Vidareutbildning för IT-tekniker

Eftersom IT-området utvecklas i så pass snabb takt bedöms att du som IT-tekniker måste ha fördjupade kunskaper inom området för att hålla dig konkurrenskraftig. Vidareutbildning under karriären är också viktigt för IT-tekniker eftersom det möjliggör utökade ansvarsområden.

Vidareutbildning för IT-tekniker

En IT-tekniker arbetar med att lösa de små och de stora problem som kan uppstå inom IT-driften. Det kan handla om att underhålla nätverk och servrar, installera applikationer eller koordinera eller beställa tjänster från en extern part. Arbetet ställer höga krav på din tekniska kunskap och det är viktigt att du har ett intresse för datorer och IT.

Beroende på om du är verksam inom ett stort eller litet företag kan arbetsuppgifterna variera. Är du anställd på ett mindre företag kan dina arbetsuppgifter vara breda medan du som arbetar som IT-tekniker på ett stort företag kan ha mer specifika uppgifter som kräver att du har specialkompetens inom ett speciellt område. IT-tekniker kan även arbeta med att ge IT-support till kunder eller medarbetare.

Förslag på vidareutbildning för dig som IT-tekniker

Det är viktigt att du som IT-tekniker har goda tekniska kunskaper. Detta kan handla om allt ifrån programmering till underhåll av teknik på din arbetsplats. Eftersom många IT-företag är internationella och har ett annat koncernspråk än svenska är det dessutom en fördel om du har goda språkkunskaper. Om du arbetar på ett internationellt företag eller skulle vilja byta arbetsplats kan det vara bra att läsa en kurs i engelska.

En viss del av IT-teknikerns arbete består i att ge medarbetare och kunder support och därför är det bra att du har en god samarbetsförmåga och är pedagogiskt lagd. Om du känner att du skulle kunna utveckla din förmåga att samarbeta eller att förklara komplexa lösningar på ett begripligt sätt kan det vara en bra idé att läsa en utbildning inom pedagogik.

Det krävs att du som IT-tekniker kan arbeta under tidspress och att du kan fatta snabba beslut. Om du vill bli ännu bättre på att planera din arbetsdag och arbeta under tidspress kan kurser inom stresshantering eller personlig effektivitet vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

När du som IT-tekniker bestämt dig för att satsa på en vidareutbildning kan ett första steg vara att diskutera frågan med din chef. Ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling och i sådana fall hur den ser ut. Om en policy finns kan det innebära att arbetsgivaren står för utbildningskostnaden eller att du får möjlighet att vara ledig under några dagar för att delta i en utbildning.

Om du har svårt att bestämma vilken slags utbildning du ska satsa på kan du diskutera detta med kollegor på din arbetsplats. Det kan hända att de läst en utbildning eller känner till en arrangör som de kan tipsa dig om. Du kan även ta upp frågan med din chef för att se vilka kunskaper han eller hon tycker att du ska utveckla för att bli en ännu bättre IT-tekniker.

Framtidsutsikter

Det är vanligt att IT-tekniker arbetar på konsultbasis och får uppdrag hos kunden från en bemanningsföretag. Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer det att råda hårt konkurrens om tjänsterna som IT-tekniker både på fem och tio års sikt.

Eftersom IT-området utvecklas i så pass snabb takt bedöms att du som IT-tekniker måste ha fördjupade kunskaper inom området för att hålla dig konkurrenskraftig. Vidareutbildning under karriären är också viktigt för IT-tekniker eftersom det möjliggör utökade ansvarsområden.

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom data och IT
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: