05 okt 2021

Vidareutbildning för tågvärd

Vidareutbildning för tågvärd

Som tågvärd arbetar du med försäljning av mat, dryck och biljetter ombord på tåget. Ibland ansvarar tågvärden också för högtalarutrop. Det är viktigt att du som tågvärd är serviceinriktad, stresstålig och har en god kommunikativ förmåga.

Det är vanligt att tågvärden genomför vissa administrativa arbetsuppgifter mellan stationerna. Detta kan exempelvis handla om att föra statistik över antal resenärer. Tågvärden kan tillsammans med lokföraren ha ansvar för säkerheten ombord på tåget. Tågvärden kallas då för ombordchef, särskild ombordansvarig eller serviceledare.

Förslag på vidareutbildning för dig som tågvärd

Om du som tågvärd vill ta ett större ansvar på din arbetsplats eller siktar mot en chefsposition är det viktigt med kunskaper inom ledarskap. Du kan välja att läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får möjlighet att fokusera på en del av ledarskapet, exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap. Om du nyligen har fått en chefsroll på din arbetsplats finns ett flertal ledarskapsutbildningar som riktar sig specifikt mot nya chefer. Under en sådan utbildning får du verktyg och kunskaper som är viktiga för att kunna växa in i rollen som chef.

Eftersom du som tågvärd arbetar mycket med försäljning är det viktigt att du är en duktig försäljare. Det finns flera olika utbildningar inom området försäljning som passar dig som tågvärd. Kurserna finns på allt från grundläggande till avancerad nivå.

Då arbetet som tågvärd innebär att du möter många olika människor är det viktigt att du har en god kommunikativ förmåga och är duktig på språk. Utöver svenska och engelska är det bra att behärska ytterligare språk, exempelvis tyska, franska eller spanska.

Arbetet som tågvärd kan stundtals vara stressigt och kräver att du kan hålla dig lugn även i stressiga situationer. Om du vill bli bättre på att hantera stress och planera din tid kan en utbildning inom personlig effektivitet eller stresshantering passa dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du funderar på att vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får ledigt ett par dagar för att utbildas.

Börja med att fundera över vilka områden i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Om du är osäker på vilken utbildning du ska välja kan du höra med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar som kan passa dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass väntas persontransporterna i Sverige öka, något som påverkar arbetsmarknaden för tågvärdar. Trots detta bedöms tillgången vara tillräcklig och många vill och kan arbeta som tågvärd. Detta gör att du som tågvärd kan möta en ganska hård arbetsmarknad. För tågvärdar med lång erfarenhet av yrket och en god servicekänsla ökar möjligheterna att få jobb. Vidareutbildning kan göra dig som tågvärd mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Relaterade yrkenBehöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 05 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för civilingenjörer

Arbetsuppgifterna för en civilingenjör är varierande, det kan innefatta allt från forskning samt att ta fram ny teknik till att arbeta med produktionsplanering och marknadsföring. Det är vanligt att en civilingenjör med lång erfarenhet blir chef eller företagsledare. Det är även vanligt att man arbetar tillsammans med andra civilingenjörer och yrkesgrupper i olika projekt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-04

Vidareutbildning för truckförare

En truckförare kan arbeta på flera olika typer av arbetsplatser. En truckförare som arbetar vid en terminal har ofta till uppgift att lasta av och på material samt gods från lastbilar. Om man arbetar inom industrin kan arbetet istället handla om att transportera material inom industriområdet, kanske ska något fraktas från en verkstad till en lastkaj.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Vidareutbildning för reseledare

Som reseledare är det viktigt att du är väldigt serviceinriktad och att du gör ditt bästa för att gästen ska få en så trevlig resa som möjligt. I ditt arbete möter du väldigt många olika slags människor och du behöver kunna bemöta alla på ett föredömligt sätt.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!