SE HIT! 😀 Sista chansen att ansöka till SSE MBA-stipendiet 2024, värt 645 000 kr. Årets ansökan stänger fredag 2024-05-31.

Visar 1-25 av 31 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 31 träffar
1
2

Teambuilding bygger starkare team

De flesta organisationer är strukturerade kring olika arbetsgrupper som på ett eller annat sätt arbetar tillsammans för att uppnå företagets mål. Även om de inte arbetar direkt med varandra så bidrar varje team på sitt sätt.

Både inom militär och andra högriskyrken så blir samanhållning otroligt viktig för att människor ska kunna jobba i den typen av riskmiljöer. De behöver de kunna lita helt och hållet på sina kollegor för att kunna utföra sina jobb. Sammanhållning blir grunden som allt vilar på, hur olika individerna än må vara som bygger upp arbetslaget. Det innebär inte att ni måste arbeta i ett högriskyrke för att få nytta av teambuilding. Samma principer gäller på kommunkontoret som i insatsstyrkan.

Teambuilding i fyra element

Psykologiprofessorn och teamwork forskaren Eduardo Salas har tagit fram fyra tillvägagångssätt för att skapa sammanhållning i en grupp.

 • Gemensamma mål: som gruppen tillsammans ansvarar för att nå.
 • Rollfördelning: med tydliga roller och funktioner för de olika individerna i gruppen ska det aldrig finnas några tvetydigheter om vart ansvaret ligger i olika frågor.
 • Problemlösning: gruppen arbetar tillsammans för att lösa olika problem som finns i arbetet.
 • Kamratskap: genom att skapa en kultur där kollegor stöttar och hjälper varandra.

Salas nämner de fyra delarna i sin bok: Handbook of Human Factors and Ergonomics Methods.

Teambuilding för starkare grupper

Alla som arbetar tillsamman behöver kunna samarbeta för att arbetat ska bli drägligt för dig som arbetstagare, såväl som du vill att produktiviteten ska kunna vara hög för dig som är företagsledare.

En teamutbildning hjälper dig och dina kollegor att öka er sammanhållning och lär er att förstå varandra bättre. Vissa människor kommer alltid ha lättare att samarbeta än andra. Somliga personlighetstyper skär sig därför lättare med varandra och behöver då ha rätt verktyg för att kunna visa varandra den ömsesidiga respekt som behövs för att de ska kunna arbeta tillsammans och inte påverka gruppens sammanhållning negativt. Faktum är att gruppens olikheter kan vara en stor tillgång. Utbildningen hjälper också ditt team att ta vara på dessa unika förmågor så att ni tillsammans kan maximera er potential.

Teambuildingaktiviteter

Teambuildingövningar är ett annat bra sätt att skapa sammanhållning. De fungerar som allra bäst i kombination med en utbildning för att din arbetsgrupp på bästa sätt ska kunna skapa sammanhållning. Men det är alltid bra att ha med sig en teoretisk grund som låter dig och dina kollegor skapa gemensamma spelregler för hur ni ska agera mot varandra och vad ni kan göra för att förbättra ert samarbete.

Vanligt innehåll i teambuilding

Det finns flera olika sätt en anordnare kan strukturera teambuilding. De kan fokusera på att bryta upp strukturer och negativa mönster som gruppen har eller så kan de istället fokusera mer på effektivitet och hur en grupp som redan har ganska bra sammanhållning blir ännu bättre.

Valet är ditt, men vi rekommenderar att du först stämmer av med anordnaren och ser lite hur era behov matchar anordnarens upplägg.

Nedan listar vi några exempel på punkter som är vanligt förekommande i teambuilding.

 • Ditt beteende i grupp.
 • Gruppens beteende.
 • Hur ni tillsammans med era olikheter jobbar fram styrkor och effektivitet.
 • Lära er jobba fram riktlinjer och hur ni ska tänka när ni kommer överens om gemensammaspelregler för gruppen.
 • Kommunikationsvägar i gruppen.
 • Hur ni undviker konflikter i gruppen.
 • Olika metoder för att effektivisera och skapa gemenskap i gruppen.

 

Var en teamplayer och skapa ett bättre samarbete, tillsammans!

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Vad säger kursdeltagarna?
Advantum Kompetens

Advantum Kompetens har under årens lopp arbetat i snart sagt alla branscher och företag samt inom kommuner, landsting och statliga verk. Kursdeltagarna ger i snitt utbildningen 4,6 i helhetsomdöme på en 5-gradig skala! Vad säger då kursdeltagarna?

Läs mer