22 sep 2021

Vidareutbildning för butikschef

Vidareutbildning för butikschef

En försäljare av dagligvaror kan sälja allt från mjölk till senaste datorerna, oavsett vilken bransch du arbetar inom så är det viktigt att kunna svara på frågor och ge råd till kunder. I vissa butiker sköter butikssäljaren enklare expediering men i andra butiker krävs omfattande specialkunskaper. Exempel på sådana är till exempel järn-, dator- och guldsmedsaffärer.

Förutom försäljning ingår ofta kassatjänstgöring och redovisning av dagens kassa. Butikssäljaren deltar också ofta i beställning, uppackning, prismärkning och påfyllning av varor.

Förslag på vidareutbildning för dig som butikschef

Det finns utvecklingsmöjligheter i handeln, exempelvis finns möjlighet att bli avdelningschef, butikschef eller dekoratör/kommunikatör.

Det finns vissa möjligheter att få jobb även om man saknar utbildning. I handeln kan man få säljjobb tack vare sin personlighet och sin sociala kompetens. Om du ser en framtid som butikschef är en utbildning inom ledarskap väsentligt. Du kan välja att antingen läsa ett längre ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs med fokus på exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap.

Som säljare i butik eller varuhus bör du ha goda kunskaper om de produkter du säljer samt vara duktig på att vägleda kunden och ge god kundservice. Du bör även kunna bemöta missnöjda kunder på ett bra sätt. Om du skulle vilja bli bättre på kundbemötande finns en mängd kurser inom ämnet att välja bland. Eftersom arbetet som säljare ofta genomförs i team bör du dessutom ha god samarbetsförmåga.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Det är viktigt att du som butikschef eller försäljare dagligvaror har god social förmåga, då du möter olika sorters kunder varje dag, du kommer även få frågor som du förväntas kunna svara på. Det är ibland otydligt vad det finns för regler kring kompetensutveckling då detta skiljer sig mycket från arbetsplats till arbetsplats. Prata med din närmsta chef eller annan lämplig person på ditt företag så du får klart för dig vad det finns för policy gällande just kompetensutveckling.  Om det finns en policy kan detta innebära att du exempelvis har möjlighet att läsa en utbildning på arbetstid eller att arbetsgivaren står för utbildningens kostnad.

När du ska välja utbildning är det bra att först se över vilka kunskapsluckor du har och var du skulle kunna bli ännu bättre på. Är du osäker på vilken utbildning som skulle kunna vara aktuell för dig kan du höra om dina kollegor har tips på någon utbildning de tidigare deltagit i som var lärorik. Kanske har din chef också tips på utbildningar som skulle kunna komplettera dig i din yrkesroll.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen menar att det blir mycket hård konkurrens om jobben för försäljare inom dagligvaruhandeln det närmaste året. På fem och tio års sikt väntas konkurrensen om jobben bli fortsatt hård. Det kommer finnas många jobb att söka, men även många som söker de lediga jobben.


« Tillbaka till alla yrken inom försäljning, inköp och marknad
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 22 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för arkivarie

Som arkivarie arbetar du både med att dokumentera samtiden och att rekonstruera historien. Även framtiden är i hög grad närvarande i ditt arbete, då du värderar och bedömer vilken information som ska sparas för framtiden samt hur den ska sparas. En viktig uppgift för arkivarier idag är att utveckla användningen av samlingarna så att de blir tillgängliga för forskning, utbildning samt för ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för tågvärd

Om du som tågvärd vill ta ett större ansvar på din arbetsplats eller siktar mot en chefsposition är det viktigt med kunskaper inom ledarskap. Du kan välja att läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får möjlighet att fokusera på en del av ledarskapet, exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för kronofogde

Som kronofogde har du i ditt arbete mycket kontakt med privatpersoner, företag och andra myndigheter. Eftersom de människor som personer som du som kronofogde kommer i kontakt med ofta befinner sig i svåra situationer är det viktigt att du som kronofogde har god empatisk förmåga och kompetens att bemöta människor på ett professionellt sätt.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!