27 sep 2021

Vidareutbildning för lärare

Vidareutbildning för lärare

Att vara lärare är ett viktigt uppdrag och du som lärare behöver kunna skapa engagemang bland dina elever. Förutom en god pedagogisk förmåga är det viktigt att vara kunnig inom det ämne som du undervisar i. Utöver undervisning består läraryrket även av dokumentation, kontakt med föräldrar eller vårdnadshavare, betygssättning och att stödja eleverna i den personliga utvecklingen.

Förslag på vidareutbildning för dig som lärare

Det är viktigt att du som lärare vidareutbildas under din karriär för att kunna bidra till en god kvalitet i den svenska skolan. På dagens marknad blir det allt viktigare för lärare att hålla sig uppdaterade inom den senaste tekniken. Därför kan det vara bra att utbildas inom exempelvis Microsoft Office. Undersökningar visar även att lärare som får fortbildning i pedagogik presterar bättre. För att bättre kunna tackla de konflikter som kan uppstå i relationerna mellan lärare, elever och föräldrar kan det dessutom vara bra för dig som lärare att gå en kurs i konflikthantering, hot och våld samt motiverande samtal.

Om du vill ta ansvar för den pedagogiska verksamheten kan du välja att vidareutbilda dig till skolledare. För att kunna hjälpa dina elever och medarbetare om en olycka inträffar kan det vara bra att ha kunskap om första hjälpen och HLR.

Idag finns dessutom möjligheter för skickliga lärare att bli förstelärare. Att vara förstelärare kan exempelvis innebära att du kan ansvara ansvara för introduktionen av nyanställda lärare, coacha andra lärare, initiera pedagogiska samtal eller bli huvudansvarig för ett ämne. 

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Att läsa en utbildning samtidigt som du arbetar kräver engagemang och planering. Även om du läser en kurs på distans kommer du att behöva avsätta tid för att kunna ta till dig de nya kunskaperna. Ett första steg när du bestämt dig för att du vill läsa en utbildning kan vara att kolla upp det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats kan det innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbildas.

När du väljer utbildning är det bra att försöka kartlägga dina egna kunskapsluckorna och fundera över om det finns något område du skulle kunna bli bättre på. Om du har svårt att välja vilken utbildning du vill läsa kan du tala med dina kollegor, kanske har de tips på en kurs eller arrangör som varit bra.

Framtidsutsikter

Många lärare kommer att pensioneras under de kommande åren samtidigt som antalet elever ökar. Beroende på var i Sverige du bor kan framtidsutsikterna för lärare variera, men enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass bedöms arbetsmarknaden för lärare som god både på fem och tio års sikt.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom pedagogik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för yrken inom ekonomi

Jobbar du med ekonomi och vill lära dig något nytt? Oavsett om du vill gå en vidareutbildning för att utvecklas i din nuvarande yrkesroll eller om du vill bygga på din kompetens för att kunna ta nästa steg i karriären så finns det en utbildning för dig. Att hitta en utbildning i det stora utbudet som finns idag och som passar din situation är däremot inte helt lätt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för inredningsarkitekt

Mycket av inredningsarkitektens arbete görs idag via dator, vilket ställer höga krav på din datorvana. Det är väldigt viktigt att du som inredningsarkitekt har goda kunskaper inom dataprogram som CAD.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-29

Instalco värderar vidareutveckling för sin personal

Kompetensutveckling är viktigt! Instalco är med på banan och utbildar flitigt sin personal via ett internt program som ingår i vad de kallar för Instalcoskolan. Programmen är anpassade för de olika rollerna som finns i företaget och öppna för alla anställda.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!