Vidareutbildning för präst

Vidareutbildning för präst

Präster arbetar ofta inom en församling, men präster kan även återfinnas på sjukhus, på fängelse eller hos polisen. En präst som arbetar inom en församling har ofta ansvar för att planera och leda begravningar, bröllop, gudstjänster och dop. Utöver detta arbetar präster även med vägledning för både unga och gamla och med undervisning åt församlingens medlemmar, vilket innebär att du som präst bör vara pedagogisk.

Förslag på vidareutbildning för dig som präst

Det finns en mängd vidareutbildningar som kan hjälpa dig som präst att utvecklas i din yrkesroll. Genom att utveckla din pedagogiska förmåga eller din kunskap förande motiverande samtal kan du som präst öka dina möjligheter att få jobb. 

Den svenska utbildningen till präst är giltig även i evangelisk-lutherska kyrkor värden över samt kyrkor som ingår i Borgåöverenskommelsen är det möjligt för dig som präst att söka utlandstjänster. Om du arbetar med nyanlända flyktingar eller vill öppna upp för en karriär utomlands äver det viktigt med goda språkkunskaper. Utöver svenska och engelska är det ofta positivt för karriären att behärska ännu fler språk. Det finns en mängd språkkurser att välja bland och många går att anpassa så att de passar dina önskemål och dina tidigare kunskaper. Vissa av utbildningarna kan även bedrivas på distans.

Motiverande samtal (MI) är en samtalsmetod som präster kan använda för att hjälpa medmänniskor till beteendeförändring. Motiverande samtal är vanligt förekommande exempelvis inom missbruksvård och om du som arbetar eller skulle vilja arbeta hos polisen, på sjukhus eller på ett fängelse kan detta vara en passande vidareutbildning.

Om du vill bli bättre på att förmedla ett budskap på ett sätt som åhöraren förstår kan kurser inom presentationsteknik, retorik eller pedagogik vara något för dig. Särskilt viktigt är det att vara pedagogisk om du ofta möter barn och unga i ditt arbete.

Att arbeta som präst kan vara stressigt och psykiskt påfrestande, speciellt om du arbetar med socialt utsatta människor. För präster som vill bli bättre på att hantera stress och strukturera sin arbetsdag finns det en mängd kurser inom personlig effektivitet, stresshantering och mindfulness att välja bland.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som präst bestämt dig för att satsa på vidareutbildning är ett första steg att fundera över vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre på. Är du osäker på vilken utbildning som skulle passa dig kan du tala med dina kollegor, kanske har de tips om någon utbildning de läst som varit särskilt bra som skulle passa även dig. Ta även reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan detta innebära att du har möjlighet att ta ledigt ett par dagar för att läsa utbildningen eller att arbetsgivaren står för vidareutbildningens kostnad.

Framtidsutsikter

Enligt Saco råder det balans på arbetsmarknaden både för nyutexaminerade och erfarna präster. På grund av Svenska kyrkans organisationsförändringar kommer andelen kyrkoherdar att minska. Om du som präst vill öka dina möjligheter att få jobb eller om du vill ta dig an nya och mer avancerade arbetsuppgifter kan vidareutbildning vara en väg att gå.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: