Visa utbildning.se som: Mobil

Missa inte Upskill & Reskill den 25 januari 2023 – ett digitalt och kostnadsfritt event! Anmäl dig idag 

bemöta psykisk ohälsa

Så bemöter du personer med psykisk ohälsa

Hur bemöter man en person som lider av psykisk ohälsa? Det är kunskap som kan vara värdefull för de allra flesta, men kanske särskilt för de som arbetar inom hälso- eller sjukvården. Därför har vi på utbildning.se tagit hjälp av Praktikertjänst, ett företag inom hälso- och sjukvård, för att ta fram fem handfasta tips på hur du bör bemöta personer med psykisk ohälsa. 

Psykisk ohälsa är idag utbrett, framförallt bland unga. Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet unga med återkommande psykosomatiska besvär fördubblats sen 1980-talet. Och  siffran fortsätter öka. Detta innebär att psykisk ohälsa sannolikt finns i din närhet. Kanske är det en kollega, vän eller familjemedlem som är drabbad.

Varför är det extra viktigt med rätt bemötande av psykisk ohälsa just i vården?

Inom hälso- och sjukvården är tillit a och o. Rätt bemötande ökar inte bara tillit och trivsel utan även patientsäkerhet och chanserna för ett bättre resultat av en behandling. 

Hur bör man bemöta personer med psykisk ohälsa?

1. Bekräfta det psykiska måendet

Det är viktigt att du visar personen att du vill förstå och att du tar dig tid att lyssna. Ge personen din fulla uppmärksamhet, genom att bland annat hålla ögonkontakt och ha ett lugnt tonfall. Ställ frågor som “Hur mår du nu?” och “Hur mådde du innan händelsen?”.

2. Visa att personens känslor är befogade

Visa att du ser att personens tankar och känslor är rimliga utifrån rådande fakta och omständigheter. Agera som att personens beteende är fullt förståeligt.

3. Sträva efter att vara icke-dömande

Se till att du inte reagerar negativt vad personen än säger. Fokusera på att visa personen att du respekterar och bryr dig om hens välbefinnande. Genom att göra det undviker du att personen döljer saker för dig, något som enkelt kan hända om hen känner sig dömd.

4. Undvik ja- och nej-frågor

Försök att alltid ställa öppna frågor. På så sätt kan du få fram mer information än om du ställer frågor som kan besvaras med bara ett kort ja eller nej. Tänk också på att ge personen tid att svara i lugn och ro.

5. Visa förtroende för att personen gör allt hen kan

Förklara att du litar på att patienten gör så gott hen kan för att lösa aktuella svårigheter. Understryk att det inte är personen i sig som måste förändras – det är hanteringsstrategin.

Till utbildningar om pyskisk ohälsa

Senast uppdaterad: 16 jun 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-06-16

Förebygg både huvudvärk och rynkor - utbilda dig i Tibetansk Faceliftmassage

utbildning.se:s utbildningsleverantör Tant Raffa erbjuder utbildningar i Tibetansk Faceliftmassage, en slags ansiktsmassage som gör underverk för både ditt inre och ditt yttre. Läs mer om varför du ska utbilda dig i Tibetansk Facelift! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-06-16

Stresstest

Stress är en reaktion på saker som sker i ditt liv just nu. Forskning tyder på att det finns händelser som ökar pressen på oss och som höjer vår stressnivå. Testa dina kunskaper om stress. Mer kunskaper om stress göra att du kan undvika situationer där det finns ökad risk att känna sig stressad.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-05-31

Vad är arbetsmiljö och varför ska du bry dig?

Arbetsmiljö är allt, ja allt, runtom dig på din arbetsplats. Arbetsmiljö är hissmusiken i receptionen, din rätt till fikapaus, din ergonomiska stol och bullret från byggarbetsplatsen bredvid. Det är kollegans härskartekniker, det är dina möjligheter till utveckling i tjänsten och den lite för dunkla belysningen vid ditt skrivbord. Så, varför ska du bry dig om arbetsmiljö?

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!