Visa utbildning.se som: Mobil
Visar 1-20 av 20 träffar
 

Vad LSS?

LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) är en svensk lag som trädde i kraft 1 januari 1994 och som ger rätt till särskild hjälp för personer med vissa omfattande funktionshinder. Det innefattar exempelvis utvecklingsstörning, autism, hjärnskada och andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder. Syftet med LSS är att främja jämlikhet i levnadsvillkor och att hjälpa funktionshindrade individer att kunna leva ett så gott och självständigt liv som möjligt.

Vad är en LSS utbildning?

En utbildning i LSS ger dig ofta grundläggande kunskaper om lagområdets olika delar och ansvarsfrågor. Utbildningen kan till exempel innefatta lagens grundläggande principer, begrepp och dess praktiska tillämpning, såsom hantering av sekretessbelagda uppgifter, rättigheter och skyldigheter med mera. Det finns LSS-utbildningar som är bredare och utbildningar som koncentrerar sig på en specifik inriktning, till exempel sekretess.

Alla som arbetar med funktionshindrade bör ha färska kunskaper och rekommenderas därför att regelbundet uppdatera sig inom området.  Ytterligare en anledning till att hålla kunskaperna uppdaterade är att alla som arbetar med att ge service och omvårdnad inom LSS och socialtjänstens övriga områden, enligt socialtjänstlagen är skyldig att rapportera missförhållanden och risk för missförhållanden i verksamheten. Denna bestämmelse är känd som “Lex Sarah”. Lagen gäller såväl personal i offentlig verksamhet som privata företag liksom företag som arbetar på uppdrag av en kommun.

lss utbildning

Exempel på LSS utbildningars innehåll:

  • Förklaring av regelverkets begrepp
  • Rättigheter och skyldigheter
  • Angränsande socialrättslig lagstiftning
  • Hur du som handläggare bör förhålla dig till brukarens familj
  • Etiska dilemman
  • Hantering av sekretessbelagda uppgifter såsom bankärenden och läkarärenden
  • Praktiska råd

Vem bör utbilda sig i LSS?

En LSS-utbildning passar dig som är intresserad av att lära dig mer om lagområdet, eller som redan arbetar inom en LSS-verksamhet. Kanske handlägger du just nu frågor som rör LSS. Kanske är du ledare, verksamhetschef, personlig assistent, boendestödjare, sjuksköterska eller liknande och behöver hålla dig uppdaterad i ämnet.

Se närmare detaljer kring förkunskapskrav på respektive utbildning som du är intresserad av.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!
Reportage
Vilken arbetsmiljöutbildning ska...
Branschutbildarna

Är du intresserad av att lära dig mer om arbetsmiljö, men osäker på var du ska börja? Kanske har du precis blivit utsedd till skyddsombud, kanske vill du bara veta vad du har för rättigheter och skyldigheter som anställd. Inom arbetsmiljö finns ett flertal olika utbildningsvägar att gå. Men oroa dig inte, vi guidar dig rätt!

Läs mer
Teknologisk Institut

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer
Arbetsledning Steg 1 – Teknologi...

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
Vad är arbetsmiljö och varför sk...
Branschutbildarna

Arbetsmiljö är allt, ja allt, runtom dig på din arbetsplats. Allt från kollegans härskartekniker till din ergonomiska stol. Arbetsmiljön är avgörande för hur du trivs och presterar på ditt jobb. Och eftersom att du jobbar en stor del av av din vakna tid är väl det ändå ganska så viktigt?

Läs mer