Hur blir man chef?

Många drömmer om att en dag ta klivet upp och bli chef. Trots bättre förmåner och högre lön innebär det ett helt nytt ansvar. Vad krävs egentligen för att bli chef? 

Hur blir man chef?

En av de vanligaste vägarna till en ledarskapsposition är att du jobbar dig till den via din befintliga roll. Ofta börjar det med att du får mer ansvar för att sedan antingen kliva vidare inom företaget eller med ett uppdrag för en annan organisation om möjligheterna på din befintliga arbetsplats stagnerat.

Den här artikeln ingår i vår serie, Ledarskapsguiden. 

Skapa en klar målbild

Behöver du byta bransch för att nå toppen? Många branscher har mycket gemensamt och ledaregenskaperna går ofta att översätta i en annan kontext. I de allra flesta fallen behöver du sannolikt hitta en bransch som du trivs inom och som du sedan kan bygga upp både din kunskap och ditt personliga varumärke inom för att göra resan så enkel som möjligt.

Börja med att måla upp en bild av vart du vill att din karriär ska ta dig. Karriären är en livslång resa, så ha inte bråttom, men var heller inte rädd för att ta tag i rodret. Du är kapten över din egen karriär. Se inte på resan som ett mål, utan som steg på en karta. Glöm inte och njuta på vägen också. Om vi tillåts damma av en gammal klyscha ”det är inte målet, det är resan som är det viktiga”.

Formulera en resplan

Vilka steg behöver du ta för att nå dit du vill? Ställ dig från: Vart ser du dig själv om tre, fem, tio år? Det kan vara ett bra sätt att mäta om du befinner dig på rätt väg eller om du behöver genomföra några förändringar. Istället för att direkt sätta målet på den generella rollen chef, fundera på vilken typ av chef du vill vara. Vart vill du nå, vad behöver du lära dig och hur ska du klättra för att komma fram till ditt mål?

Skapa en resplan för din karriär. Tänk på vilken bransch du trivs att jobba inom. Vill du bli vd, mellanchef eller teamledare? Det finns många frågor som du kommer att behöva ställa dig själv på vägen och du behöver inte skriva svaren i sten. Men för att resan mot chefspositionen inte ska förbli höljd i dunkel, kan det vara bra att ögna ut ett par delmål på vägen.

Open workspace

6 konkreta tips för hur du blir chef

Vi har sökt himmel och jord efter de bästa sätten att nå chefsrollen. Detta är sex konkreta exempel på vad du kan göra för att klättra vidare i karriären.

1. Jobba upp dig

Vi har pratat ganska mycket om din karriär och mognad. Att jobba sig upp inom organisationen är förmodligen det vanligaste. När du väl byggt tillräckligt med erfarenhet och hittat en arbetsplats kan du ofta klättra inom organisationen. Var inte rädd för att vara öppen med dina ambitioner. Visa för din egen chef att du vill avancera och är villig att lägga ner arbetet som krävs.

2. Byt dig uppåt

Ibland kommer du att stå inför vägvalet att byta dig till en ny tjänst eller köra på inom din befintliga. Det är svårt att säga på förhand vilket som är bäst för din karriär. Det viktigaste är att du förstår dina val. Ser du inte några möjligheter att klättra inom organisationen eller känner du inte att dina överordnade är villiga att låta dig avancera? Då kan det vara dags att börja se dig omkring efter nya möjligheter.

3. Kompetensutveckling

Ett sätt att öka dina chanser till avancemang är just genom att spetsa dig lite extra. Då vågar vi säga att en plattform som vår är guld värd. Förbered dig inte för rollen du redan har, utan för den du vill ha. Gå en ledarskapsutbildning!

4. Ta initiativ

Ett annat sätt att klättra i karriären är att kontinuerligt peka på behov eller problem inom organisationen och sen presentera en lösning. Fokusera på vad din lösning kan bidra med, vilken insats som krävs och vilken avkastning som det kommer att ge din arbetsgivare. Om du samlar bra argument, visar dig driven och kan hänvisa till en verklig företagsnytta kommer många vara villiga att låta dig höras.

5. Mentor

Kanske mer av ett stöd än en genuin väg framåt. Men en mentor kan öppna många dörrar för dig och kan ge dig rätt förutsättningar att bli redo för en ledarskapsroll. Få är de som föds till naturliga ledare, det finns alltid saker att jobba på. Med en mentor nära till hands får du inte bara någon som hjälper dig och utmanar dina svagare sidor, utan också någon som kan skapa möjligheter genom sitt nätverk.

6. Kontaktnät

Underskatta aldrig ett starkt nätverk. Det finns många sätt att knyta dig närmare andra människor i alla möjliga olika sammanhang. Inte minst av dessa, LinkedIn. Se till att skapa dig ett stort nätverk före du behöver det. Börja så tidigt som möjligt, då kommer du med all sannolikhet sitta med ganska många kontakter på hand när du behöver ditt första riktiga jobb, eller när du ska byta dig upp, skaffa en mentor eller behöver råd. Ett sätt att få ett riktigt kraftfullt kontaktnät är genom att gå en MBA-utbildning, en av världens mest eftertraktade ledarskapsutbildningar. Det är något de tidigare MBA-stipendiaterna Ulrica Momqvist, Anna Bäck och Okee Williams vittnar om.

 

Emil Berlin väg till chefsrollen

Vi fick den stora äran att intervjua Emil Berlin, vd och kreativ chef på design- och kommunikationsbyrån Hello Studio, om hans väg till toppen.

Emil Svallingson

1. Hur skulle du beskriva din resa till chefsrollen?

I efterhand skulle jag säga att resan varit spikrak och välplanerad, även fast det inte var så jag först upplevde det. Den plats jag är på idag är ett resultat av flera slumpmässiga händelser efter varandra, kombinerat med en önskan om att utmana mig själv och en vilja att göra mer!

Ambitiös har jag alltid varit men chef i sig har aldrig varit slutmålet. Men när jag blev chef första gången, då blev jag biten. Så otroligt inspirerande och kul att driva en utveckling, motivera medarbetare och blicka stort. En tjänst utan chefsansvar i någon form är idag inte särskilt lockande.

2. Vilken har varit din största utmaning på vägen?

Jag har alltid vetat att jag inte behöver vara bäst och veta mest inom det område jag är chef. Men att veta att något är sant och att leva enligt den kunskapen är två vitt skilda saker. Jag har fått kämpa med att inte känna mig otillräcklig för att jag inte är experten. Idag känner jag mig mycket trygg i att omge mig med medarbetare som är och alltid kommer att vara mycket duktigare än jag. Mitt jobb är att ta ut riktningen och skapa en miljö där de kan leverera på topp och må bra!

3. Vilka är dina bästa tips till alla de där ute som drömmer om att bli chef?

Ta till vara på alla tillfällen när du får möjlighet att prova på chefsrollen, för som allt annat så är få människor födda med perfekta färdigheter. Man måste träna för att bli en bra chef.

Jag har bland annat varit projektledare under studietiden otaliga gånger, ordförande i en bostadsrättsförening, personalens representant i styrelsen på ett stort företag och avdelningsansvarig innan jag fick min första chefsroll.

4. Varför tror du att det är så många som vill bli chef?

Jag tror att många vill bli chef för att de vill sitta på toppen och bestämma. Men för mig är det inte vad det går ut på att vara chef. Chefen är i mycket en supportfunktion som ska se till att företaget eller avdelningen följer utstakad kurs genom att stötta medarbetare och röja vägen framåt.

Vem blir chef ur ett HR-perspektiv?

För att även få inblick i hur HR tänker kring chefer och ledarskap tog vi chansen att intervjua Liza Andersin. Liza är HR-manager på Keystone Education Group, den grupp som vi på utbildning.se ingår inom.

Liza Andersin

1. Ur ett rekryteringsperspektiv, vad skulle du säga är viktigast vid valet av en ny chef?

En bra kombination av kompetens kopplat till det faktiska arbetet som ska utföras och personliga egenskaper. Först och främst att kunna visualisera målen kopplat till det faktiska arbetet, en ledares främsta uppgift är att teamet ska nå sina mål. Det är hur (och om) man tar sig dit som avgör om du är en bra ledare eller inte.

Om vi pratar framgångsrika ledaregenskaper sätter jag ödmjukhet främst. Är du ödmjuk inför din egen förmåga har du lättare att se andras behov för att de ska kunna lyckas. Ledare som tar för givet att alla är med på tåget och har samma kapacitet som sig själv missar ofta att stötta där det behövs med misslyckande som utfall. Förmågan att skapa tillit och till viss del altruism, att sätta teamet före sig själv men samtidigt med ett självförtroende som smittar av sig. Och stoicism. En kapten som lämnar ett sjunkande skepp är ingen man skriver positivt om i historieböckerna!

Kompetens kopplat till arbetet och en förståelse för hela ledet är en framgångsfaktor man heller inte ska missa. De bästa exemplen på ledarskap är en chef som har så stor förståelse för verksamheten att denne skulle kunna hoppa in och göra jobbet i alla led vid en krissituation. En sådan handling vittnar också om att det visuella målet och teamets väg dit är viktigare än att ”få smuts under fingrarna”.

2. Hur vet man att man hittat rätt chef? Finns det några röda flaggor eller tydliga signaler på att någon inte har eller har det som krävs?

Du har hittat rätt när du hittar en chef som prioriterar att förstå teamet, teammedlemmarnas behov och motivationsfaktorer men som för det inte tappar ögat mot målet.

Röda flaggor skulle jag säga är konfliktskapare. Kanske inte att du skapar konflikter inom teamet men med andra runt omkring. Och som tydligt inte står för företagets värderingar. Sedan skulle jag även säga chefer som fokuserar FÖR mycket på att teamet ska ha det bra. Kanske låter konstigt. Men din främsta roll som chef är att teamet ska uppnå satta mål. Fokuserar du på teamets välbefinnande med bekostnad på att målen nås så gör du inte ditt jobb.

3. Är det några saker som du skulle säga är extra viktiga att tänka på för den som vill bli chef?

Främst skulle jag fråga mig själv ”varför vill jag bli chef?”. Är det för att det är nästa visuella steg i karriären eller är det för att jag älskar att jobba med människor och se dem lyckas? Är svaret det förstnämnda skulle jag tänka om. Chef är på ett sätt ett yrke för sig. Brinner du inte för just den delen av jobbet kommer du med all säkerhet inte ha så kul i den positionen. Men är svaret det sistnämnda är det bara att köra.

4. Baserat på din erfarenhet inom HR, vad tror du är det bästa sättet att få en chefsroll?

Prata med din chef om dina ambitioner – chefer är inte tankeläsare, om hen inte vet att du vill bli chef i framtiden så är det svårt för dem att stötta dig i det. Och oftast tittar de på faktiska handlingar. Visa tydliga tecken på att du är intresserad av hur det går för hela teamet och hjälp dina kollegor i att nå era gemensamma mål. Anmäl dig frivilligt till uppgifter utöver dina egna. Visa att du är beredd att göra det där lilla extra för teamet. Och även om det inte finns möjlighet just nu att gå en ledarutbildning eller liknande för dig på ditt jobb – läs på egen tid! Intresse och ihärdighet tar dig långt!

 

Avslutningsvis

Något viktigt att tillägga är att chef inte behöver vara ditt ultimata mål för karriär och framgång. Om du är karriärsdriven men inte intresserad av att leda andra, bli då specialist, konsult eller hitta ett jobb du trivs med och jobba dig till en hög position! Det är dags att slå hål på tankeställningen att framgång dels bara innebär att vara högt upp i hierarkin. Att trivas i sin tjänst och vara duktig på det man gör är det allra viktigaste och det gör dig inte ett dugg mindre ambitiös för att du inte vill vara chef.

 

Läs hela ledarskapsguiden här!

Sam Ögren

Sam Ögren

Digital marknadsspecialist (Visa mer)
Sam Ögren är digital marknadsspecialist på Keystone Education Group. Han började sin karriär med att skapa och redigera innehåll i formerna bild, video och text. Han har länge varit en av Keystones snabbaste pennor när det kommer till att producera faktabaserade artiklar med en rolig twist. Under sin tid på Keystone har han bland mycket annat varit med och skrivit Ledarskapsguiden och Projektledarguiden. Numera ligger fokuset på specialisering inom sökmotormarknadsföring (SEM) och sökmotoroptimering (SEO), även om han då och då gärna skriver en text eller två. Han har tidigare studerat Medie- och kommunikationsvetenskap på universitetet och har en kandidatexamen från Södertörns Högskola. På fritiden slukar han böcker och tränar, när han inte gör detta jagar han drömmen som fantasyförfattare. (Mindre)

Om

Sam Ögren är digital marknadsspecialist på Keystone Education Group. Han började sin karriär med att skapa och redigera innehåll i formerna bild, video och text. Han har länge varit en av Keystones snabbaste pennor när det kommer till att producera faktabaserade artiklar med en rolig twist. Under sin tid på Keystone har han bland mycket annat varit med och skrivit Ledarskapsguiden och Projektledarguiden. Numera ligger fokuset på specialisering inom sökmotormarknadsföring (SEM) och sökmotoroptimering (SEO), även om han då och då gärna skriver en text eller två. Han har tidigare studerat Medie- och kommunikationsvetenskap på universitetet och har en kandidatexamen från Södertörns Högskola. På fritiden slukar han böcker och tränar, när han inte gör detta jagar han drömmen som fantasyförfattare.

Annonser