Vidareutbildning för skolledare

Som skolledare har du en central och ansvarsfull roll när det kommer till att skolverksamheten når de uppsatta målen. Du bör därför ha god kompetens inom juridik, ekonom och arbetsmiljö. Du bör även kunna coacha din personal. Få tips på vidareutbildningar för skolledare när. 

Vidareutbildning för skolledare

Rektor, biträdande rektor, förskolechef – det finns flera olika titlar för skolledare och personer med ledningsansvar inom skolvärlden. Skolledare är ett samlingsnamn som inrymmer alla typer av ledare inom skolvärlden. Skolledaren är den som leder och styr verksamheten och de finns på alla typer av skolor: förskolan, grundskolan, gymnasieskolan, särskolan, olika specialskolor samt på universitet, högskolor och folkhögskolor.

Förslag på vidareutbildning för dig som skolledare

Som skolledare befinner du dig mitt i skolans nav där du har en central och ansvarsfull roll när det kommer till att skolverksamheten uppnår de mål som finns i läro- och kursplaner samt att rådande lagar och regler efterföljs. Du bör därför ha god kompetens inom juridik, ekonom och arbetsmiljö.

En viktig del av arbetet är att coacha personalen och skapa engagemang och delaktighet i personalgruppen. Om du känner att du behöver stöd och nya verktyg i detta finns det ett brett utbud av kurser i coachande ledarskap. Under en sådan kurs kan du bland annat öka din förmåga att delegera ansvar, frigöra tid för strategiskt arbete, öva på att ge professionell feedback samt lära dig handfasta verktyg för att utveckla din organisation vidare.

En skolledare bör också ha en väl utvecklas kommunikativ förmåga. Vill du bli bättre på att formulera dig i tal och skrift kan en kurs inom presentationsteknik, retorik eller kommunikation vara en god idé.

För att vara bättre rustad inför de konflikter som kan uppstå i relationerna mellan lärare, elever och föräldrar kan det dessutom vara bra för dig som lärare att gå en kurs i konflikthantering och motiverande samtal. En utbildning i personlig effektivitet kan hjälpa dig att utveckla din organisationsförmåga och strukturera, planera och organisera skolverksamheten på det mest optimala sättet.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Skolledare och sugen på att vidareutbilda dig? Att kombinera arbete med studier kan vara en utmaning, som kräver både engangemang och planering – även om du läser en kurs på distans dår du räkna med att du behöva avsätta tid för att kunna ta till dig de nya kunskaperna. Ett första steg när du bestämt dig för att du vill läsa en utbildning kan vara att kolla upp det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats, samt att ta upp frågan med din närmaste chef så att han eller hon kan ge dig det stöd du behöver.

När du väljer utbildning är det bra att försöka kartlägga de egna kunskapsluckorna och se om det finns något område du skulle kunna bli bättre på. Om du har svårt att välja vilken utbildning du vill läsa kan du börja med att höra med dina kollegor. Kanske har de tips på en kurs eller arrangör som varit bra och givande.

Framtidsutsikter

Enligt Sacorapporten Framtidsutsikter är medelåldern bland skolledare i dagsläget relavt hög, vilket är en indikation på att nya skolledare kommer behöva anställas de närmaste åren. Saco bedömer att det även för de som aspirerar på att bli rektorer finns goda möjligheter att få ett första ledaruppdrag, exempelvis som biträdande rektor, vilket senare kan leda till en rektorsbefattning.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom pedagogik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: