Kris och krisstöd

Sverigehälsan, i Malmö
Längd
3 dagar
Pris
5 200 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
9 maj, 2023 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning
Längd
3 dagar
Pris
5 200 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
9 maj, 2023 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Utbildning i kris och krisstöd

Krisreaktioner är i regel normala reaktioner på onormala händelser. Krisstöd ska sättas in snabbt och syfta till att stärka individens inneboende resurser, återställa normal balans och underlätta återgång till vardagen. Med ett väl genomfört krisarbete förebyggs eventuella långdragna besvär såsom traumatisering och psykisk ohälsa.

Sverigehälsans utbildning Kris och krisstöd – sorg och kris är en utbildning under tre dagar som vänder sig till dig som i ditt yrke möter människor som av olika anledningar befinner sig i kris, till exempel på grund av olycksfall, brott, dödsfall eller sjukdomar.

Huvudfokus för utbildningen ligger på bemötande av en person i kris, när denne ställs inför svåra besked och stor omställning i livet. Du får en bred och djup förståelse för traumatisering och kris både från ett psykologiskt som ett neurobiologiskt perspektiv och förståelse för vad som händer i hjärnan och nervsystemet. Du får också kunskap om krisens förlopp, hur stödet under såväl det akuta skedet som senare i processen bör utformas och hur en normal återhämtning efter kris ser ut. Vidare ges också kunskap för de centrala återhämtningsfunktionerna, exempelvis sorgearbete, bemästringsstrategier och accepterande förhållningssätt.  Kursens praktiska delar syftar till att vara förberedd på att bemöta och stödja människor genom olika sorters kriser.

Utbildningen leds av Maria Lindhe och Jonas Nordström. Maria är leg. psykolog och arbetar som lärare på Arizona State University där hon utbildar inom psykologi och stresshantering. Jonas är PhD. MSc och lärare på Arizona State University, Phoenix, USA, och har doktorerat i transpersonell psykologi. 

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

9 maj, 2023

 • Öppen utbildning
 • Malmö

22 maj, 2023

 • Öppen utbildning
 • Stockholm

Varför välja Sverigehälsan?

Bli diplomerad/certifierad

Bli eftertraktad arbetsmarknaden

Distansutbildningar med föreläsningar i realtid

Om kursledarna

Maria Lindhe är leg. psykolog och arbetar som studierektor för specialistutbildningen för psykologer. Hon har egen psykologverksamhet vid sidan om arbetet där hon möter klienter och ger föreläsningar och har tidigare arbetslivserfarenhet från omsorg, öppen- och slutenvårdspsykiatri.

Jonas Nordström, PhD. MSc, är lektor på Arizona State University, Phoenix, USA, och har doktorerat i transpersonell psykologi. Jonas är f.d. reservofficer och har under flera år tjänstgjort i ett av Försvarsmaktens specialförband. Genom sin yrkeserfarenhet från Balkan och i Afghanistan har Jonas fått träning i och erfarenhet av att hantera akut kris, stress och svåra händelser.

Målsättning

Utbildningen syftar till att ge ökad kunskap om individuella utvecklingskriser, livskriser och traumatiska kriser samt hur man på bästa sätt kan bemöta och stödja en människa ur en kris.

Utbildningens innehåll

Innehållsmässigt ger kursen en bred orientering, från både ett psykologiskt och ett neurobiologiskt perspektiv. Du lär dig identifiera och avskilja olika begrepp inom fältet krispsykologi och förstå vilka faktorer som påverkar individuella krisreaktioner.

Huvudfokus för innehållet ligger på individuella krisreaktioner och sorg och berör bland annat:

 •         vanliga reaktioner vid kris
 •         vilka faktorer som påverkar reaktioner
 •         coping och bemästringsstrategier
 •         normal återhämtning efter kris versus utvecklandet av mer bestående besvär
 •         hjärnans sätt att fungera under hot och stress
 •         nervsystemet och kroppens försvarsreaktioner på stress och överväldigande händelser
 •         motståndskraft och posttraumatisk tillväxt

De praktiska delarna i utbildningen syftar till att du ska vara förberedd på att bemöta och stödja människor genom olika sorters kriser. Ramar, vägledande principer och verktyg lärs ut för att hålla krisstödjande samtal på ett professionellt sätt. Du får också praktiska råd för att möta människor i kris, sorg och smärta utan att själv färgas för mycket.

Läs mer om utbildningen i kris och krisstöd på sverigehalsan.se/utbildning 

Målgrupp

Vår utbildning i kris och krisstöd vänder sig till dig som i ditt arbete möter människor i kris. Den är särskilt relevant för dig som exempelvis arbetar inom akutsjukvård, specialistvård, företagshälsovård eller primärvård eller där du möter personer direkt eller nära inpå händelsen. Utbildningen riktar sig även till dig som följer individer över tid med krisstödjande insatser inom habilitering och rehabilitering.

Upplägg

Utbildningen pågår under tre dagar.

Investering

6 500 kr inkl. moms varav anmälningsavgift 650 kr.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Kris och krisstöd, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 45 recensioner.
Skriv en recension
4/5
Maria Holgersson
29 nov 2022
Hög kvalitet

Som helhet väldigt nöjd.

5/5
Camilla Smitz
28 nov 2022
Jag är väldigt nöjd över utbildningen

Utbildningen gav mig mycket kunskap om kriser och biologiskt hur stressen påverkar kroppen. Detta har jag stor nytta av i mitt yrke

4/5
Pernilla
25 nov 2022
Intressant och givande

Kunniga och proffsiga utbildare. Bra på att skapa dialog i rummet och lära ut på ett intressant och roligt sätt. Önskar att utbildningen varit mer omfattande, dvs. fler dagar, ...

Visa mer
Sverigehälsan
Nils Forsbergs plats 3
217 54 Malmö

Hälsa och välmående börjar med kunskap

Utbildningar med arbetslivets och individens behov i fokus Hälsa och välmående börjar med kunskap Kvalificerad kompetensutveckling för dig som arbetar med socialt arbete, vård, omsorg och psykoterapi eller söker en utbildning inom samtal och bemötande. Vi erbjuder också en rad...

Läs mer om Sverigehälsan och visa alla utbildningar.

Highlights