3D Clo - Modedesign och Mönsterkonstruktion Grundkurs

Längd
36 timmar, 6 tillfällen
Längd
36 timmar, 6 tillfällen
Kursen är bokningsbar via arrangörens hemsida 🤗

Kursbeskrivning

3D Clo - Modedesign och Mönsterkonstruktion Grundkurs

Stärk din roll med uppdaterad kompetens

Vi har skapat en kurs som riktar sig till dig som är yrkesverksam och vill säkra din ställning på arbetsmarknaden. Kursen ges på distans och går därför att kombinera med arbete.

Vi på Yrkeshögskolan i Borås tror på det livslånga lärandet. Vi lever i en föränderlig värld där vi måste utvecklas i takt med vårt hållbarhetsarbete och digitaliserade samhälle. Att kompetensutvecklas inom ditt eget branschområde är därför viktigare än någonsin.

Bra att veta

Vid antagningen får du en detaljerad information om det du behöver veta inför kursstart.

 • Poäng: 15 YH-poäng
 • Längd: Totalt 36 timmar, 6 veckor och 6 utbildningstillfällen och 6 handledartillfällen.
 • Studieform: Via distans.
  Denna utbildning ges på 50% studietakt.
 • Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN
 • Utbildningen är kostnadsfri
 • Utbildningsmaterial ingår.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som är mönsterkonstruktör eller modedesigner och som vill lära dig mönsterkonstruktion 3D, inriktning mot programmet CLO.

Vad krävs för att gå kursen?

Förutom grundläggande behörighet krävs att du har ...

 • Minst 1 års yrkeserfarenhet från arbete som mönsterkonstruktör, produktutvecklare eller modedesigner.

Eller

 • Examen från en textil utbildning som utbildar i konfektionssömnad, mönsterkonstruktion, modedesign, exempelvis examen från Yrkeshögskoleutbildningen Garment technical designer 3D eller motsvarande eller examen från högskoleutbildning till modedesigner, designtekniker eller motsvarande eller annan eftergymnasial utbildning som ger motsvarande kompetenser med inriktning mot modedesign, mönsterkonstruktion och konfektionssömnad.

Reell kompetens

Om du inte har betyg eller intyg på grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper men anser att du har kompetens att tillgodogöra dig utbildningen kan du åberopa reell kompetens.
Tjänstgöringsintyg måste bifogas om du ansöker om reell kompetens. Tjänstgöringsintyget ska innehålla ditt arbetsområde (=arbetsuppgifter), sysselsättningsgrad, datum du var anställd och underskrift från ansvarig på din arbetsplats.

Har du frågor om din reella kompetens kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare Länk till annan webbplats..

Urval

Om antalet behöriga överskrider antalet utbildningsplatser görs ett urval och urvalet baseras på det antal poäng den sökande uppnått i följande bedömning. Vid lika poäng tillämpas lottning. Maxpoäng är 7.

 • Yrkeserfarenhet inom branschen minst 1 år = 2 poäng
 • Yrkeserfarenhet inom branschen minst 5 år = 3 poäng
 • Gymnasienivå sömnad, mönsterkonstruktion = 1 poäng
 • Eftergymnasial utbildning/folkhögskola inom design, form, textila tekniker/material, konstruktion eller sömnad, minst ett år = 1 poäng
 • Yrkeshögskole- eller högskoleexamen inom området textil, mönsterkonstruktion och design = 2 poäng

Utbildningens innehåll

Utbildningens innehåll

 • Navigering - layout, funktioner
 • Avatarer - justera mått och utseende
 • Skapande av mönster - import av dxf-filer, skapa mönster i 2D och 3D
 • Detaljarbete - förbättra utseendet på plaggen
 • Presentationsfunktioner - skapa snygga och realistiska bilder
 • Tyger och print - justera utseende och egenskaper

Examination

Alla inlämningar gjorda samt godkänd examinationsuppgift krävs för att få ett utbildningsbevis efter avslutad kurs.

Upplägg

Flexibel undervisning

Vi kommer erbjuda föreläsningar en dag i veckan digitalt med inspelning så att du kan följa föreläsningen vid egen dator eller se inspelad föreläsning på annan tid då det lämpar sig bättre för dig.

Mellan föreläsningarna följer du studierna på en lärplattform där förinspelat material, inlämningsuppgifter och allt annat finns som behövs för att på ett pedagogiskt sätt kunna följa kursplanen.

Du kommer att få tillgång till programmet 3D Clo under hela kursen för att kunna arbeta helt fritt hemifrån när det passar dig.

Utbildningskonsult finns tillgänglig live på förutbestämd tid via länk för handledning och uppföljning av studierna, inlämningsuppgifter samt examinationsuppgiften.

Vår utbildningskonsult använder sig av PC.

Utbildningens upplägg

Kursen kommer ge dig de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för att självständigt kunna arbeta med grundläggande design och konstruktion i 3D Clo.

Genom att lära dig 3D Clo kommer du förändra ditt arbetssätt till ett mer hållbart, samt möjlighet att utveckla designprocessen i allt från enkla till mer avancerade modeller.
I 3D Clo kan du genom att ändra i ett 2D mönster, justera färg, textur och material få en omedelbar simulering av slutresultatet. Genom att arbeta med avatarer i olika storlekar kan du också direkt förbättra passform.

Kursen ger dig kompetens att ersätta fysiska prover, provdockor och levande provmodeller med 3D bilder och därigenom kunna arbeta och kommunicera på ett mer effektivt och hållbart sätt.

Målet är att du efter avslutad kurs ska ha nödvändiga grundkunskaper för att direkt börja arbeta i 3D Clo. Efter avslutad kurs ska du kunna visualisera enklare mönster i 3D.

Examen, diplom m.m.

80% närvaro samt utförda uppgifter krävs för att få ett kursintyg efter avslutad kurs.

Utbildningsbevis utfärdas efter avslutad utbildning.

Kursledare

Maja Palmborg, Palmborg studios.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om 3D Clo - Modedesign och Mönsterkonstruktion Grundkurs, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Yrkeshögskolan i Borås
Skaraborgsvägen 3A
506 30 Borås

Längre utbildningar och korta kurser

Yrkeshögskolan i Borås har en klar idé. Vi ska kombinera teoretiska studier med praktiskt arbete och aktivt arbeta tillsammans med vårt lokala näringsliv. Det är nu inte helt unikt för just våra YH-utbildningar, men vi tror att vi är ovanligt...

Läs mer om Yrkeshögskolan i Borås och visa alla utbildningar.

Highlights