Visa utbildning.se som: Mobil
Vinnaren av MBA-stipendiet 2021

Vinnaren av MBA-stipendiet 2021

Från vänster: Mattias Säker, Co-founder Keystone Education Group; Carl Johan Bonnier, ordförande Bonnier AB; Jonathan Ilicki, vinnare av SSE MBA Scholarship 2021; Jonas Jonsson, redaktionschef Dagens industri; Karin Wiström, Director SSE MBA, Handelshögskolan i Stockholm. Di äger den kommersiella upphovsrätten för bilden.

SSE MBA Scholarship värt 495 000 kronor delas ut årligen av Dagens Industri, Handelshögskolan i Stockholm och utbildning.se. Vinnaren för 2021, och därmed den 15:e i ordningen, är korad och heter Jonathan Ilicki, Head of Medical Innovation på Platform24 Healthcare AB.

Så här lyder inledningen i juryns motivering:

Jonathan är en ödmjuk, intelligent och innovativ person med en mycket stark drivkraft, nyfikenhet och ett genuint intresse för andras välbefinnande. Han har en ledande position hos Platform24, med en enorm potential att skala upp och påverka hälso- och sjukvården runt om i världen.

Ett genuint intresse för ny kunskap

Jonathan Ilicki har flera akademiska meriter i bagaget med en läkarexamen från Karolinska Institutet, en MSc från Handelshögskolan i Stockholm och en pågående MA i Evidensbasering från Göteborgs universitet. Drivkraften bakom den mångfacetterade studiebakgrunden ligger för Jonathans del i nyfikenheten, och viljan att hitta nya sätt att lösa problem. Jonathan berättar att han tycker att det är genuint kul att lära sig nya saker.

– Genom att förstå de här väldigt olika perspektiven, så kan man hitta helt nya lösningar på de stora utmaningarna i sjukvården. Det finns ett överlapp mellan medicin, business och evidens – även om det inte alltid är så tydligt, förklarar han.

Utmaningar och nya verktyg 

I sin nuvarande yrkesroll som innovationschef arbetar Jonathan Ilicki med tjänsteutveckling, affärsutveckling och forskning. Hans team jobbar bland annat med att utveckla nya hälsotjänster för att förbättra kvaliteten och effektiviteten i vården.

– Låt oss säga att vi vill hjälpa patienter med högt blodtryck att hantera hälsan på ett mycket bättre sätt. Hur kan vi använda ny teknik för att förbättra det medicinska utfallet? Hur ska vi utforma det flödet? Vilka medicinska aspekter bör vi tänka på, hur ser den kommersiella modellen ut? Man behöver förstå alla de aspekterna för att skapa en ny tjänst som verkligen förbättrar för patienten, vården och samhället, berättar Jonathan. 

Hitta MBA-program

Inför programmet hoppas han kunna fördjupa sin förståelse för det han jobbar med och få nya redskap och verktyg för att lösa utmaningar i sitt arbete. Han berättar också att han ser fram emot att få sina tankesätt utmanade av kurserna och de nya kurskamraterna. Bland kursutbudet kan Jonathan inte bestämma sig för vilken av dem han ser fram emot mest. Jonathan förklarar att alla kurser som ingår i programmet är värdefulla på olika sätt och att väldigt många av dem kommer vara tillämpbara:

– Det är jättemånga kurser som verkar jättespännande, säger han.

Sjukvårdens omställningsresa kräver direkta tillämpningar

Efter ett och halvt år på koncernen, som består av Doktor24 och Platform24, klev Jonathan in i sin nuvarande roll som han haft i två år. Han upplever att det finns mycket i vården som man kan förbättra med smartare digitala lösningar. Något som blev extra tydligt under covid-19 då man ställdes inför nya storskaliga utmaningar som massvaccinering och provtagning. Jonathan förklarar att sjukvården genomgår en stor omställning där mycket förändras. Det finns många olika val, och det kan vara svårt att navigera. Anledningen till att Jonathan ansökte om MBA-stipendiet grundar sig i viljan att hjälpa patienter genom bättre innovationer.

– Som alla tillväxtbolag står vi inför stora utmaningar. Det tilltalade mig att få lära mig saker som är direkt applicerbara och direkt tillämpbara. Då bestämde jag mig för att chansa och söka, berättar han.

I framtiden vill Jonathan fortsätta sin karriär inom life science och sjukvård. Exakt var och vad kan han inte svara på idag, men ambitionen är att fortsätta jobba med något som hjälper patienter.

En kombination av studier och arbete

Under MBA-programmet varvas heltidsstudier med inläsningar och föreläsningsfria veckor där Jonathan kommer att jobba som vanligt. De kommande 18 månaderna kommer att bli annorlunda – men väldigt bra, tror Jonathan. Han poängterar också vikten av att ha stöttning från arbetsgivaren och familjen under tiden.

Ansökningsprocessen för MBA-stipendiet beskriver Jonathan som en positiv upplevelse, med många steg. 

– Den var positiv för att den var tydlig och det kändes som att det var en gedigen process. Processen hade många steg, så att de hade många datapunkter att titta på. Det var lite speciellt med videointervju på distans, att man fick svara på frågor och spela in sig själv. Men det funkade bra trots att det var lite annorlunda. En positiv process, verkligen, berättar Jonathan.

När beskedet om vinsten kom berättar Jonathan att han blev väldigt glad, förvånad och tacksam. Själv har han fortfarande nästan svårt att greppa vinsten, särskilt med tanke på den hårda konkurrensen. Till framtida sökande till MBA-stipendiet har Jonathan tre råd att ge:

  • Tänk igenom varför du vill gå programmet.
  • Fundera kring vad du vill åstadkomma.
  • Stäm tidigt av med arbetsgivare och familj.

Kort om vinnaren av SSE MBA Scholarship 2021

Namn: Jonathan Ilicki

Ålder: 34 år

Bosatt: Stockholm

Nuvarande titel: Head of Medical Innovation på Platform24 Healthcare AB

Studier: Läkarexamen från Karolinska Institutet, MSc i General Management från Handelshögskolan i Stockholm, pågående magister i Evidensbasering Göteborgs universitet.

Hitta MBA-program

Senast uppdaterad: 20 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-09-13

Hon är årets skånska stjärna

Azadeh Pourjanaki är årets ”Nästa skånska stjärna”. Det förutspår EFL Executive Education och HD-Sydsvenskan som är gemensamma initiativtagare till stipendiet. – Executive MBA-programmet kommer att ge mig en skjuts inom strategi och affärsutveckling och såväl kompetens- som nätverksmässigt ge mig en plattform för att ta nästa steg i min karriär. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-03-20

Årets MBA-stipendiat är alltid redo

Årets MBA-stipendium värt 465 000 kronor tilldelades Gustaf Haag, en 28 årig analyschef med ett ben i civilsamhället och ett ben i näringslivet. En stor potential och en möjlighet att inspirera unga framtida ledare gjorde Gustaf till MBA-stipendiat 2015. I januari 2016 börjar Gustaf den 18 månader långa MBA-utbildningen på Handelshögskolan i Stockholm.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-28

Starkt fokus och driv hos 2010 års MBA-stipendiat Ulrica Lindsköld

Ulrica Lindsköld var tidigare kapten i utlandsstyrkan i Afghanistan. Nu arbetar Ulrica som Marknadskommunikations- och verksamhetsutvecklingsansvarig och vill göra Falun och Sverige till föregångare inom CleanTech. Läs mer om Ulrica och stipendiet

MBA
Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!