15 nov 2018

Topp 20: hetaste kompetenser för säljare 2018

Heta kompetenser Säljare

Vad har den kompletta säljaren för egenskaper? utbildning.se har granskat 561 jobbannonser för Key Account Managers och Account Managers, i syfte att kartlägga vilka kompetenser som är mest efterfrågade på arbetsmarknaden just nu. 

Precis som under 2017 så ligger att vara driven i toppen. Även att vara social, självständig och positiv är ungefär lika efterfrågat bland säljare nu 2018. Egenskaper som resultatinriktad och nyfiken har klättrat på listan och är nu mer eftertraktat. 

Två kompetenser som inte klarade sig till topp 20 i år var professionell som låg på 11 plats förra året och att vara nytänkande som låg på en 18 plats.

Examen som motsvarar förra årets Akademisk utbildning har sjunkit från 7 plats till en 20 plats, vilket är ett ordentligt tapp för den annars vanliga kompetensen. Ett tecken på att din utbildning inte väger lika tungt som din personlighet, när det kommer till försäljning.

Topplista – 20 hetaste kompetenserna för säljare

 

1. Driven  48,0 %
2. Social  34,0 %
3. Resultatinriktad  31,6 %
4. Positiv  30,1 %
5. Självständig  25,7 %
6. Ansvarsfull  22,6 %
7. Nyfiken  18,5 %
8. Lyhörd  18,0 %
9. Effektiv  16,9 %
10. Lojal  15,5 %
11. Självsäker  15,2 %
12. Servicekänsla  13,0 %
13. Kreativ  10,7 %
14. Stort kontaktnät   10,3 %
15. Problemlösare  9,8 %
16. Budgetansvar  9,1 %
17. Strukturerad  8,9 %
18. Pedagogisk  8,7 %
19. Samarbetsvillig  8,6 %
20. Examen  8,2 %   

 

Nu och då

Man kan se vissa skillnader i årets lista jämfört med förra. Exempelvis efterfrågas stresståliga säljare inte alls lika mycket i år. Kompetensen låg på 12 plats förra året men hamnade i år på 21, alltså precis under sista platsen i topplistan. 

Det verkar finnas en röd tråd genom listan, av att vara extrovert och driven. Bilden är fortfarande väldigt tydlig, för hur en säljare önskas vara. Samarbetsvillig, relationsbyggande och lösningsorienterad är några sådana egenskaper som vi kan känna igen. 

Arbetsmarknad

Det råder balans på arbetsmarknaden, för säljare, inom de närmsta åren. Allra flest jobb finns det för närvarande i Stockholm. Därefter i Göteborg och Malmö. Minst chans till jobb som account manager eller key account manager har du i Linköping, Jönköping, Solna, Borås, Helsingborg, Sollentuna och Nacka, i den ordningen, om du kollar på jobbannonser i dagsläget. 

Utbildning och lön

Det finns olika vägar till detta yrke. Du kan bli säljare genom att gå ekonomiprogrammet eller handels- och administrationsprogrammet i gymnasiet, eller genom yrkeshögskola, alternativt högskola/universitet.

Yrket som account manager är generellt välbetalt, med en medellön på 39 400 kr.

Heta kompetenser

I de första veckorna av november började vi granska 561 jobbannonser för att lista de allra hetaste kompetenserna hos säljare 2018. Vårt syfte med serien "Heta kompetenser" är att med jämna mellanrum kartlägga de mest efterfrågade egenskaper hos de yrkesgrupper som är eftertraktade i nuläget. Några tidigare granskningar vi har gjort under 2018 är för projektledareutvecklare och marknadsförare. Vi kommer även granska arbetsmarknaden för kommunikatörer och ingenjörer innan detta år avrundas. 

Frågor?

Vi på utbildning.se andas kompetensutveckling. Vi gör kontinuerligt undersökningar som är relevanta för din karriär och utveckling. Vill du ställa frågor, veta mer om oss och våra undersökningar eller få hjälp med att hitta rätt utbildning? Då finns vi här för dig. Du är välkommen att kontakta oss på: info@utbildning.se.

Senast uppdaterad: 15 nov 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-02-20

RAPPORT: Utbildningsbranschen 2015

Publicerad: 2015-02-20

Jobbar du med marknadsföring eller inom utbildningsbranschen kan denna undersökning vara intressant för dig. Ladda ned rapporten "Utbildningsbranschen 2015" kostnadsfritt. Undersökning med 419 utbildningsföretag, varav 40 svenska, som besvarat frågor inom marknadsföring, framtida satsningar, kvalitet, recensioner och framgångsfaktorer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Möten med internationella kontakter – så förbereder du dig

Hur förbereder du dig inför möten med internationella kontakter? I ett möte eller en förhandling på engelska behöver du en hög språknivå och förståelse för möteskulturen i olika länder. En utbildning i mötesteknik eller förhandlingsteknik på engelska ökar dina chanser att kommunicera effektivt och undvika missförstånd.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-28

Topp 15: hetaste kompetenserna för förskollärare 2022

utbildning.se har ännu en gång sammanställt en topplista på de hetaste kompetenserna hos en förskollärare. Pedagogisk, självsäker och driven är några av de egenskaper som toppar listan. Vi ger dig en överblick vilka kompetenser arbetsgivare söker just nu!

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!