24 sep 2021

Vidareutbildning för distributionselektriker

Vidareutbildning för distributionselektriker

Som distributionselektriker arbetar du med underhåll, reparation och nybyggnation av de elnät som transporterar elektricitet till samhället. Vanliga arbetsuppgifter är felsökning, att åtgärda fel, bygga nya kraftledningar samt att installera elmätare i hushåll. I händelse av ett strömavbrott eller annat akut fel behöver du som distributionselektriker snabbt vara på plats för att se till att kunderna får tillbaka strömmen.

Förslag på vidareutbildning för dig som distributionselektriker

Som distributionselektriker behöver du vara lösningsorienterad och ha goda kunskaper inom el. Eftersom du i arbetet kommer i kontakt med mycket människor är det dessutom viktigt att du är serviceinriktad och kan bemöta dina kunder på bästa sätt.

Om du som distributionselektriker vill ta ett större ansvar på din arbetsplats kan du välja att läsa en ledarskapsutbildning. Du kan välja att antingen läsa en kortare ledarskapskurs eller ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram. Har du nyligen tagit dig an en chefsroll på din arbetsplats finns det ledarskapskurser anpassade för just nya chefer. Under en sådan kurs får du kunskap och verktyg för att växa in i din nya roll.

När ett akut fel inträffar behöver du som distributionselektriker snabbt vara på plats. Detta kan upplevas som stressande och kräver att du kan arbeta under tidspress. Om du vill lära dig att hantera stress eller hur du kan göra för att planera din tid mer framgångsrikt kan en kurs inom personlig effektivitet eller stresshantering vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som distributionselektriker är intresserad av att vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din närmaste chef. Ta inledningsvis reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan det innebära att du får vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbilda dig eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja kan du börja med att försöka kartlägga dina egna kunskapsluckor och fundera över vilka områden i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre. Du kan även höra med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle kunna passa dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer det att råda låg konkurrens om jobben som distributionselektriker både på kort och på lång sikt. Detta eftersom behovet av att bygga om befintliga ledningar samt bygga nya ledningar ökar samtidigt som många distributionselektriker går i pension. Allra bäst ser framtiden ut för dig med erfarenhet från arbete med hög- eller lågspänningsanläggningar samt elteknisk utbildning.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-14

Vidareutbildning för sjuksköterska

Det finns många olika vägar att gå för sjuksköterskor som vill vidareutbildas. Som sjuksköterska har du ett stort ansvar och du måste ha hög kompetens och professionalism. Arbetet kan vara både psykiskt och fysiskt krävande och stundtals kan det vara stressigt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för djurskötare

Som djurskötare behöver du vara empatisk och eftersom arbetet ofta genomförs ensam och under hög tidspress behöver du även vara duktig på att fatta snabba beslut.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-14

Gör ett gott intryck! 6 knep som får folk att gilla dig

Är du ny på jobbet och vill göra ett gott intryck hos kollegorna? Vill du kunna kliva in i ett rum fullt av folk och charma vem som helst med din sociala kompetens? utbildning.se ger dig de bästa förutsättningarna med dessa 6 smarta knep. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!