Vidareutbildning för projektledare

Vidareutbildning för projektledare

Den formella definitionen av ett projekt är ”en temporär satsning för att framställa en unik produkt, tjänst eller service”. Detta innebär alltså att det är en tillfällig satsning för att nå ett specifikt mål. Det kan vara svårt för en ovan projektledare att få ordning på projektets alla bitar. Pengarna och resurserna ska räcka, tidsplanen måste hållas och både de projektanställda och beställaren ska vara nöjda.

Projektledaren är den person som bär det största ansvaret för att det uppsatta målet nås. Att arbeta i projektform är vanligt inom de allra flesta branscher, vilket innebär att projektledare efterfrågas på en mängd olika arbetsplatser.

Förslag på vidareutbildning för dig som projektledare

Om ett projekt når sitt mål beror till stor del på projektledaren, därför är det viktigt att du som projektledare har en bred och gedigen kunskap inom flera olika ämnen. Du bör exempelvis ha kunskaper rörande ledarskap och kunna strukturera projektetgruppens arbete från start till mål. Om konflikter uppstår inom gruppen är det bra om du som projektledare har de rätta verktygen för att tackla detta. 

Projektledarens arbete handlar inte bara om att delegera ut uppgifter. Som projektledare måste du klara av att få hela gruppen att arbeta åt samma håll och du bör kunna coacha projektmedlemmarna. Om du arbetar i ett internationellt företag med annat koncernspråk än svenska eller funderar på att arbeta utomlands kan det vara bra att utveckla dina språkkunskaper. Utöver svenska och engelska är det ofta meriterande om du kan behärska fler språk.

Att arbeta som projektledare kan vara stressigt, särskilt när projektet närmar sig deadline. Förutom att själv kunna hantera stressiga situationer och planera din arbetsdag är det bra om du som projektledare kunna ge dina kollegor tips och stöd när de känner sig stressade. Om du känner att du skulle vilja utveckla dessa förmågor kan kurser inom personlig effektivitet, stresshantering och mindfulness vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Ett första steg när du bestämt dig för att vidareutvecklas i din yrkesroll är att se över vilka olika utbildningar och certifieringar som kan tänkas passa dig. Det finns både längre och kortare projektledningsutbildningar i hela landet och även utbildningar som bedrivs på distans.

Om det finns flera projektledare på din arbetsplats kan du fråga dessa om de har något tips på projektledningsutbildningar som de deltagit i. Är du osäker på vilka områden du skulle kunna utveckla kan du tala med projektgruppen och be dem om feedback på ditt arbete.

Framtidsutsikter

Eftersom projektledare återfinns i många olika branscher är det svårt att ge en prognos för hur framtiden ser ut. För projektledare inom IT ser framtiden god ut eftersom antalet företag inom detta segment ökar.

Genom att vidareutbilda dig eller certifiera dig ökar dina möjligheter till jobb ytterligare. Två populära certifieringar som gäller världen över är IPMA och PMI. Om du siktar mot en internationell karriär kan det vara bra att välja någon av dessa certifieringar.

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom data och IT
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: