Topp 20: Heta kompetenser för kommunikatörer 2017

utbildning.se har följt upp förra årets kartläggning och återigen undersökt 161 svenska jobbannonser till kommunikatörs- och informatörsjobb. Denna kartläggning resulterar i de hetaste kompetenserna för kommunikation 2017. En examen med någon anknytning till medier eller kommunikation tillsammans med kunskaper i sociala medier och ett sinne för kreativt nyskapande toppar 2017 års granskning.

Heta kompetenser kommunikatör

utbildning.se har följt upp förra årets kartläggning och återigen undersökt 161 svenska jobbannonser till kommunikatörs- och informatörsjobb. Denna kartläggning resulterar i de hetaste kompetenserna för kommunikation 2017.

En examen med någon anknytning till medier eller kommunikation tillsammans med kunskaper i sociala medier och ett sinne för kreativt nyskapande toppar 2017 års granskning. Det är främst examen och kunskaper i sociala medier som verkar viktigast just nu. Båda kompetenserna dyker nämligen upp explicit som krav till över hälften av alla granskade kommunikatörstjänster.

Är du grafiskt lagd och känner dig trygg med att jobba i Photoshop, InDesign eller andra Adobe-program ökar din attraktivitet hos arbetsgivarna bastant! Är du mer av en skrivande själ, har erfarenhet av att arbeta i Episerver och är med detta också självgående? Då kan du känna dig som en vass kandidat inför nästa arbetsintervju!

1. Examen 57 %        
2. Erfarenhet av sociala medier  55 %
3. Kreativ 35 %
4. Driven  30 %
5. Utåtriktad 29 %
6. Social kompetens 27 %
6. Strukturerad  27 %
8. Initiativtagande  26 %
9. Flexibel 25 %
10. Analytisk  24 %
11. Självgående 23 %
12. Photoshop  21 %
12. God skribent 21 %
14. Lyhörd 19 %
15. InDesign 18 %
16. Intresserad 17 %
16. Projektledningserfarenhet 17 %
18. Adobe 15 %
19. Effektiv 14 %
20. Episerver 13 %

Att förstå sig på sociala medier, Photoshop och InDesign är fortsatt viktigt sedan 2016 års kartläggning. Detsamma gäller för kompetenserna kreativ och att svara självgående. Den största avvikelsen från förra året är att samarbetsförmåga, förra årets silvermedaljör, inte ens tar plats på årets lista. Även serviceinriktad har tappat sin plats på topplistan.

Arbetsmarknaden för kommunikatörer

Utsikten på arbetsmarknaden för kommunikatörer varierar beroende på vart i landet du vill arbeta, enligt arbetsmarknadsprognoser från Statistiska Centralbyrån. I Stockholmsområdet råder balans i branschen, medan det i Göteborg anses vara hård konkurrens om jobben. Generellt, är det tydligt att kommunikatörer inte är en bristvara i dagens Sverige. Både i norr och väster är det tuff kamp om jobben. Trots detta råder det balans mellan utbudet och efterfrågan på kommunikatörer i hälften av alla län i Sverige.

Heta kompetenser

I november granskade utbildning.se 161 platsannonser för kommunikatörer och informatörer. Vi tittade på yrken som föll inom dessa yrkesgrupper som: copywriter, kommunikationsstrateg, informationsassistent med flera. Vi har under året granskat ett flertal yrkesgrupper som ingenjörer, jurister och IT-specialister för att nämna några.

Utbildningar för kommunikatörer

Frågor?

Om ni är nyfikna på oss eller har några frågor kring vår kartläggning av kompetensstatistisk så finner ni oss på info@utbildning.se. Varmt välkomna!


Annonser