA-studenten Anna Bäck i Shanghai

Anna Bäck arbetar med affärsutveckling och har ett liv i Asien. Anna har ett stort driv och stark framåtanda och det vill hon använda till att skapa en meningsfull utveckling av vår omgivning och värld. Idag är hon ansvarig för Verydays Asienkontor i Shanghai. Det här är Annas utveckling efter att hon studerade MBA-programmet.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-20

Gustav berättar om tiden som MBA-stipendiat

Gustav Kristiansson fick MBA-stipendiet 2012. Nu har han avslutat sin utbildning och idag arbetar han som chefsstrateg på Nira Dynamics. Läs om hans tid på MBA-utbildningen.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-20

MBA-stipendiat vinnare i Venture Cup – möt Gustav Kristiansson

Det var under förra veckan det stod klart att den tidigare MBA-stipendiaten Gustav Kristansson kammat hem vinsten i startuptävlingen Venture Cup. "MBA-utbildningen var ett jättebra tillfälle för mig att ifrågasätta etablerade normer inom affärsvärlden", berättar vinnaren.

MBA
Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨