Topp 20: hetaste kompetenserna inom HR 2018

tre personer i ett möte

För andra gången genomför utbildning.se en undersökning kring de mest eftersökta kompetenserna för de som arbetar inom HR. Vad letar arbetsgivarna egentligen efter för egenskaper hos sin HR-personal?

Vi har totalt granskat 573 platsannonser i jakten på de viktigaste egenskaperna för personer som vill jobba med HR i Sverige 2018. I toppen av undersökningen är inte allt för oväntat en akademisk examen, social förmåga och ett stort engagemang eller driv! Främst är det utbildningar inom HR, personal, pedagogik som tilltalar arbetsgivarna men inte enbart. Så länge du har eftergymnasial kompetens som är relevant för yrket förblir du en tänkbar kandidat för många av tjänsterna som ligger ute just nu.

Är du nyfiken, positiv och besitter goda kunskaper i arbetsrätt? Samtliga kvaliteter sticker ut som relativt unika för just jobb inom HR jämfört med andra yrken. Du behöver inte vara ett geni på sociala medier, men att ha jobbat med LinkedIn visar sig särskilt meriterande i många annonser. Även om det precis hamnar utanför listan är det ett flertal arbetsgivare som letar efter personer med spetskunskaper inom LinkedIn-plattformen.

Topplista – Topp-20 hetaste kompetenserna inom HR

1. Examen 43 %          
2. Relationsskapande 29 %
3. Driven 26 %
4. Självständig 23 %
5. Strukturerad 22 %
6. Stresstålig 21%
7. Effektiv 19 %
8. Social    18%
9. Nyfiken 17 %
10. Flexibel 16,5 %
11. Positiv 16 %
12. Kunskap om arbetsrätt 15 %
13. Ansvarsfull 14,5 %
14. Initiativtagande 14 %
15. Detaljmedveten 12,5 %
16. Lyhörd 12 %
17. Kreativ 10 %
17. Ledarskap 10 %
19. Resultatinriktad 9,5 %
20. Samarbetsvillig 8 %

 

Arbetsmarknad för HR-personal

Om du vill jobba med HR och personal ska du helst inte söka dig mot norra delen av landet, samt Örebro, Uppsala och Blekinge län. I resten av landet råder relativt god balans till hög efterfrågan på jobben. I södra Sverige och i Stockholm anses utbudet och efterfrågan på HR-jobb vara i balans.

Utbildning och lön

Den genomsnittliga lönen för en HR-konsulter, HR-specialister, HR-assistenter och liknande roller är 39 800 kr i månaden. Utbildningsalternativen är främst universitetsutbildningar, men vissa YH-alternativ finns att tillgå. Funderar du på att arbeta inom HR kan du hitta YH- och universitetsutbildningar hos vår systersajt studentum.se. På utbildning.se har vi flera alternativ på HR-utbildningar för dig som redan är yrkesverksam och som vill vidareutveckla dig inom fältet!

Heta kompetenser

I mitten av februari granskade utbildning.se 573 platsannonser för HR-personal. Undersökningen inkludera ett flertal yrkesroller som: personal- och HR-chefer, HR-specialister, personalutvecklare, HR-assistenter och rekryterare. Vi kommer under året att kartlägga ett flertal andra yrkesgrupper, bland annat chefer, jurister, ekonomer och lärare för att nämna några.

Utbildningar inom HR

Frågor?

Skulle det vara så att ni inte fått nog av oss och våra undersökningar är ni mer än välkomna att kontakta oss på info@utbildning.se!

Källa: Arbetsförmedlingen & Statistiska Centralbyrån.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: