Visa utbildning.se som: Mobil

Missa inte Upskill & Reskill den 25 januari 2023 – ett digitalt och kostnadsfritt event! Anmäl dig idag 

Vidareutbildning för receptionist

Vidareutbildning för receptionist

Receptionister återfinns inom de allra flesta branscher, såväl landsting, kommun och myndigheter som inom privat sektor. Många receptionister får sina uppdrag via bemanningsföretag och konkurrensen är hård i hela landet. För att kunna konkurrera om de arbeten som finns är det därför viktigt att receptionister vidareutbildar sig under hela sin karriär.

Beroende på vilka slags arbetsuppgifter du har kan den vidareutbildning du behöver variera. Eftersom många företag är internationella är det bra om du som receptionist är duktig på engelska eller andra språk, exempelvis tyska eller franska.

Förslag på vidareutbildning för dig som receptionist

Digitaliseringen av samhället ställer nya krav på receptionisters kompetens. Idag behöver du som receptionist exempelvis ha goda datakunskaper. Det kan därför vara bra att vidareutbildas inom exempelvis Microsoft Office. För att kunna bemöta missnöjda kunder är det även viktigt att veta hur olika personer bör bemötas på bästa sätt och hur du ger service via telefon. Om du som receptionist skulle vilja bli bättre på att ge de personer som besöker din arbetsplats service kan utbildningar inom kundbemötande vara lämpliga. Som receptionist kan det även vara bra att ha kunskaper inom hot och våld för att bemöta aggressiva och hotfulla personer.

Att arbeta som receptionist innebär ofta att du hanterar många olika arbetsuppgifter på samma gång. Stundtals kan arbetet vara stressigt och du behöver kunna planera din arbetsdag på ett hållbart sätt. Om du vill bli bättre på att hantera stressiga situationer på jobbet kan kurser inom personlig effektivitet eller stresshantering vara något för dig.

Många internationella företag använder sig av ett annat koncernspråk än svenska vilket ställer höga krav på receptionistens språkkunskaper. Engelska används ofta som koncernspråk idag och på grund av detta är det bra om receptionister läser en kurs i exempelvis affärsengelska. Att kunna tala fler språk utöver svenska och engelska öppnar upp för en internationell karriär och gör dig mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

På större företag finns det ofta flera receptionister, vilket ställer höga krav på din samarbetsförmåga. Om du vill ta ett större ansvar på din arbetsplats och exempelvis bli arbetsledare kan du välja att läsa en ledarskapsutbildning. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en ledarskapskurs inom exmpelvis konflikthantering eller coachande ledarskap. Det finns även ledarskapskurser som riktar sig specifikt mot nya chefer.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig som

Genom vidareutbildning ökar möjligheten till jobb för receptionister och med ny kunskap kan du ta dig an mer avancerade arbetsuppgifter. Det är dock viktigt att välja rätt utbildning och rätt utbildningsmetod för dig. Ett första steg kan vara att tala med din chef, många arbetsplatser har en policy för kompetensutveckling och kanske kan du få ta ledigt några dagar för att delta i en utbildning. Om du inte har möjlighet att ta ledigt för att vidareutbilda dig kan du välja att läsa en utbildning på distans. Tänk på att även en distansutbildning kräver att du avsätter tid för studierna.

För att bestämma vilken utbildning du ska satsa på bör du först kartlägga dina kunskapsluckor för att se vilka områden du skulle kunna utveckla. Genom att tala med en kollega eller din chef kan du få tips om vilken slags utbildning som skulle kunna gynna din karriär.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer konkurrensen om arbeten som receptionist vara hård både på fem och tio års sikt. Genom vidareutbildning och tidigare erfarenhet inom servicebranschen ökar möjligheten för receptionister att konkurrera om de arbeten som finns.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom administration och juridik
« Tillbaka till alla yrken inom hotell, restaurang & turism
« 
Tillbaka till Karriärguidens startsida
« 
Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 28 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-04-19

Känner du dig som en bluff på jobbet?

Känns det som att du kommit undan med något snarare än förtjänat det? Som att alla andra har stenkoll medan du själv måste ha lyckats av misstag? Att du på ett mirakulöst sätt lyckats lura rekryteraren, chefen och kollegorna att du är bra nog för det här jobbet, men snart kommer de inse att du egentligen är en bluff? Då är du inte ensam!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för arkitekt

Som arkitekt ansvarar du för att utforma olika slags byggnader och miljöer för att uppfylla de ekonomiska, tekniska, ekologiska och estetiska krav som ställs. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-14

9 tips som ger dig lönen du vill ha

Dags för löneförhandling snart? Här är tipsen som får dig att gå ut som en vinnare ur varje förhandling.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!