Vidareutbildning för kriminalvårdare

Som kriminalvårdare är det viktigt att du har goda kunskaper i bemötande och att du kan samtala och ge råd till de intagna. Detta kan exempelvis handla om att motivera en intagen med missbruksproblematik att söka hjälp eller på annat sätt bryta sina vanliga beteendemönster. En vanlig metod som används för att skapa förändring är motiverande samtal

Vidareutbildning för kriminalvårdare

Som kriminalvårdare arbetar du med vård och tillsyn av de intagna på kriminalvårdens häkten och anstalter runt om i landet. En viktig del av arbetet består i att säkerställa tryggheten för både dig själv, dina kollegor och övriga intagna. Som kriminalvårdare får du grundutbildning från din arbetsgivare, det är sedan möjligt att genom kompetensutveckling fördjupa och bredda dina kunskaper för att bli ännu bättre på ditt jobb.

Det är väldigt viktigt att du som kriminalvårdare tycker om att arbeta med människor och att du har ett stabilt psyke. Eftersom kriminalvården måste fungera under dygnets alla timmar innebär arbetet som kriminalvårdare tjänstgöring på dag-, kvälls- och nattetid.

Förslag på vidareutbildning för dig som kriminalvårdare

Som kriminalvårdare är det viktigt att du har goda kunskaper i bemötande och att du kan samtala och ge råd till de intagna. Detta kan exempelvis handla om att motivera en intagen med missbruksproblematik att söka hjälp eller på annat sätt bryta sina vanliga beteendemönster. En vanlig metod som används för att skapa förändring är motiverande samtal.

Det är viktigt att du som kriminalvårdare har rätt attityd och ledaregenskaper för att föregå med gott exempel för de intagna. Om du känner att du skulle vilja bli en ännu bättre ledare finns det en mängd olika ledarskapsutbildningar att välja bland. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller fokusera på en del av ledarskapet, exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap.

Arbetet som kriminalvårdare kan stundtals vara stressigt och du måste kunna hålla dig lugn även i svåra situationer. För kriminalvårdare som vill lära sig mer om olika verktyg för att hantera stress kan en utbildning inom exempelvis personlig effektivitet eller stresshantering vara lämplig.

Kriminalvårdare behöver ha en god kommunikativ förmåga och vara bekväm med att jobba tätt ihop med olika personlighetstyper. Utöver kunskaper i svenska och engelska är det bra om du som kriminalvårdare behärskar ytterligare språk.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som kriminalvårdare funderar på att vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att delta i utbildningen.

När du ska välja utbildning kan du börja med att försöka kartlägga dina egna kunskapsluckor och fundera över vilka områden i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Om du har svårt att välja utbildning kan du höra med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle passa dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass varierar behovet av kriminalvårdare beroende på var i landet du befinner dig. På mindre svenska orter beräknas konkurrensen om arbetstillfällena som lägre, men samtidigt är antalet lediga jobb också färre.

Om du som kriminalvårdare vill öka din möjlighet att få jobb och göra dig mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden är vidareutbildning en väg att gå. Tänk på att det är viktigt för dig som kriminalvårdare att vidareutbildas kontinuerligt under hela karriären för att hålla dina kunskaper aktuella.

[Facebook:recommend]


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser