Intervju med tidigare MBA-stipendiat Ulrica Momqvist

Ulrica Momqvist har gått MBA-programmet och hon bloggade hos oss på utbildning.se under sin studietid. Dagarna innan studiestart berättade hon på bloggen om sin nervositet inför att påbörja MBA-utbildningen. På den tiden jobbade Ulrica på ett litet företag och trodde att hennes arbetsroll låg långt under sina klasskamraters. Till hennes lättnad visade det sig att hon oroat sig i onödan.

Ulrica MomqvistVid starten av sin MBA var Ulrica Momqvist ansvarig för kommunikation och verksamhetsutveckling på Falu Energi & Vatten. Idag arbetar hon som Informationschef på Högskolan Dalarna.

Ulrica bloggade hos oss på utbildning.se under sin tid på MBA-programmet och dagarna innan studiestart berättade hon på bloggen om sin nervositet inför att påbörja utbildningen. På den tiden jobbade hon på ett litet företag och trodde att hennes arbetsroll låg långt under sina klasskamraters. Till hennes lättnad visade det sig att hon oroat sig i onödan.

- Alla kursdeltagare kom från vitt skilda branscher med olika bakgrund och med olika erfarenheter och synsätt. Det var just det som var det magiska, på det viset kunde vi komplettera och lära av varandra. Jag skulle vilja påstå att vi lärde oss lika mycket av varandra som vi gjorde av föreläsarna.

De andra kursdeltagarna var en viktig del av utbildningen för Ulrica och hon fick möjligheten att bygga upp ett fantastiskt nätverk som hon idag uppskattar minst lika mycket som den kunskap hon erhöll på MBA-utbildningen.

- Jag har idag kontakt med flera personer från MBA-programmet och jag träffar många av dem regelbundet. Vi hjälper varandra med dagliga frågor som kommer upp i vårt arbetsliv, men också diskussioner om vårt liv utanför arbetet.

Nya uppdrag och nervositet verkar inte vara något som stoppar Ulrica och hon har alltid strävat efter att bli bättre och att prestera mer, och det var kanske det drivet som juryn såg när hon utsågs till 2009 års MBA-stipendiat.

- Jag har alltid haft olika projekt som jag drivit. Har det inte varit att skaffa egen häst, studera utomlands eller klättra några av världens högsta berg så har det varit att ro ett komplicerat projekt i hamn på jobbet.

Att klättra i berg och i karriären

På tal om att bestiga berg så var det precis det hon skulle göra efter sitt första år på MBA-utbildningen. Ulrica begav sig då till Alaska och världens kallaste berg i Denali national park. Till en början verkade det lovande med strålande väder och allt gick enligt planerna, men sedan kom snön. Efter att ha behövt skotta fram tälten i två veckors tid och ett oroväckande meddelande från deras pilot fick de lov att vända om utan att ha försökt nå själva toppen. Ulrica skrattar och säger:

- Ja det blev ett intressant äventyr, men det var en fantastisk upplevelse och berget står ju kvar!

Det är inte bara i berg hon har klättrat efter sin MBA-utbildning utan även i sin karriär. I samband med att hon avslutade utbildningen fick hon en hel del erbjudanden om att byta jobb och inriktning.

- MBA-utbildningen har definitivt främjat min karriär och jag har vid ett flertal tillfällen blivit headhuntad till olika tjänster, och det har även varit inom sektorer som jag tidigare inte jobbat i. Att genomgå utbildningen och i slutändan ta en MBA gör dig inte till en specialist, utbildningen fokuserar inte heller enbart på ledarskap. Den ger dig kunskaper som du behöver för att jobba på en högre nivå inom företag och organisationer.

Större organisation och större ansvar

Det jobb som tilltalade henne mest var jobbet som informationschef på Högskolan Dalarna. Det innebar att hon lämnade sin tjänst som ansvarig för kommunikation och verksamhetsutveckling på Falu Energi & Vatten för ett arbete i skolvärlden.

- Jag kände att det var nästa steg i min utveckling att ansvara för en större avdelning och att jobba i en större organisation. Jag såg det som en möjlighet för mig att utvecklas som ledare och som chef.

Idag arbetar Ulrica som informationschef på Högskolan Dalarna och leder arbetet på informationsavdelningen. Hon fungerar också som stöd till ledningen och ingår just nu i en styrgrupp för att ta fram en ny vision för skolan. Att arbeta på högskolan förverkligar Ulricas ambition om att skapa samhällsnytta då hon menar att den nyttan skolan gör för samhället är så uppenbar och hon finner den tydligare än i många andra sektorer.

- Vi utbildar individer som bidrar till en utveckling i näringslivet genom anställning eller genom en fortsatt forskarkarriär. Skolan jobbar för att forskningsresultat inte ska stanna vid just forskningsresultat utan bli en slutprodukt som kommer samhället till gagn både i Sverige och internationellt.

Ta chansen

Ulrica menar att hon är ett levande exempel på att man absolut inte behöver vara VD eller jobba på ett stort företag med mycket resurser för att söka till en MBA-utbildning.

- Är man anställd vid ett litet företag, som jag var, så har man fortfarande en chans och en möjlighet att läsa en MBA genom det stipendium som delas ut varje år. Och trots den tid och kraft det kräver av dig så tror jag inte att det är någon som ångrar den investering man gör för att genomföra en MBA.

MBA-utbildningen var en mycket intensiv och krävande period i Ulricas liv, men nu ser hon tillbaka på studietiden med massor av glädje och stolthet. Stolthet över att hon tog tillvara på och klarade av vad hon tycker är en fantastisk utbildning, och glädje över alla de vänner hon fick under de två åren.
 

Blev du intresserad av att söka en MBA?

Här hittar du MBA-utbildningar i Sverige och Norden.

Vi på utbildning.se har även en heltäckande MBA-guide där du hittar all information du kan behöva!

Vill du ansöka om ett MBA-stipendium?

Varje år utlyser vi på utbildning.se tillsammans med Handelshögskolan i Stockholm och Dagens industri ett stipendium för studier vid Handelshögskolans Executive MBA-program i Stockholm. Stipendiet täcker hela studieavgiften för det 18 månader långa MBA-programmet.

Läs mer om MBA-stipendiet och hur du ansöker här.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: