Utbildning i ISO 14001

För det miljömedvetna företaget

Tack vare ökad miljömedvetenhet är fler företag i behov av utbildning som leder till ISO 14001 certifiering. Utbildningen lär dig hur miljöledningssystemet ISO 14001 kan hjälpa ert företag att driva hållbart miljöarbete.
Visar 1-25 av 42 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 42 träffar
1
2

Mer om ISO 14001 krav

För varje år som går ökar miljömedvetenheten i vårt samhälle. Även företagsledare har mer och mer insett hur viktigt det är att engagera sig i miljöfrågor och ställer idag mer krav på leverantörer och produkter. Detta innebär att fler företag är i behov av ISO 14001 certifiering, vilket även är en fördel marknadsföringsmässigt. Standarden gäller inte bara för Sverige, utan är även konkurrenskraftig globalt.

En ISO 14001 certifiering kan även kombineras med ledningssystemet ISO 9001.

Vad är ISO 14001?

ISO 14001 är ett miljöledningssystem som är ett verktyg för företag som vill driva ett hållbart miljöarbete. Standarden innefattar de krav som måste uppfyllas för att ditt företag ska minska negativ påverkan på miljön. Du utgår då från en manual som innehåller beskrivningar och rutiner som är nödvändiga för företagets miljöarbete. Med en enkel manual som motsvarar kraven enligt ISO 14001 blir det lättare att hålla ett hållbart miljöarbete, och kan i många fall minska energiförbrukning, reducera koldioxidutsläpp, förbättra källsortering och återvinning.

Vilka krav ställs för ISO 14001?

För att uppfylla kraven ska företaget först och främst utföra en miljöutredning, vilket innebär en genomgång av företagets miljöarbete och hur det ser ut idag. Utifrån detta utförs de miljömål som företaget ska uppnå, och när de är framtagna så har man grunden till sitt miljösystem.

För att genomgå en ISO 14001 certifiering krävs det att man skapar en manual som beskriver hur man styr upp företagets miljöarbete. Så fort miljömanualen är klar så är det viktigt att aktivt börja jobba efter den. Enligt standarden ställs vissa krav som måste uppfyllas.

ISO 14001 kan bland annat innefatta följande krav:

  • Genomför en miljöutredning var tredje år
  • Uppdatera de lagar som gäller för verksamheten
  • Skapa en kemikalielista – ska hållas aktuell
  • Sätta upp årliga miljömål och handlingsplaner – ska följas upp årligen
  • Utvärdera leverantörer ur ett miljöperspektiv 
  • Hålla genomgång med ledningen – ett möte där beslut tas om företagets miljöarbete
  • Genomföra årliga internrevisioner
  • Ha en känd miljöpolicy för de anställda som ska uppdateras vid behov


Vid en intern revision eller miljörevision stämmer man av om man uppfyller kraven enligt ISO 14001 och att man aktivt följer miljömanualen.

Varför ISO 14001 certifiering?

Idag har många företag krav på sig att vara ISO 14001 certifierade, men det är även ett stort plus marknadsförings-mässigt. Om en kund står och väljer mellan två företag kan en certifiering väga tyngre. En ISO 14001 certifiering stärker ert varumärke och kunderna ser ett företag som har kontroll på sin miljöpåverkan. Dessutom ger miljöarbetet kostnadsbesparingar vid effektivare användning av material, energi och avfallshantering.

Framför allt handlar miljömedvetenhet om så mycket mer än lönsamhet. Att vara miljömedveten idag är livsviktigt, särskilt på lång sikt för kommande generationer.

Kurser på utbildning.se

Med en kurs i ISO 14001 får du lära dig hur miljöledningssystemet kan tillämpas på ert företag. Du får nya kunskaper
i miljöfrågor och lär dig begrepp och principer för miljöarbete. Du tar del av de krav som gäller och får reda på hur processen för certifiering går till.

Vem är den här typen av utbildning till för?

En ISO 14001 är till för alla typer av organisationer, oavsett storlek. En utbildning kan passa nya miljöansvariga som behöver grundläggande kunskap om miljöarbete enligt ISO 14001, men det finns även kurser för personer som arbetar med miljöfrågor idag och vill fräscha upp sina kunskaper.

Ett vanligt upplägg för kurs eller utbildning

Plats: En kurs i ISO 14001 kan antingen läsas som öppen eller företagsanpassad. Då läser du kursen i utbildarens lokaler eller på ditt företag. Kurser på distans går att läsa var du vill, det enda som krävs är en dator och nätuppkoppling.

Format: En utbildning kan innefatta både teori och praktiska övningar.

Tid: En utbildnings längd beror ofta på dess omfattning och kan vara allt från en dag till en vecka. Om du läser på distans så kan du många gånger läsa kursen i din egen takt.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
CANEA Partner Group AB
Projektledarutbildning hos CANEA

CANEA har erfarenhet av att utbilda projektledare inom många branscher. Anna Nyberg, Key Account Manager på Protexion Sverige AB och Anders Ahlström, it-konsult har gått kursen Projektledarcertifiering - PMPCANEA Partner Group AB.

Läs mer om vad de tycker om upplägget och nyttan.

Läs mer