Visa utbildning.se som: Mobil

Topp 20: hetaste kompetenserna för ingenjörer 2018

Heta kompetenser INGENJÖRER

I mitten av december 2018 granskade utbildning.se 712 annonser för ingenjörer. Utfallet är det sista för årets heta kompetenser-serie. Med det sagt har statistikhungriga inget att frukta, vi är tillbaka igen tidigt nästa år med flera spännande arbetsmarknadsundersökningar.

Överst på årets lista har vi kravet om någon form av teknisk examen eller eftergymnasial utbildning. Hela 46,2 procent av annonser har detta som ett krav, en bastant siffra med tanke på mängden annonser som granskats. Därefter är det ett stort kliv ner till driven som är nummer två på listan med 28,8 %, samarbetsvillig på 23,6 % resulterar i en tredjeplats.

Det tåls att förstärka att dessa siffror inte betyder att endast drygt hälften av alla ingenjörsjobb kräver en examen. Förmodligen är det betydligt fler. Undersökningen visar snarare tendenser på vilka färdigheter som är viktigast för en arbetssökande ingenjör i Sverige 2018.

Längre ner på listan hittar vi att vara resultatinriktad och att besitta strategisk förmåga. Allra längst ner ser vi att förmågan till ledarskap är önskvärt i 5.8 % av annonser. Vi skulle gissa att dessa knappt 6 % innebär en chefsroll.

Vi kan också välkomna kompetenserna analytisk (plats 14) och lyhörd (plats 15) till årets lista 2018.

Topplista – 20 hetaste kompetenserna för ingenjörer

 

1.Examen  46,2%
2. Driven  28,8%
3. Samarbetsvillig  23,6%
4. CAD  20,4%
5. Social  17,4%
6. Flexibel  16,6%
7. Detaljmedveten  16,3%
8. Ansvarsfull  14,6%
9. Nyfiken  14,6%
10. Självständig  14,3%
11. Pedagogisk  14,0%
12. Kreativ  11,1%
13. Problemlösare  10,8%
14. Analytisk  10,7%
15. Lyhörd  8,7%
16. Initiativtagande  8,1%
17. Effektiv  6,5%
18. Resultatinriktad  6,5%
19. Strategisk  6,3%
20. Ledarskap            5,8%    

 

Nå och då

Det har skett en del förändringar sen 2017 års undersökning. CAD har rört sig från en trettonde plats till en stabil fjärde plats! Du ska fortfarande vara detaljmedveten som innehade fjärdeplatsen 2017, men som sjunkit till en sjundeplats i årets lista. Däremot har andra tekniska färdigheter som PLC, Lean, PDM och CATIA fallit bort.

Kommunikativ, nu kallat pedagogisk trillar ned en plats – tio till elva. Problemlösning halkar från elfte till trettonde plats, medan flexibilitet skjuter upp sex placeringar från tolfte till sjätte plats.

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Landet över har du som vill bli eller är ingenjör mycket lite konkurrens om jobben. Detta gäller för samtliga inriktningar av ingenjör som vi granskat. Extra bra förutsättningar har civilingenjörer och byggnadsingenjörer.

Vägen till en ingenjörstjänst går främst genom högskola, universitet eller YH-utbildning. Programmen ligger oftast på 5 år, men kan i särskilda fall vara 2 år beroende på om det är en yrkeshögskoleutbildning.

Lönen är svår att säga. För en vanlig ingenjör är snittlönen 36 900, för en civilingenjör ligger den på 49 200. Erfarenhet, inriktning, specialisering och lokal brist är fler faktorer som avgör din lön. Men skrönan om att ingenjörer är ett välbetalt yrke tycks stämma ganska väl. 

Heta kompetenser

Snart ringer det nya året och men innan dess är det dags för årets sista heta kompetenser. Denna gång är det ingenjörernas tur! Vi granskade 712 annonser med ingenjörer inom gruvteknik/metallurgi, maskinteknik och byggingenjörer för att ge dig de mest åtråvärda kompetenserna för ingenjörer 2018.

Under året har vi hunnit med hela 12 undersökningar! HR, lärare, förskollärare, chefer, ekonomer, jurister, utvecklare, projektledare, marknadsförare, försäljare, kommunikatörer och ingenjörer. Stort tack till er som tagit del av en eller fler av undersökningarna.

Heta kompetenser är tillbaka 2019 med senaste kompetensstatistiken på några av Sveriges mest eftertraktade yrkeskategorier.

Frågor

utbildning.se är kompetensutveckling! Vi förser dig med innehållet som inspirerar och vägleder dig i din karriär. Frågor om oss, våra undersökningar eller vårt uppdrag att hjälpa varje person hitta rätt utbildning? Då är ni varmt välkomna att kontakta oss på info@utbildning.se

Källor: Arbetsförmedlingen & Statistiska Centralbyrån.

Senast uppdaterad: 28 jan 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-11-13

Drömjobbet – så får du det!

Det finns inga genvägar till drömjobbet. Oftast krävs tålamod, förberedelse, någon typ av vidareutbildning och inte minst - lite jävlar anamma. Ändå missar många de mest uppenbara stegen som krävs för att drömjobbet ska bli deras. Här får du tips hur du kan tänka och göra för att nå dit du vill.

Taggar: Karriär
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-15

Fyra gyllene tips – så sätter du guldkant på arbetslivet

Vi spenderar nästan hälften av vår vakna tid på jobbet. Det innebär att om du sätter guldkant på arbetsplatsen, sätter du guldkant på din egen vardag. I den här artikeln listar vi fyra tips som både förhöjer och förgyller din tillvaro på jobbet. Kollegorna pratar i ett, telefonen plingar konstant till med nya notiser och någon har fått för sig att sätta på Absolute Music 2002 på repeat på kontoret.

Taggar: Karriär
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-08-13

Rekrytera rätt – lär dig nätverka

Idag använder sig 8 av 10 företag av kontakter och nätverk vid rekrytering. Hur bär man sig åt för att som företag bygga upp ett starkt nätverk av potentiella anställda? Ta del av HR-chefens nätverkstips här!

Taggar: Karriär
Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Hitta en utbildning du är intresserad av


Gör intresseanmälningar


Du blir kontaktad och får mer information av arrangören

utbildningsrådgivning

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!