Vidareutbildning för advokat

Som advokat är du ombud för företag eller en privatperson vid olika typer av tvister. Din uppgift är att bevaka din klientens intressen enligt lag och god advokased. Du har tystnadsplikt och det är viktigt att du i alla avseenden innehar en oberoende position.

Vidareutbildning för advokat

Advokat är den som är medlem i Sveriges Advokatsamfund, vilket kräver en svensk juristexamen. Som advokat är du ombud för företag eller en privatpersoner vid olika typer av tvister. Din uppgift är att bevaka din klientens intressen enligt lag och god advokatsed. Du har tystnadsplikt och det är viktigt att du i alla avseenden innehar en oberoende position.

Sugen på att utvecklas i din advokatroll? Det finns många olika typer av vidareutbildningar som passar en advokat! Att kunna uttrycka sig klart och tydligt i både tal och skrift är viktigt för att du som advokat ska inge förtroende, exempelvis när du under rättegången förhör vittnen och lägger fram din syn på  ett ärende. Att gå en kurs där vässar din skriftliga kompetens är därför en god idé, eller varför inte gå en kurs i retorik eller presentationsteknik?

Eftersom många advokater arbetar med frågor som rör affärsjuridik kan det vara bra att gå en kurs inom det området för att hålla sig uppdaterad om det senaste. Som advokat kan det även hända att du ingår i styrelsen i olika bolag. På utbildning.se finns ett brett utbud av kurser som rör styrelsearbete och ledarskap. Skatterätt är ett annat viktigt område att hålla koll på, likaså familjerätt.


Förslag på vidareutbildning för dig som advokat


Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Har du som advokat bestämt dig för att vidareutvecklas i din yrkesroll? Det första steget är att  bestämma dig för vilken slags utbildning som kan tänkas passa dig. Det finns allt från kortare kurser till längre program och vissa utbildningar bedrivs även på distans. Ta reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan detta innebära att du får utbildningen finansierad av arbetsgivaren. Kanske kan du även ha  möjlighet att vara ledig ett par dagar för att gå en vidareutbildning.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens prognos Yrkeskompassen har jurister medelgoda chanser till arbete på tio års sikt. Jobbchanserna är bättre för jurister med specialistkunskap inom ett juridiskt område. För att du som advokat ska förbli attraktiv på arbetsmarknaden är det därför viktigt att du under hela din karriär fortsätter att bygga på din kompetens.


Relaterade yrken


« Alla yrken A–Ö
« Tillbaka till alla yrken inom administration och juridik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: