Visa utbildning.se som: Mobil
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-25 av 153 träffar

Vad innebär arbetsmiljölagen?

Arbetsmiljölagen är en lag som omfattar varje arbetsplats där det finns arbetsgivare och arbetstagare. Lagen finns till för att främja en så god arbetsmiljö som möjligt och innehåller skyldigheter för arbetsgivaren att förebygga ohälsa och olyckor på arbetsplatsen. I arbetsmiljölagen står bland annat att arbetsmiljön ska vara tillfredsställande, att arbetsförhållandena ska anpassas till de anställdas olika fysiska och psykiska förutsättningar, att miljön ska vara säker och att arbetstagaren ska kunna påverka sin egen arbetssituation. Hänsyn ska även tas till andra faktorer, såsom att arbetet ska vara varierat, att det ska finnas möjlighet till social kontakt i tillräcklig omfattning och att den personliga och yrkesmässiga utvecklingen hos varje arbetstagare ska främjas. I lagtexten ställs också krav på arbetslokalens utformning, på arbetshygienen (gällande exempelvis luft, ljud och ljus), att det ska finnas tillgång till fullgod säkerhetsutrustning för de som behöver det och att det ska finnas utrymmen för förtäring, vila och personlig hygien för de anställda.

Varför är arbetsmiljölagen viktig?

När du får frågan hur du trivs på ditt jobb tänker du förmodligen på flera faktorer – hur bra du kommer överens med dina kollegor, hur pass stimulerande arbetsuppgifter du har eller i vilken utsträckning du tillåts koncentrera dig på det du ska göra utan att bli störd. Allt detta hör till arbetsmiljön, och en god arbetsmiljö är grundläggande för att du ska må bra på jobbet. En lag som reglerar denna är därför viktig att förstå och att värna om. Om du har koll på arbetsmiljölagen kommer du att känna dig tryggare om något händer – om du exempelvis skadar dig i arbetet eller om du misstänker att de tunga lyften kommer att ge dig problem i framtiden. Precis som att det är en god idé att känna till vilka rättigheter du har i övrigt, till exempel gällande semester eller friskvård, är det viktigt att känna till den lag som ser till att arbetsmiljön fungerar optimalt. En bra arbetsmiljö vinner alla på, såväl chefer som anställda. Dessutom får företaget ett gott rykte när personalen trivs, vilket blir en bonus.

Vilka kan ha nytta av en utbildning i arbetsmiljölagen?

De flesta av oss tänker nog inte så mycket på arbetsmiljön annat än när den av någon anledning inte fungerar som den ska. Då blir det plötsligt viktigt att känna till vad som gäller, så att man med hjälp av kunskap och självförtroende snabbt kan vidta rätt åtgärder. I stort sett alla kan därför ha nytta av en utbildning i arbetsmiljölagen, inte minst för att det är viktigt att känna till sina rättigheter och skyldigheter. Kunskap är makt, och genom att gå en utbildning ökar du din kompetens och kan lättare upptäcka om något inte står rätt till på din arbetsplats, oavsett om det är du själv som är drabbad, en anställd eller en kollega. Ju fler som är insatta i arbetsmiljölagen på ett företag desto bättre, men naturligtvis är det allra viktigast att de med ansvarspositioner, såsom chefer, arbetsledare och skyddsombud, har full koll på lagen och dess innebörd. Lagar förändras och tillägg och ändringar görs. Dessutom kan säkerhetssituationen på en arbetsplats förändras i och med att nya maskiner tillkommer eller lokaler byggs om. Att ha uppdaterade kunskaper om något så viktigt och grundläggande som arbetsmiljölagen är en bra investering för alla som värnar om en säker och trivsam arbetsplats. Under en utbildning i arbetsmiljölagen diskuteras exempelvis lagens innebörd i praktiken, vad begreppet arbetsmiljö betyder, ansvar, risker och hur man arbetar systematiskt för att förbättra arbetsmiljön.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!
Reportage
Dags att gå en BAM-utbildning? N...
Branschutbildarna

Branschutbildarna erbjuder den lärarledda grundkursen Bättre Arbetsmiljö – BAM i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi har pratat med Alexander Dahlberg, driftchef på ett antal restauranger, som har gått kursen i Stockholm. Alexander berättar om varför han valde just Branschutbildarna och deras utbildning – han berättar även om varför han skulle välja dem igen.

Läs mer
Kraftfullt samarbete mellan Bilf...

För att samordna utbildningar för 200 personer utspridda på olika orter krävs en stabil och pålitlig utbildningsleverantör. Det vet Ulla Augustsson, utbildningsplanerare på industrikoncernen Bilfinger, som sedan tre år tillbaka har ett nära samarbete med Teknikutbildarna.

Läs mer
Kursen hos Teknikutbildarna en i...

Djupt nere i Renströmsgruvan utanför Skellefteå tillbringar 29-åriga Ola Nordberg större delen av sina dagar som elarbetsledare. En viktig och ansvarsfull roll som han inte hade befunnit sig i om det inte vore för Teknikutbildarnas kurs i Allmän behörighet – en kurs som visade sig vara väl värd att resa 40 mil för.

Läs mer
Skyddsombudsrätt – Arbetsmiljöfo...

I kursen Skyddsombudsrätt hos Arbetsmiljöforum fick Kjell lära sig hur man verkar för en bättre arbetsmiljö, arbetsgivarens ansvar och rollfördelning i arbetsmiljöarbetet. Han rekommenderar kursen till alla nya skyddsombud.

Läs mer