Visa utbildning.se som: Mobil

Topp 20: Hetaste kompetenserna för ekonomer 2018

Heta kompetenser ekonomer

Ekonomerna kan jubla! utbildning.se slutför nu för tredje året i rad en kartläggning av de hetaste kompetenserna inom ekonomibranschen. Vi granskade närmare 600 annonser i jakten på sinnebilden av den ultimata ekonomen. Utgången av vår undersökning är 2018 års hetaste kompetenser för ekonomer.

 

I 2018 års topp ser vi ett litet skifte från föregående år, men inget markant. Att ha ett gott öga för detaljer toppar, med strukturerad på en andra plats. Tätt därefter följer Excelkunskaper som var förra årets mest eftertraktade kompetens. Nästan hälften av alla annonser eftersöker noggranna och detaljmedvetna personer. Runt en tredjedel efterfrågar goda Excelkunskaper och ett strukturerad arbetssätt hos sina potentiella jobbsökande. Som allt för ofta i dessa undersökningar ser vi även driven med i toppen, samt någon from av examen eller eftergymnasial utbildning.

Förutom redan nämnda kompetenser ska du som ekonom 2018 vara extrovert. Samtidigt som du ska vara ansvarsfull och ordningsam önskar arbetsgivarna också att du är social, nyfiken och positiv! Även om de extroverta egenskaperna premieras något högre i listan så tycks paletten för ekonomer vara ganska bred. Så för dig som är introvert, misströsta inte.

Topplista – 20 hetaste kompetenserna för ekonomer

1. Detaljmedveten  45,4 %          
2. Strukturerad 30,9 %
3. Excel 30,5 %
4. Driven 29,5 %
5. Examen 28,2 %
6. Ansvarsfull 24,3 %
7. Positiv 23,9 %
8. Flexibel 22,9 %
9. Självständig 22,9 %
10. Nyfiken 17,4 %
11. Social 17,4 %
12. Pedagogisk 16,4 %
13. Självsäker 15,7 %
14. Stresstålig 14,3 %
15. Visma 15,9 %
16. Office-paketet  12,5 %
17. Analytisk 9,3 %
18. Prioriteringsförmånga  8,4 %
19. Problemlösare 8,3 %
20. Effektiv 7,8 %

Då och nu

De flesta egenskaperna från tidigare undersökningar 2016 och 2017 återfinns i nya former. Från och med i år har vi tagit beslutet att slå ihop synonymer under en egenskap och valt att ta bort vissa som "engelska" eller "erfaren" då dessa kan ses som vedertagna på den svenska arbetsmarknaden. Den stora avvikaren från 2017 till 2018 är "samarbetsvillig" som 2017 rankade på nionde plats och i årets undersökning hamnar precis utanför listan.

Arbetsmarknad ekonomer

Just nu är konkurrensen om ekonomijobben i landet relativt låg. I Stockholm råder liten konkurrens och det samma gäller för Göteborg och Malmö, medan Uppsala, Väster- och Norrbotten anses vara i balans. Den genomsnittliga lönen för ekonomer är 45 000 kr. För att bli ekonom behöver du generellt ha slutfört någon eftergymnasial utbildning inom ekonomi. Ekonomiprogrammet som finns på många svenska högskolor tar 3 år att slutföra. Vill du studera till ekonom, hitta din ekonomiutbildning på vår systersajt studentum.se.

Heta kompetenser

Första veckan i juni genomförde utbildning.se en kartläggning av 593 jobbannonser för yrkesgruppen ekonomer. I undersökningen ingår likartade ekonomititlar från ekonomiassistent till civilekonom. Under det kommande året vi att fortsätta med jurister, projektledare och försäljare för att nämna några.

Vidareutbildning för ekonomer

För dig som är ekonom finns det flera vidareutbildningar som kan vässa dina kompetenser och göra dig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Frågor?

Vill ni veta mer om hur vi genomför dessa kartläggningar är ni hemskt välkomna att kontakta oss på info@utbildning.se

 

Källor: Arbetsförmedlingen & Statistiska Centralbyrån.

Senast uppdaterad: 04 jan 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-03

Topp 20: hetaste kompetenserna för ekonomer 2019

Det har blivit ekonomernas tur när heta kompetenser gör sig redo för semester. Över tusen annonser har granskats när utbildning.se jagade de hetaste kompetenserna för ekonomiyrken. Vilka är då 2019 mest eftertraktade egenskaper?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-13

Årsredovisning enligt K3 – snabbguide

Är det dags att påbörja årsredovisningen? Har du koll på redovisningsregelverket K3? utbildning.se berättar vad regelverket innebär för dig och ditt företag.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!