Vidareutbildning för läkare

Vidareutbildning för läkare

Som läkare kan du vara anställd både inom privat och inom offentlig sektor. Du kan arbeta exempelvis på vårdcentral, sjukhus, läkemedelsföretag eller forska och undervisa. I läkaryrket möter du en mängd olika patienter med olika slags besvär. Det är viktigt att du som läkare både har medicinsk kunskap samt kunskap i bemötande och mänsklig förståelse.

Förslag på vidareutbildning för dig som läkare

Som läkare är det viktigt att du är empatisk och noggrann. Du bör dessutom ha en god samarbetsförmåga eftersom arbetet ofta utförs i arbetslag. Då du som läkare möter människor med olika bakgrund är det viktigt att du har goda språkkunskaper. Du bör kunna tala engelska och gärna även ytterligare språk.

För dig som läkare finns det en mängd olika utbildningar att välja bland. Om du som läkare arbetar som psykiatriker kan det vara bra att fördjupa sig ännu mer inom området, exempelvis genom en utbildning inom motiverande samtal, psykoterapi eller KBT. Eftersom arbetet som läkare består av en del administrativa uppgifter och journalföring krävs det idag att du dessutom har goda datorkunskaper.

Arbetet som läkare kan vara stressigt. Om du skulle vilja bli bättre på att hantera stress finns det en mängd olika kurser inom stresshantering, mindfulness och personlig effektivitet som kan hjälpa dig att planera din arbetsdag på ett bättre sätt och hantera tidsintensiva perioder på jobbet.

Som läkare har du säkert redan goda kunskaper inom första hjälpen och HLR, men tänk på att det är bra att läsa repetitionsutbildningar emellan åt för att dina kunskaper inte ska falla i glömska.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

När du bestämt dig för att satsa på vidareutbildning är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Din chef kan kanske ge dig tips på utbildningar som passar just din yrkesroll. Hör även med din chef om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy kan denna innebära att arbetsgivaren finansierar utbildningen eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att vidareutbilda dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass bedöms framtidsutsikterna för läkare vara mycket goda både på fem och tio års sikt. Det finns enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass nästan ingen arbetslöshet inom yrket. I takt med att befolkningsmängden ökar samtidigt som medellivslängden blir högre efterfrågas läkare i högre utsträckning än tidigare. Andelen kompetenta läkare, i synnerhet specialister, räcker inte till för att täcka upp det framtida behovet.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: