Vidareutbildning för språkvetare

Som språkvetare är du expert på språk och du arbetar med att analysera språket och kommunikationen och forskar kring den språkliga utvecklingen. I din roll som expert har du ofta en rådgivande roll, varför det är viktigt att du har en välutvecklad pedagogisk och kommunikativ förmåga. Vässa din kompetens ytterligare genom att gå en vidareutbildning.

Vidareutbildning för språkvetare

Som språkvetare har du förmodligen en akademisk examen inom språkvetenskap. Yrkestitlarna kan variera, men några exempel är tolk, copywriter, översättare och journalist. Språkvetare arbetar ofta på högskolor och universitet med undervisning och forskning inom det språkvetenskapliga områden, men kan också finnas på andra arbetsplatser, såsom statliga myndigheter, inom tidnignsbranschen och på internationella företag. En del språkvetare arbetar som språkkonsulter – ibland som egenföretagare.

Förslag på vidareutbildning för dig som språkvetare

Som språkvetare är du expert på språk och du arbetar med att analysera språket och kommunikationen och forskar kring den språkliga utvecklingen. I din roll som expert har du ofta en rådgivande roll, varför det är viktigt att du har en välutvecklad pedagogisk och kommunikativ förmåga. En kurs i pedagogik, presentationsteknik eller retorik kan hjälpa dig att bli bättre på att få fram din kunskap och undervisa andra på ett tydligt och engagerande sätt.

Som språkvetare har du ofta många uppdrag på ditt bord. Om du känner att du skulle behöva hitta en tydligare struktur i ditt arbete kan en kurs i personlig effektivitet vara till stor hjälp. Ibland kan du som språkvetare även vara involverad i eller leda olika projekt. Om du vill förbättra din kompetens inom projektledning finns ett brett utbud av kurser både på grund- och mer avancerad nivå. Är du egenföretagare kanske du även behöver bli bättre på bokföring och redovisning.  

Om du som språkvetare vill ta ett större ansvar på din arbetsplats eller om du siktar mot en chefsroll kan du välja att läsa en ledarskapsutbildning. Du kan antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare kurs i exempelvis coachande ledarskap eller UGL.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Arbetar du som språkvetare och känner att du vill ta steget och vidareutbilda dig? Ett första steg kan då vara att lyfta frågan med din chef, förslagsvis under ert nästa medarbetarsamtal eller liknande Du kan även ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får möjlighet att ta ledigt från arbetet ett par dagar för att vidareutbildas eller att din arbetsgivare betalar för utbildningen.

När du väljer din vidareutbildning bör du fundera över vilka kunskapsluckor du har och inom vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre. Hör med chef, kollegor eller andra inom samma bransch. Kanske har de tips på utbildningar som de deltagit i någon kurs eller seminarium som skulle kunna vara givande även för dig.

Framtidsutsikter

Enligt Saco råder i dagsläget balans på arbetsmarknaden för språkvetare för personer utbildade inom språk, vilket innebär att det finns ungefär lika många jobb som det finns utbildade i synnerhet för erfarna. Däremot kan det vara svårt för nyutexamienrade att få in en fot på arbetsmarknaden. Efterfrågan på språkvetare ser olika ut beroende på vilken typ av inriktning och språk du är specialiserad inom. 

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom pedagogik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: