Topp 20: Hetaste kompetenserna för ingenjörer 2017

608 platsannonser blev totalen av utbildning.se undersökning av ingenjörsjobb i Sverige.Utfallet är de 20 mest brännheta kompetenserna för ingenjörer 2017!  Energirik, engelskspråkig, och högskoleexamen dominerar toppen av de mest eftertraktade kompetenserna. Att vara driven och ha ett stort intresse för sitt arbete fortsätter att vara en genomgående viktig egenskap i flera jobb.

bra kompetenser ingenjör

608 platsannonser blev totalen av utbildning.se undersökning av ingenjörsjobb i Sverige. Utfallet är de 20 mest brännheta kompetenserna för ingenjörer 2017! 

Energirik, engelskspråkig, och högskoleexamen dominerar toppen av de mest eftertraktade kompetenserna. Att vara driven och ha ett stort intresse för sitt arbete fortsätter att vara en genomgående viktig egenskap i flera jobb. Lite mer oväntat är kanske att mycket fokus ligger på ingenjörernas sociala talang? Självklart behöver du ha öga för detaljer och förmågan att analysera kvalitetsmedvetet.

För den som också har insyn i 3-D-modellprogram som CAD/CAM och CATIA V5 eller kunskaper om PLC-programmering och LEAN-metodik, ökar definitivt chanserna att komma hela vägen till intervju. Något av dessa program/metoder dyker nämligen upp så ofta att respektive kompetens tar plats på topp 20.

1. Energisk 45 %        
2. Engelska 44 %
3. Universitetsexamen 42 %
4. Öga för detaljer 31 %
5. Innovativ 28 %
6. Utåtriktad 27,5 %
7. Strukturerad 21 %
8. Lagspelare 16 %
9. Självständig 16 %
10. Kommunikativ 14 %
11. Problemlösare 14 %
12. Flexibel 13 %
13. CAD/CAM 11 %
14. Teknikintresserad 9,5 %
15. Office-programmen 9 %
16. CATIA V5 8 %
17. Ledarskapsförmåga  7 %
18. PLC  5 %
19. LEAN-produktion  4 %
20. PDM-Link  3 %

Framtidsutsikten för ingenjörer är minst sagt god! Dels finns gott om jobb att söka på Arbetsförmedlingen, men inte nog med det. Enligt Arbetsförmedlingens prognosverktyg Yrkeskompassen råder det generellt brist på ingenjörer och det är låg konkurrens på majoriteten av ingenjörsjobben i hela landet. Har du en ingenjörsexamen av något slag samtidigt som du är en flexibel, driven problemlösare? Då kan du sitta säkert på din nästa arbetsintervju.

 

Heta kompetenser

Precis i början av november granskade utbildning.se 608 jobbannonser för ingenjörer. Undersökningen tittade på flera olika typer av ingenjörer som: VVS-ingenjör, processingenjör, civilingenjör, projekteringsingenjör för att delge några. Vi har under året även kollat på andra yrkesgrupper som till exempel: jurister, IT-specialister samt PR och marknadsförare. Vårt syfte är att kartlägga de hetaste kompetenserna för framstående yrkesgrupper på arbetsmarknaden.

 

Tips på utbildningar

CAD-kurser

CATIA-kurser

Kurser inom kvalitet och ledningssystem

Alla utbildningar inom teknik

Frågor

Får ni inte nog av oss är ni mer än välkomna att kontakta oss med frågor kring vår kompetensutvecklingsstatistik. Ni finner oss på info@utbildning.se.


Annonser