Visar 1-18 av 18 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-18 av 18 träffar

Vad innebär en utbildning i träning?

Har du ett intresse av hälsa, friskvård och träning? Vill du kunna arbeta med detta? Då finns det mängder av utbildningsmöjligheter. Du kan exempelvis utbildas till personlig tränare (PT), till hälsoinspiratör eller instruktör i till exempel yoga. Oavsett inriktning på träningskursen kan du räkna med att du får fördjupad kunskap om träning och om dess effekt på vår hälsa. Det finns också utbildningar som inte innefattar träning direkt, utan är relaterade till friskvård på annat vis, exempelvis finns det kurser i friskvårdsmassage eller fysiologi.

Vem bör gå en träningskurs?

Den som går en utbildning i träning har i regel ett stort intresse för hälsa och friskvård, samt en önskan att kunna sprida detta intresse vidare. Med ett stort intresse för området har du möjlighet att inspirera och hjälpa andra människor till bättre hälsa, och med en utbildning kan du försäkra dig om att detta görs på rätt sätt. Det finns även en rad olika utbildningsmöjligheter för dig som redan är yrkesverksam inom träning, exempelvis fördjupningskurser inom kost- och näringsrådgivning eller instruktörsutbildningar inom någon ny träningsform.

Friskvård

Friskvård innebär aktiviteter du utövar för att främja din hälsa, däribland träning. Friskvårdsaktiviteter ska i regel räknas som skattefri personalvårdsförmån i ditt arbete. Som anställd har du som oftast rätt till ett friskvårdsbidrag som kan nyttjas till hälsofrämjande aktiviteter som exempelvis massage, yoga, gym, rökavvänjning eller danskurs.

Personlig tränare

Som personlig tränare, eller PT som det ofta kallas, hjälper du dina klienter att förbättra sin hälsa genom träning och ofta även genom individuella kostscheman. Utöver de fysiska aspekterna relaterat till träning innehåller utbildningar till personlig tränare även delar om kommunikation, ledarskap och stresshantering. Ett arbete som personlig tränare innebär till stor del möte med andra människor. Därför behöver PT-utbildningar även ta upp de mentala aspekterna av hälsa och träning.

Under kursens gång kan du få lära dig att skapa kost- och träningsscheman till dina kunder. Dessa måste individanpassas från personens nuvarande livssituation och det är därför viktigt att du har rätt utbildning. Du kan utbildas för att bli bästa möjliga vägledare för dina kunder i funktionell träning, konditions-, rehabiliterings- och styrketräning samt i hälsosam kost.

Träningsinstruktör

Du kan gå en kurs för att bli instruktör och hålla gruppträning i alla möjliga olika träningsformer. Några exempel på populära gruppass du kan utbildas till att leda är: Yoga, aerobics, spinning, pilates eller body pump. Som gruppträningsinstruktör är det viktigt att du är energifylld, besitter taktkänsla och motiveras av att inspirera andra i träningen.

Hälsocoach

En hälsocoach, alternativt hälsoinspiratör eller hälsoinformatör som det också kan kallas, jobbar med att informera, coacha, inspirera och positivt påverka andra till bättre hälsa. En utbildning till hälsocoach passar för dig som har ett intresse för hälsa, friskvård och strävan mot en sund och aktiv livsstil. Den som utbildas till hälsoinspiratör drivs sannolikt av att motivera och hjälpa sina medmänniskor.

Exempel på innehåll i en träningsutbildning:

 • Personlig träning
 • Hur du sätter upp ett kostschema
 • Näringslära
 • Gruppträning
 • Kroppens anatomi och fysiologi
 • Styrketräning
 • Rörlighetsträning
 • Konditionsträning
 • Friskvård
 • Idrottsnutrition
 • Kosttillskott
 • Träning och dess effekter på immunförsvaret
 • Vikten av återhämtning
 • Idrott
Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
En gedigen och genomtänkt utbild...
Bergklint education

Jag blev positivt överraskad och tyckte att utbildningen kändes väldigt gedigen och genomtänkt. Det var ett väldigt relevant kursinnehåll! Det gav en väldigt bra grund och förståelse, i det stora hela, gällande näringslära och hälsa.

Läs mer om Ulrika som har gått Diplomerad/Licensierad Kostrådgivare på distans på Bergklint Education

Läs mer
Bentgsfors kommun om Framgångsak...

En av de kommuner som blev nyfikna på Framgångsakademin var Bengtsfors kommun. Dennis Wessman jobbar på kommunens avdelning inom arbete och integration för unga, för dem har Framgångsakademin kommit till stor nytta. Kurserna har hjälpt deltagarna förbättra sitt psykiska mående och bidragit till att de blivit mer inkluderade i samhället. I den här intervjun berättar Dennis mer om hur de gått tillväga.

Läs mer
Kumla Kommun om Framgångsakademin
Framgångsakademin

Våren 2020 grundades Framgångsakademin av Alexander Warg-Pärleros. Syftet var att hjälpa människor att nå sin fulla potential och utvecklas med hjälp av flera av Sveriges mest framgångsrika personer genom onlinekurser och träningsverktyg. I en intervju berättar Lise från Kumla Kommun varför de valde Framgångsakademin.

Läs mer