Visar 1-14 av 14 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-14 av 14 träffar

Vad är Acceptance and Commitment Therapy (ACT)? 

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) är en banbrytande psykologisk behandlingsmetod, en del av den så kallade tredje vågens KBT (Kognitiv Beteende Terapi). Metoden utvecklades av Steven Hayes, professor i psykologi vid University of Nevada och syftar till att öka den psykologiska flexibiliteten och höja livskvaliteten hos patienten.

ACT grundar sig på modern forskning om hjärnan och psyket och har även influenser från zenbuddismens tankar om att lidande är en förutsättning för mänskligt liv. Metoden har de senaste åren skapat stort intresse inom psykiatrin, psykoterapin, vården, skolan och organisationsvärlden.

Liksom kognitiv beteendeterapi utgår metoden från att bemöta problem i nutid snarare än att dyka ner i det förflutna. Målet är att acceptera lidandet snarare än att undvika det och lära sig att i stället fokusera på livsstärkande handlingar för att uppnå ett bra liv.

Inom ACT finns det sex grundprinciper som ska öka patientens psykologiska flexibilitet:

  1. Kognitiv defusion: Att betrakta tankar, känslor och bilder som självständiga objekt och inte nödvändigtvis som en del oss själva
  2. Acceptans: Att låta tankar och känslor finnas och passera utan att försöka kämpa emot, förneka eller älta dem
  3. Kontakt med nuet: Att vara medveten om här och nu, och betrakta sin tillvaro med intresse, öppenhet och mottaglighet
  4. Observerande jag: Att se sig själv som en betraktare av det man upplever, snarare än att tro att man är det man upplever.
  5. Värderad riktning: Att upptäcka vad man själv tycker är viktigast och orientera sig efter de värderingarna, snarare än att låta andras förväntningar styra stegen.
  6. Ändamålsenligt handlande: Att sätta upp mål enligt sina egna inre värderingar och ta fullt ansvar för att uppnå dem.

Vem kan gå en ACT utbildning?

Förkunskapskraven för att gå en ACT-utbildning varierar från utbildningsföretag till utbildningsföretag. Vanligtvis är det önskvärt att du tidigare har gått en grundläggande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning och eller arbetar som samtalsterapeut eller coach.

ACT kan även passa dig som vill utvecklas för egen del med hjälp av modern
acceptansbaserad KBT. Samt för dig som arbetar som personalvetare, coach, terapeut, socionom, organisationskonsult eller inom HR, som vill lära dig mer om moderna terapimetoder och utveckla nya användbara verktyg i din yrkesroll.

Se närmare detaljer kring förkunskapskrav på respektive utbildning som du är intresserad av.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Yokhana berättar om hur der är a...

Yokhana Sargezi-Khosroabadi, som studerat till socialpedagog hos Expressa Utbildningscenter, berättar om varför han valde att byta yrke från programmering och byggbranchen till stödpedagog, och om både det utmanande och det roliga med sitt jobb. .

Läs mer
Anna Peterson har startat eget f...

Anna Peterson har studerat hos Expressa Utbildningscenter. Detta har lett till att Anna har startat ett eget företag och nu arbetar som diplomerad stressterapeut. Företaget heter "InBalance   ̶ stressterapeut och konsult". 

“Jag studerade till stressterapeut genom Expressa och tycker denna utbildning var mycket bra och gav mig all information för att kunna starta eget inom detta område.”

Läs mer
Ida utbildade sig till sitt dröm...
Cady Utbildningar

Idas framtida vision var att arbeta som HR-specialist, här berättar hon hur hon utbildade sig till sitt drömyrke på distans. Läs hela intervjun här!

Läs mer
Eva bytte karriär till undersköt...
Cady Utbildningar

Efter att ha jobbat på kontor i princip hela sitt yrkesliv ville Eva Nihlén byta karriär och börja jobba med människor istället. Här berättar hon varför Cadys undersköterskeutbildning verkligen passade henne. Läs hela intervjun här!

Läs mer