Visar 1-25 av 28 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 28 träffar
1
2

Vad är miljöledning?

Begreppet miljöledning syftar till de tekniker och metoder som en organisation kan använda för att leda, styra och utveckla sitt miljöarbete.

Miljöledning handlar om att leda en organisations arbete mot hållbar utveckling genom ledning och styrning av sociala- och miljömässiga frågor. Alla typer av organisationer påverkar miljön på ett eller annat sätt i sina verksamheter och det är viktigt att alla ägnar sig åt ett aktivt miljöarbete för att minska den påverkan de har. Bra miljöledning kan hjälpa er att effektivisera genom att bygga upp och införa ett målinriktat arbete med en tydlig struktur. Det hjälper er att se vilka områden ni behöver genomföra åtgärder inom.

Inom miljöledning är det vanligt att använda sig av standarden ISO 14001. ISO 14001 var ett resultat av FN:s globala miljökonferens 1992 och är idag ett känt verktyg för miljöledning och används av organisationer i hela världen. Standarden kan hjälpa er att organisera, följa upp, utvärdera och redovisa ert miljöarbete effektivt och ser till att er verksamhet är miljömedveten. Idag ses en certifiering inom standarden som en kvalitetsstämpel, och genom att följa dess krav kan man försäkra sig om att miljöledningen verkligen fungerar. Certifieringen kan även agera som konkurrensmedel och underlättar kunskapsutbyte och jämförelser mellan olika verksamheter.

Varför en utbildning i miljöledning?

En utbildning i miljöledning hjälper er att förstå drivkrafterna bakom miljöledning och dess möjligheter och risker, hur standarderna ser ut och nyttan med en certifiering.

Miljöledningen fungerar som mest framgångsrikt när man arbetar för att interagera det i hela sin verksamhet. För att lyckas med detta krävs det man bygger upp det inifrån. En utbildning kan lära er att utreda hur er verksamhet verkligen styrs och upprätta de styrdokument som behövs. För att man ska lyckas med sitt miljöarbete krävs det också att organisationens ledning är engagerad. På det viset är det lättare att få de resurser som krävs och att få det miljömedvetna arbetet att genomsyra hela verksamheten. En grundläggande utbildning i miljöledning kan därmed vara bra för att ledningen ska kunna sätta sig in i arbetet och förstå syftet med miljöledning och dess omfattning.

Att öka sina kunskaper i miljöledning med en utbildning hjälper er att följa upp er miljöpåverkan och kan ge många olika positiva resultat för er organisation, både vad det gäller ekonomiska och miljömässiga frågor. Miljöledning kan vara ett sätt att skapa affärsnytta och genom att lära sig hur man kan använda det i sitt värdeskapande kan det ge mycket bra utfall. Ni kan till exempel lära er hur ni kan lyfta fram miljönyttan i företagets tjänster och produkter och använda det som strategi vid utveckling.

Exempel på vad en utbildning i miljöledning kan innehålla
 

  • Miljöbegrepp och principer för miljöarbete
  • Miljölagstiftning
  • Strukturera och systematisera miljöarbetet
  • ISO 14001
  • ISO 14000-serien som verktyg för systematiskt miljöarbete
  • Ledningssystem och integrering
  • Uppbyggnad, vinster och fallgropar med miljöledning
  • Affärsdrivande miljömål
Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
14001   FSC   PEFC   BRC  
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
CANEA Partner Group AB
Projektledarutbildning hos CANEA

CANEA har erfarenhet av att utbilda projektledare inom många branscher. Anna Nyberg, Key Account Manager på Protexion Sverige AB och Anders Ahlström, it-konsult har gått kursen Projektledarcertifiering - PMPCANEA Partner Group AB.

Läs mer om vad de tycker om upplägget och nyttan.

Läs mer
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer
Arbetsledning Steg 1 –SIFU

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer