Motiverande samtal - MI

Sverigehälsan, i Malmö (+1 orter)
Längd
3 dagar
Pris
5 200 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
27 maj, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Språk
Svenska
Längd
3 dagar
Pris
5 200 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
27 maj, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Språk
Svenska
Från 5 200 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Motiverande samtal (MI från engelskans Motivational Interviewing), är en effektiv och väl utvärderad samtalsmetod som syftar till att hjälpa och motivera en person till förändring. Detta görs genom den specifika samtalstekniken och grunden metoden vilar på, MI-andan. Den bygger på ett samarbete mellan rådgivare och klient och innebär att man som rådgivare tar hänsyn till klientens autonomi (självbestämmanderätt över sitt liv) och visar sann medkänsla och respekt för sin klient. MI är vägledande och utgår från att vi möter klienten där den är – inte där vi tror att den är eller vill att den ska vara.

Den här utbildningen är användbar inom många områden. Överallt där dialog är en viktig del av arbetet kan MI-samtal med fördel användas, exempelvis inom frisk- och sjukvård, socialtjänst, skola och psykiatri. Vill du kunna hantera svåra samtal, locka fram och väcka motivation och förstärka människors delaktighet och tilltro till sin egen förmåga är den här utbildningen för dig.

Föreläsningar varvas med teori, filmvisning och diskussioner under de tre dagar som utbildningen pågår. Du får också praktiskt träna och öva för att på djupet lära dig hur ett motiverande samtal går till. Vi tar upp hur kroppsspråket påverkar kommunikationen och mötet med andra människor och  belyser strategier och processer i det motiverande samtalet. Du ges användbara redskap att använda i samtal med klienter. 

I Malmö leds utbildningen av Malin Stihl och på distans leds den av Isabella Miulus, båda erfarna MI-tränare som är medlemmar i MINT, Motivational Interviewing Network of Trainers. 

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

27 maj, 2024

 • Onlineutbildning
 • Distans
 • Svenska

5 november, 2024

 • Öppen utbildning
 • Malmö

Målgrupp

MI är användbart inom många olika områden och kan användas överallt där dialog är en viktig del av arbetet, exempelvis inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, skola, omsorg eller psykiatri.

Kursens upplägg

Grundkursen är totalt tre dagar och startar med två sammanhängande utbildningsdagar som efterföljs av en uppföljningsdag med repetition och avslutande moment. Efter avslutad utbildning i motiverande samtal får du ett kursintyg som bevisar att du genomfört en tre dagars grundutbildning. För att få intyget krävs hundraprocentig närvaro samt godkänd inlämnad uppgift.

På distans
Hela kursen genomförs på distans via Zoom. Du behöver ha en dator eller surfplatta med stabil internetuppkoppling och kamera för att delta. Materialet postas till dig och länkar för att ansluta skickas till dig några dagar innan utbildningen startar.

I Malmö
Hela utbildningen hålls på plats på Sverigehälsan i Malmö. Utbildningsmaterialet i form av boken Motiverande samtal i praktiken – Hjälpa människor till varaktig förändring, skriven av Malin Stihl, får du första dagen på plats.

Om kursledarna

Isabella Miulus leder utbildningen på distans och i Stockholm. Hon arbetar främst som utbildare inom motiverande samtal, ACRA, CRA och metodhandledare. Isabella är medlem i MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers). Hon är också svensk översättare av den amerikanska ACRA-manualen, som kom ut i augusti 2018. Hon har tidigare jobbat inom psykiatrin, socialpsykiatrin, på SiS och på behandlingshem.

I Malmö leds utbildningen av Malin Stihl. Hon har utbildat i MI sedan 2010 och är medlem i MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers) och har hela Sverige som arbetsplats. Hon är certifierad utbildare och metodstödjare i Connect för HVB och har tidigare arbetat på SiS ungdomshem och på HVB-hem för unga tjejer med psykosocial problematik. Malin har också skrivit boken ’Motiverande samtal i praktiken – Hjälpa människor till varaktig förändring.

Video

Utbildningens innehåll

I vår MI-utbildning tränar du dina färdigheter i att använda motiverande samtal i mötet med människor och utvecklar dina kunskaper inom kommunikation, bemötande och dialogiskt förhållningssätt. 

Vi går igenom:

 • MI-andan: bakgrund, evidens, förhållningssätt, strategier och grundläggande principer
 • Samtalstekniken i MI - BÖRS
 • Förändringsprocessen
 • Aktivt lyssnande
 • Utforska och lösa ambivalens
 • Hantera dissonans

Vi har praktiska övningar i kommunikationsfärdigheter, grupparbeten och diskussioner samt tid för eftertanke och reflektion. MI-utbildningen är deltagarcentrerad med en hög grad av egenaktivitet och lyhördhet inför deltagarnas önskemål och behov.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Motiverande samtal - MI, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 24 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Gabriella Lindblad
13 dec 2022
Bra
5/5
Karin Åhman
13 dec 2022
Hjälp till att tänka om

Annorlunda att kunna fokusera och våga vara tyst. Våga vara tyst och våga var i ambivalens som kan leda till ett förändrat beteende. Som sjuksköterska med lång erfarenhet har du...

Visa mer
5/5
Waileth Persson
12 dec 2022
Tydlig Pedagogisk och en underbar kursledare

Tydlig metod och ett mycket bra verktyg att använda i förändringsarbete. En ödmjuk och kompetent kursledare med ett stort hjärta. Mitt första steg är att använda metoden så myc...

Visa mer
Sverigehälsan
Nils Forsbergs plats 3
217 54 Malmö

Hälsa och välmående börjar med kunskap

Vi erbjuder yrkesutbildningar inom komvux och yrkeshögskolan (YH), korta YH-kurser, kompetensutveckling för yrkesverksamma och utbildning för verksamheter och företag. Allt inom hälsa och friskvård, socialt arbete, vård och omsorg, psykosocialt, psykoterapeutiskt och pedagogiskt arbetet. Vi ger er praktiskt tillämpningsbar kunskap,...

Läs mer om Sverigehälsan och visa alla utbildningar.

Highlights