Visar 1-11 av 11 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-11 av 11 träffar

Varför en utbildning i elteknik? 

Du som på något sätt stöter på elektricitet på arbetsplatsen bör utbilda dig inom elteknik. Anledningen till att du ska genomföra en utbildning handlar först och främst om din egen säkerhet. Ska du utföra enklare eller på sikt mer komplicerade arbeten som innehåller elektricitet måste du genomföra arbetet på säkrast möjliga sätt.

En utbildning i elteknik ger dig grundläggande förståelse och kunskap om terminologin och begrepp och det är onekligen viktigt att hålla koll på vad som är vad när du ska hantera el, allt för att förebygga olyckor. 

Vidare är en utbildning inom elteknik en väg in till arbete inom flera olika sektorer. Elektriker och kompetenser inom elteknik kommer alltid att behövas. Oavsett konjunkturläge kommer vi alltid behöva personer som kan hantera våra elektriska apparater. 

Elteknik med olika inriktningar

Beroende på vad du ska arbete med så finns det olika varianter och inriktningar inom utbildningarna. Det finns utbildningar som riktar in kursinnehållet för dig som arbetar med fastigheter. 

Vardagliga arbetsuppgifter för en fastighetsskötare kräver ofta att den har kunskaper inom ellära. Det kan exempelvis handla om att du ska kunna mäta ström och spänning, byta vägguttag, strömställare och belysning. För att du ska kunna förstå dig på dig dessa arbetsuppgifter och genomföra dessa på ett riktigt och säkert sätt krävs det att du har rätt kunskaper. 

En annan inriktning inom elteknik är industrin. En eltekniker som arbetar inom industrin bör ha kompetenser inom olika elutrustningar, motorer och olika typer av anläggningar som normalt sätt förekommer inom industrin. 

Oavsett vilken inriktning du väljer så återkommer alla utbildningar inom elteknik att du måste lära dig säker elhantering. När du är klar med din utbildning kommer du enligt branschrekommendation behöva repetera utbildningen Elsäkerhet vart tredje år.

Utbildningens upplägg

Varje enskild utbildningsarrangör tar fram upplägget på utbildningen på sig egen utbildning. Här på utbildning.se hittar utbildningar på distans som du kan genomför i egen takt och du hittar öppna utbildningar som genomförs på en ort. Nedan listar vi återkommande inslag i utbildningen oavsett vilken inriktning du väljer är: 

  • Ellära
  • Tekniska begrepp och formler inom elteknik
  • Genomföra enklare mätningar 
  • Användning av olika typer av mätinstrument
  • In- och urkopplingar
  • Skydd i elanläggningar
  • Elsäkerhet, skötselåtgärder och föreskrifter
Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Arbetsledning Steg 1 –SIFU

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer