Korta YH-utbildningar

Vill du göra ett snabbt karriärbyte?

Letar du efter en flexibel utbildning som leder till jobb? Då har du hittat rätt! Korta YH-utbildningar kan läsas på heltid, deltid och distans och passar utmärkt för dig som vill lära dig ett nytt jobb på kort tid.  
Visar 1-25 av 40 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Available educations
Visar 1-25 av 40 träffar
1
2

Mer om korta YH-utbildningar

I den tillfälliga satsningen på yrkeshögskolan har man tagit fram korta YH-utbildningar i syfte att tillgodose arbetsmarknadens behov. Dessa utbildningar ska ge ny kompetens som är både bredare och djupare för att bemöta efterfrågan. Utbildningarna kommer att erbjudas både i form av kurser och kurspaket. Förutom att antalet utbildningar kommer att öka kommer de även bli mer flexibla och kurserna ska erbjudas på både heltid, deltid och distans.

Korta YH-utbildningar är studiemedelsberättigade förutsatt att du är högst 57 år gammal och studerar minimum tre veckor på halvtid.

Hur lång är utbildningen?

De korta YH-utbildningarna som erbjuds är ofta en till två månader långa men kan variera allt ifrån en vecka upp till ett halvår (motsvarande 95 YH-poäng). En genomsnittlig YH-utbildning brukar vara ca 5-6 veckors studier (25-30 YH). Du kan läsa mer om utbildningen längd i dess beskrivning.

Flexibla utbildningar

Fokus vid framtagandet av de korta YH-utbildningarna var att gör de mer flexibla än nuvarande utbud. Detta för att göra det möjligt för fler att söka dessa utbildningar oavsett om du kan studera på heltid eller deltid. En viktig daktor är också möjligheten av studera på distans och här kan skolorna själva anpassa efter deras resurser och studenternas behov.

Vem riktar sig korta YH-utbildningar mot?

Korta YH-utbildningar riktar sig till olika personer, exempelvis:

  • - Du som vill ta dig an mer avancerade arbetsuppgifter
  • - Du som vill byta bana i arbetslivet
  • - Du som behöver förnya, fördjupe eller bredda din kompetens för att behålla ditt arbete

Inom vilka områden finns det korta YH-utbildningar?

Utbildningarna täcker många olika områden där behov finns. Stort fokus ligger på digitalisering och hållbar sammhällsutveckling. Korta YH-utbildningar finns till exempel inom Ledarskap, Media och kommunikation samt Vård och omsorg.

Vem är behöring till korta YH-utbildningar?

Eftersom målgruppen främst är yrkesverksamma så finns ofta behörighetskrav på att du ska ha jobbat inom utbildningsområdet. Ibland finns även krav på tidigare studier på yrkeshögskola eller annan relevant yrkeserfarenhet. Du kan läsa mer om behörighet på varje utbildning.

Kan jag kombinera jobb med studier?

Ja, tanken är att utbildningarna ska vara flexibla så de kan kombineras med arbete. Det är upp till varje skola att sätta ramarna för utbildningen och anpassa flexibiliteten.

Hur ansöker jag till en kort YH-utbildning?

Ansökningsförfarandet kan du läsa mer om i utbildningens beskrivning.

Efter utbildningen

Beroende på upplägget på utbildningen och om det är en kurs eller flera ås får du betyg under utbildningens gång. När du avslutat utbildningen får du ett utbildningsbevis. Utbildningen leder dock inte till en examen.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Bra framtidsutsikter för utbilda...

Jenny Gentele, kursledare i utbildningen Diplomerad redovisningsekonom, om goda framtidsutsikter för utbildade redovisningsekonomer och sitt intresse för årsredovisningar.

Läs mer
"Förändringen går snabbt och vi ...

Åsa Liedgren, Executive Assistant på Sustainable Banking på SEB, berättar om sina erfarenheter av utbildningen ”Executive Assistant 2025” under hösten 2020.

Läs mer
De nya kunskaperna stärker henne...

Åse Larsen, säkerhetsansvarig och dataskyddsombud på Affärsverken, om sin diplomutbildning som hon avslutade i januari 2021.

Läs mer
Kör bara kör - det finns så myck...

Anna Lundberg, HR-specialist och kursledare på kursen ”Agila metoder för HR”, berättar om vilka fördelar ett agilt arbetssätt kan föra med sig till området HR, men även om vilka eventuella utmaningar som kan uppstå. 

Läs mer