27 sep 2021

Vidareutbildning för lantmätare

Vidareutbildning för lantmätare

Många lantmätare är anställda vid kommunala lantmäterimyndigheter eller Lantmäteriet. Beroende på var du arbetar kan arbetsuppgifterna se olika ut, men gemensamt för alla lantmätare är arbetet med geografisk information. Några vanliga arbeten för lantmätare är exploateringsingenjörer, lantmätare med fastighetsekonomisk eller teknisk inriktning eller förrättningslantmätare.  

Förslag på vidareutbildning för dig som lantmätare

Det är viktigt att du som lantmätare har en god kommunikativ förmåga och att du kan formulera dig själv både i tal och i skrift. Dessa kunskaper är möjliga att förbättra genom kurser i skrivande, retorik eller presentationsteknik. Som lantmätare är det också viktigt att du är kreativ och kan hitta lösningar på problem som uppstår under din arbetsdag.

Lantmätare arbetar ofta i projektform vilket ställer krav på din samarbetsförmåga. Om du vill ta ett större ansvar på din arbetsplats kan du välja att läsa en utbildning inom projektledning. Projektledningskurser finns på alla nivåer, från grundläggande till avancerad. Du kan även välja att certifiera dig. Om du vill förbättra dina ledarkunskaper kan du välja att läsa en utbildning inom ledarskap. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare kurs som fokuserar på ett av ledarskapets många områden. Dessa kortare kurser kan handla om exempelvis coachande ledarskap, arbetsledning eller konflikthantering.

Om ditt arbete har en fastighetsekonomisk inriktning kan du välja att vidareutbildas inom ekonomi. Tänk på att det ständigt kommer nya regler och lagar som du behöver ta hänsyn till i ditt arbete. Det är även bra om du som lantmätare har kunskap inom juridik, särskilt om du arbetar som förrättningslandmätare.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Funderar du som lantmätare på att vidareutbildas? Ett första steg är att ta upp frågan med din chef. Ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att utbildas.

Om du är osäker på vilken utbildning du ska välja kan du börja med att fundera över vilka områden i ditt arbete du skulle kunna bli ännu bättre. Hör också med dina kollegor om de har tips på utbildningar de tror kan passa dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer lantmätare att möta en god arbetsmarknad. Allt för få lantmätare utbildas samtidigt som pensionsavgångarna är stora. Trots att arbetsmarknaden ser positiv ut för lantmätare är det viktigt att vidareutbildas kontinuerligt under hela karriären för att hålla de egna kunskaperna aktuella och behålla din konkurrenskraft på arbetsmarknaden.


« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-28

8 tips för att nå ditt nästa steg i karriären

Vill du ha mer utveckling i din yrkesroll och kanske är redo att testa något helt nytt? Här är tipsen som hjälper dig att ta nästa steg i karriären.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för bokföringsassistent

Om du som bokföringsassistent vill klättra i karriären kan en ledarskapsutbildning vara något för dig. Du kan välja att läsa antingen ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får lära dig mer om exempelvis konflikthantering, målstyrning samt hur du motiverar dina medarbetare.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-28

Topp 20: hetaste kompetenserna för ingenjörer 2018

I mitten av december 2018 granskade vi på utbildning.se 712 annonser för ingenjörer.Utfallet är det sista för årets heta kompetenser serie. Med det sagt har statistikhungriga har inget att frukta, vi är tillbaka igen tidigt nästa år med flera spännande arbetsmarknadsundersökningar. Överst på årets lista har vi kravet om någon form av tekniks examen eller eftergymnasial utbildning.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!