28 sep 2021

Vidareutbildning för ortoped

Vidareutbildning för ortoped

Som ortoped arbetar du med att ta hand om patienter i alla åldrar och det är vanligt att vara specialiserad inom en viss sjukdom i patientens rörelseorgan. Som ortoped kan du ha olika slags arbetsuppgifter, du kan exempelvis arbeta med att ta emot patienter på akuten eller en annan mottagning, operera eller vara verksam på sjukhusavdelningar.

Många ortopeder arbetar inom landstingen, men allt fler väljer att arbeta inom privat regim. För dig som ortoped är det viktigt att ha en gedigen medicinsk kunskap, men också att du är duktig på att bemöta dina patienter på ett bra sätt.

Förslag på vidareutbildning för dig som ortoped

Som ortoped är det viktigt att du är noggrann och har en hög empatisk förmåga. Eftersom arbetet ofta utförs i arbetslag är det viktigt att du är duktig på att samarbeta. Om du vill lära dig mer om hur du kan skapa fungerande arbetsgrupper kan kurser inom teambuilding vara något för dig.

I rollen som ortoped möter du många människor med olika bakgrund. På grund av detta är det viktigt att du har goda språkkunskaper. Utöver svenska och engelska är det meriterande att tala fler språk. Det kan även vara bra för dig som ortoped att ha grundläggande kunskaper inom kostrådgivning för att kunna ge dina patienter råd och tips om kostens påverkan på hälsan.

Arbetet som ortoped kan vara stressigt och det är viktigt att du kan planera och strukturera din tid på ett bra sätt. Om du känner att du skulle kunna bli bättre på detta kan en kurs inom personlig effektivitet, mindfulness eller stresshantering passa dig. Då du som ortoped utöver patientkontakt även har ansvar för journalföring bör du ha goda datorkunskaper.

Om du som ortoped vill förbättra dina ledaregenskaper eller ta dig an en chefsroll på din arbetsplats finns det flera olika ledarskapsutbildningar att välja bland. Du kan välja att antingen läsa en kortare ledarskapskurs eller ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram. Om du nyligen har fått en chefsroll på din arbetsplats finns det ledarskapsprogram som riktar sig just mot nya chefer.

Som ortoped är det viktigt att ha kunskaper inom första hjälpen. Tänk på att det är viktigt att underhålla dina kunskaper för att de inte ska falla i glömska. Om du läst en utbildning inom första hjälpen och hjärt- lungräddning för ett par år sedan är det en god idé att fräscha upp dina kunskaper.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Det första steget när du som ortoped vill vidareutbildas är att ta upp frågan med din chef. Ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats kan denna innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att utbilda dig.

Fundera över vilken slags utbildning och leveransmetod som passar dig bäst. Om du är osäker på vilken utbildning du ska satsa på kan du höra med dina kollegor. Kanske har de tips på utbildningar de tror skulle passa dig.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på kompetenta läkare väntas öka och arbetsmarknaden ser god ut både på kort och på lång sikt. Särskilt stor är efterfrågan på specialistläkare och eftersom Sveriges befolkning blir allt äldre behövs fler kunniga ortopeder.

Trots att arbetsmarknaden ser god ut är det viktigt att du som ortoped utbildas kontinuerligt under hela din karriär för att hålla dina kunskaper aktuella. Genom vidareutbildning är det också möjligt för dig att ta dig an nya arbetsuppgifter och ta ett större ansvar på din arbetsplats.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 28 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för tunneltågförare

Att vara tunneltågförare ställer stora krav på noggrannhet och uppmärksamhet. Man måste också klara att arbeta under stress och göra flera saker samtidigt. Vid stationerna ansvarar du som tunneltågföraren för manövrering av vagnsdörrarna så att trafikanterna kan komma av och på tåget snabbt och smidigt. Tåget körs efter tidtabell och arbetet kan ibland upplevas stressigt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-14

Vidareutbildning för tandsköterska

Som tandsköterska kan du välja att specialisera dig på tandkirurgiska operationer, tandreglering eller arbeta i skola och förskola. Om du arbetar i skola eller förskola består arbetet till stor del av att på ett pedagogiskt sätt berätta för barnen och ungdomarna om vilken av god munhälsa och om fluorsköljning.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Vidareutbildning för reseledare

Som reseledare är det viktigt att du är väldigt serviceinriktad och att du gör ditt bästa för att gästen ska få en så trevlig resa som möjligt. I ditt arbete möter du väldigt många olika slags människor och du behöver kunna bemöta alla på ett föredömligt sätt.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!