Vidareutbildning för domare

Orgelbunden arbetstid och mycket eget ansvar är ofta vardag för domare. För att undvika onödig stress är det av stor vikt att du har förmåga att strukturera och planera ditt arbete. Det kan du få hjälp med genom att gå en kurs i personlig effektivitet.

Vidareutbildning för domare

Som domare har du ofta ett varierande arbete, där du ägnar dig åt allt från att lösa ekonomiska tvister till att fatta beslut om fängelsestraff. Du samlar information genom att lyssna till samtliga parter under rättegången samt ta del av bevisning. Detta i syfte att få fram sanningen så att domstolen kan fatta beslut. i målet. Domare kan arbeta vid allmän domstol, förvaltningsdomstol eller specialdomstolar, men även ibland arbeta på fältet och besöka exempelvis en brottsplats.

Förslag på vidareutbildning för dig som domare

Enligt Arbetsförmedlingen är ledaregenskaper, beslut- och samarbetsförmåga viktiga kompetenser för en domare. Vidare bör en domare ha god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift. Då du som domare ofta måste fatta tunga beslut som har stor inverkan på människors livssituation kan det vara en god idé att utveckla din kommunikativa förmåga, till exempel genom att gå en kurs i svåra samtal.

Orgelbunden arbetstid och mycket eget ansvar är ofta vardag för domare. För att undvika onödig stress är det av stor vikt att du har förmåga att strukturera och planera ditt arbete. Det kan du få hjälp med genom att gå en kurs i personlig effektivitet eller stresshantering.

Du som domare behöver även försäkra sig om att du håller dig uppdaterad  gällande regler och olika lagändringar. På utbildning.se hittar du både längre och kortare kurser inom juridik, exempelvis i familjerätt, avtalsrätt, affärsjuridik, juridik på engelska med mera.

Att tänka på om du som domare vill vidareutbilda dig

Är du domare och har bestämt dig för att  du vill vidareutbilda dig? Det första steget  bestämma dig över vilken slags utbildning som kan tänkas passa dig. Det finns allt från kortare kurser till längre program och vissa utbildningar bedrivs även på distans, vilket kan vara en fördel om du behöver kombinera heltidsarbete med studier. Ett tips är att ta reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan detta innebära att du får utbildningen finansierad av arbetsgivare. Kanske kan du också få möjlighet att vara ledig ett par dagar för att vidareutbildas.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Alla yrken A–Ö
« Tillbaka till alla yrken inom administration och juridik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: