24 sep 2021

Vidareutbildning för grundskollärare

Vidareutbildning för grundskollärare

Grundskollärare är ett både viktigt och varierande uppdrag där din uppgift är att undervisa och skapa engagemang bland dina elever, som kan vara barn och ungdomar mellan 6 till 9 år. Som grundskollärare arbetar du självständigt med allt från planering och genomförande av lektioner till att hålla kontakt med föräldrar och genomföra utvecklingssamtal och andra aktiviteter som stödjer eleverna i den personliga utvecklingen.

Förslag på vidareutbildning för dig som grundskollärare

Det är viktigt att du som grundskollärare under hela din din karriär fortsätter att vidareutbilda dig för att kunna bidra till en god kvalitet i skolan. På dagens marknad blir det allt viktigare för lärare att hålla sig uppdaterade inom den senaste tekniken. Därför kan det vara bra att vässa din kompetens i Microsoft Office eller sociala medier.

Undersökningar visar även att lärare som får fortbildning i pedagogik presterar bättre. För att bättre kunna tackla de konflikter som kan uppstå i relationerna mellan lärare, elever och föräldrar kan det dessutom vara bra för dig som lärare att gå en kurs i konflikthantering och motiverande samtal. En kurs i stresshantering eller mindfulness kan också vara ett bra sätt att främja både din och dina elevers hälsa. För att kunna hjälpa dina elever och medarbetare om en olycka inträffar bör du dessutom ha kunskap om första hjälpen och HLR.

Vill du ta mer ansvar för den pedagogiska verksamheten? Då kan du välja att vidareutbilda dig till skolledare. Det finns också kursen som riktar sig till dig som leder utan att vara chef, till exempel om du har rollen som arbetslagsledare. Har du nyligen tagit dig an en chefsroll på din arbetsplats finns det ledarskapsutbildningar som riktar sig mot just nya chefer. För skickliga lärare finns idag möjlighet att bli förstelärare. Att vara förstelärare kan exempelvis innebära att du kan ansvara ansvara för introduktionen av nyanställda lärare, coacha andra lärare, initiera pedagogiska samtal eller bli huvudansvarig för ett ämne. 

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Att läsa en utbildning samtidigt som du arbetar kräver engagemang och planering. Även om du läser en kurs på distans kommer du att behöva avsätta tid för att kunna ta till dig de nya kunskaperna. Ett första steg när du bestämt dig för att du vill läsa en utbildning kan vara att kolla upp det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy kan det innebära att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbildas eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

När du väljer utbildning är det bra att försöka kartlägga de egna kunskapsluckorna och se om det finns något område du skulle kunna bli bättre på. Om du har svårt att välja vilken utbildning du vill läsa kan du tala med dina kollegor, kanske har de tips på en kurs eller arrangör som varit bra.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för lärare i grundskolan ser mycket god ut på såväl fem till tio års sikt, bedömer Arbetsförmedlingen i sin prognos Yrkeskompassen. Tillgången på utbildade grundskollärare bedöms bli otillräcklig. Antalet personer som tar lärarexamen kommer inte vara tillräcklig för att möta den ökade efterfrågan, samtidigt som elevunderlaget fortsätter att öka. Efterfrågan på lärare för såväl grundskolans tidiga som senare del kommer att öka under de kommande tio åren.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom pedagogik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för apotekare

Det kommer ständigt nya läkemedel och lagar och regler förändras, det är därför viktigt att du som apotekare vidareutbildas under din karriär för att hålla dina kunskaper aktuella.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för inredningsarkitekt

Mycket av inredningsarkitektens arbete görs idag via dator, vilket ställer höga krav på din datorvana. Det är väldigt viktigt att du som inredningsarkitekt har goda kunskaper inom dataprogram som CAD.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-27

Microblading och kosmetiska tatueringar – så väljer du rätt utbildning

Intresset för kosmetiska tatueringar har ökat explosionsartat de senaste åren. Det blir allt vanligare att 3D-teknik används för att framhäva naturliga ögonbryn. Det finns ingen reglering för utbildningar inom microblading, så hur vet man att en utbildning är seriös? utbildning.se guidar dig rätt!

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!