Visa utbildning.se som: Mobil

Topp 20: Hetaste kompetenser för utvecklare

Heta kompetenser utvecklare

Med utbildning.se:s heta kompetenser tar vi återigen krafttag om arbetsmarknadens hetaste kompetenser. Nu har lotten fallit på utvecklare. Målet med vår undersökning är att kartlägga de mest önskvärda egenskaperna i arbetsgivarnas aktuella annonser.

I 2018 års undersökning granskade ca 2 400 annonser. Högst i topp återfinner vi driven med examen eller någon form av eftergymnasial utbildning hack i häl på andra plats. Därefter är det ett ganska stort gap ner till tredjeplatsen som knips av nyfikenhet, vilken följs av egenskaperna samarbetsförmåga och initiativtagande. Anledningen till att nyfikenhet kommer så högt beror antagligen på att kravet på att du som söker bör vara väldigt intresserad av området. Det som framkommer i många annonser är just ett stort intresse och passion för yrke och bransch.

 

Trots att schablonbilden av en utvecklare lutar åt det mer inåtvända hållet påvisar kraven på annonserna något helt annat. Egenskaper som: samarbetsvillig, positiv, flexibel, pedagogisk ligger alla före analytisk, problemlösare och effektiv. Allt mer ser vi att bilden av den traditionella datanörden suddas ut!

 

Undersökningen visar att dagens utvecklare, utöver en utbildning, främst behöver vara intresserade och vilja lära sig mer. Med stor förmåga att kunna samarbeta med andra inom och utanför teamet på ett positivt och flexibelt sätt. Knappast den stereotypiska sinnebilden av en "hacker".

 

Topplistan för utvecklare 2018

1. Driven  31,3 %
2. Examen  31,1%
3. Nyfiken  12,7 %
4. Samarbetsvillig  11,5 %
5. Initiativtagande   11,2 %
6. Positiv  10,6 %
7. Flexibel  10,5 %
8. Kreativ  10,5 %
9. Självsäker  8,3 %
10. Pedagogisk  7,5 %
11. Analytisk  6,7 %
12. Projektledning  6,2 %
13. Detaljmedveten   6,0 %
14. Problemlösare  5,3 %
15. Effektiv  5,1 %
16. Lyhörd  4,3 %
17. Inspirerande  3,8 %
18. Ansvarsfull  3,6 %
19. Ledarskap  3,4 %
20. Ödmjuk  3,2 %

 


Vi valde att bara fokusera på egenskaper och inte kompetens inom specifika programvaror och kodspråk. Letar ni efter den så hittar ni här listan över de hetaste IT-kompetenserna 2018

 

Arbetsmarknad

Förutom för lärare och förskollärare har vi aldrig sett sådana siffror som för utvecklare 2018. Det råder extremt liten konkurrens om jobben i hela landet, med undantag för Jämtland. Öppet mål för dig som vill bli utvecklare. Prognosen är baserad på kommande 5 års arbetsmarknad.

 

Lön och utbildning

Ingångslönen för utvecklare ligger kring 27 000 kr, men för den med några års erfarenhet ligger snittlönen på 42 800 kr. Med stor efterfrågan på personal och med en hög snittlön ser framtiden ljus ut för dig som är eller vill bli utvecklare.

 

IT-kunskaper

Vi har i den här undersökningen valt att helt exkludera kunskaper som relaterar till olika program och av anledningen att dessa har fått sin helt egna lista! Genom att separera programkunskaperna helt från denna lista kan vi se vilka egenskaper som sticker ut och vilka program som är viktiga.

Vill du vässa dina IT-kunskaper? Här hittar du utbildningarna som gör dig till en vassare utvecklare.

Heta kompetenser

I slutet av augusti granskade de flinka skribenterna på utbildning.se 2416 annonser för systemutveckling. De granskade yrkena inkluderar systemanalytiker, IT-arkitekter, systemtestare, testledare, utvecklare (spel såväl som digitala medier), nätverks- och systemtekniker, mjukvaru- och systemutvecklare med flera!

Vi kommer att fortsätta året med undersökningar på: marknadsförare, projektledare och kommunikatörer, för att nämna några yrkeskategorier.

 

Frågor?

Självklart svarar vi på dina frågor om oss och våra undersökningar. Ni kan nå oss på info@utbildning.se. Stort tack för att ni tagit del av vår undersökning.

Källor: Arbetsförmedlingen & Statistiska Centralbyrån

Senast uppdaterad: 04 jan 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-11-30

Topp 20: hetaste kompetenserna för marknadsförare 2018

Marknadsförare förespråkas! Under oktober har utbildning.se granskat 444 jobbannonser för att ge dig de mest eftertraktade egenskaperna för marknadsförare 2018. Ingen kompetens oavsett yrkeskategori tycks vara så viktig som att vara driven på den svenska arbetsmarknaden. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-20

Kreativt tänkande och nätverk ska locka kvinnor till IT-branschen

IT-branschen växer, men trots detta är det fortsatt få kvinnor som intresserar sig för en karriär inom IT. Men allt fler organisationer visar vägen framåt! Grupper som Sigma Smart Women Society, WiTech och Pink Programming drar sitt strå till stacken när det kommer till att skapa förbilder och sprida intresset för IT till unga tjejer och redan yrkesverksamma kvinnor.

Taggar: IT , Karriär
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-11-01

Stadskampen – Sveriges mest kunskapstörstande städer

När det gäller sökningar efter kompetensutveckling ligger storstadsregionerna i topp. Mer än två tredjedelar av de som söker efter utbildning på utbildning.se är från områdena kring Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!