Vidareutbildning för jurister

För en jurist finns fet fler vägar att gå inom vidareutbildning, det är t.ex. viktigt att du ständigt håller dig uppdaterad gällande regler och olika lagförändringar. Vidare så krävs olika förmågor beroende på vilken bransch du arbetar inom.

Vidareutbildning för jurister

Som jurist har som uppgift att analysera samt lösa juridiska problem samt tolka avtal och lagar. Alla branscher innefattar juridiska frågor där det krävs expertis inom området. Arbetsuppgifterna kan därför skifta mycket beroende på vilken bransch man arbetar inom. En jurist kan arbeta inom samtliga sektorer såsom inom den statliga förvaltningen, på privata företag, inom kommuner och landsting samt i intresseorganisationer. 

Förslag på vidareutbildning för dig som jurist

För en jurist som vill satsa på vidareutbildning finns det fler vägar att gå. Det är exempelvis viktigt att du ständigt håller dig uppdaterad gällande regler och olika lagförändringar. Vidare så krävs olika förmågor beroende på vilken bransch du arbetar inom.

Arbetar du inom konsumentbranschen kan det vara bra med god kunskap inom till exempel upphovsrätt, arbetar du inom bankväsendet är det viktigt med en god ekonomisk kunskap. För de flesta jurister är det dock viktigt med en bra förmåga att fatta beslut och att lösa problem. 

Att arbeta som jurist kan stundtals vara stressigt. Om du vill bli bättre på att hantera stressiga perioder på jobbet kan kurser inom personlig effektivitet eller stresshantering vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Har du i rollen som jurist bestämt dig för att utvecklas i din yrkesroll? Det första steget är att fundera över vilken slags utbildning som kan tänkas passa dig. Det finns allt från kortare kurser till längre program och vissa utbildningar bedrivs även på distans. Ta även reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan detta innebära att du får utbildningen finansierad av arbetsgivaren eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att vidareutbildas.

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja kan du höra med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle kunna passa dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlningen väntar en stabil arbetsmarknad för den som arbetar inom ett juristyrke. Antalet arbetstillfällen har ökar hela tiden. De nya jobben finns framför allt inom den privata sektorn. På grund av de många pensionsavgångarna, är behovet av kvalificerade jurister med yrkeserfarenhet stort. Det är också den gruppen som har lättast att hitta arbete under det närmaste året. För nyutexaminerade blir konkurrensen om jobben tuffare.

Det är många som utbildar sig till jurist. Arbetsförmedlingen bedömer därför att det kommer att vara hårdare konkurrens om de jobb som inte kräver erfarenhet. Men med specialistkunskaper inom ett område är det lättare att få ett juristjobb. Det är dock inte många nyutexaminerade som blir arbetslösa, utan istället hittar man ett arbete inom något annat närliggande yrke. Sammanlagt bedömer Arbetsförmedlingen att det blir balans mellan utbud och efterfrågan på juristyrken under det kommande året.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Alla yrken A–Ö
« Tillbaka till alla yrken inom administration och juridik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: