27 sep 2021

Vidareutbildning för maskinoperatör

Vidareutbildning för maskinoperatör

En maskinoperatör kan arbeta inom flera olika delar inom industribranschen och sköter ofta maskiner som kan göra allt från att såga virke till att laga färdigmat.

Som maskinoperatör kan du arbeta inom flera typer av industrier såsom inom gummi- och plastindustrin, träindustri samt inom pappers- och massindustrin. Maskinerna kan antingen skötas manuellt eller genom att programmera en dator som i sin tur styr maskinerna.

Förslag på vidareutbildning för dig som maskinoperatör

Under flera år har företagen genomfört olika rationaliseringar och infört ny teknik. Detta har lett till att sysselsättningsutvecklingen för maskinoperatörer har hållits tillbaka. Utvecklingen med minskat behov av personal beroende på rationaliseringar i tillverkningen väntas fortsätta även under det kommande året. Om du som maskinoperatör vill öka dina möjligheter att få jobb vidareutbildning vara en väg att gå.

Som maskinoperatör är det viktigt att du håller dig uppdaterad inom den bransch du arbetar i, vare sig det är trä-, gummi, eller fordonsindustrin. Arbetet kan i vissa fall vara krävande rent kroppsligt och det är viktigt att det finns en god kunskap om arbetsmiljön på arbetsplatsen. Kanske finns det möjligheter för dig att bli skyddsombud? 

Om du som maskinoperatör vill bli bättre på att hantera stressiga perioder på jobbet eller lära dig att planera din arbetsdag kan kurser inom mindfulness, personlig effektivitet eller stresshantering vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Att läsa en utbildning samtidigt som du arbetar kräver engagemang och planering. Även om du läser en kurs på distans kommer du att behöva avsätta tid för att kunna ta till dig de nya kunskaperna. Ett första steg när du bestämt dig för att du vill läsa en utbildning kan vara att kolla upp om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling.

När du väljer utbildning är det bra att försöka kartlägga de egna kunskapsluckorna och se om det finns något område du skulle kunna bli bättre på. Om du har svårt att välja vilken utbildning du vill läsa kan du tala med dina kollegor, kanske har de tips på en kurs eller arrangör som varit bra.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på maskinoperatörer beräknas vara fortsatt låg under det kommande året. Arbetsmarknaden bedöms bli tuff och konkurrensen om jobben blir hård på de flesta håll i landet. Framöver fortsätter rationaliseringarna i företagen och det gör att möjligheterna till arbete på fem och tio års sikt bedöms bli mindre goda.Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-14

Vidareutbildning för sjuksköterska

Det finns många olika vägar att gå för sjuksköterskor som vill vidareutbildas. Som sjuksköterska har du ett stort ansvar och du måste ha hög kompetens och professionalism. Arbetet kan vara både psykiskt och fysiskt krävande och stundtals kan det vara stressigt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för audionom

Trots att arbetsmarknaden ser fortsatt god ut för audionomer är det fördelaktigt att under hela sin karriär fortsätta att kompetensutvecklas. Detta både för att förbli attraktiv på arbetsmarknaden och för att känna att du utvecklas på ett personligt plan och fortsätter att lär dig nya saker och utvecklas.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-16

10 populäraste utbildningarna just nu

Att hitta rätt i utbildningsdjungeln kan kännas utmanande. Vill du veta vilka som är de populäraste utbildningarna just nu? Ta en titt på topplistan och hitta din utbildning idag!

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!