Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Intervju med tidigare MBA-stipendiat Okee Williams

När Okee Williams mottog sitt stipendium 2009 arbetade han på ett riskkapitalbolag och hade en önskan om att en dag få möjlighet att ge tillbaka, och då inte bara i form av aktievärde. Idag arbetar han som program manager på VINNOVAs enhet för bioentreprenörskap och driver program för att stärka innovationskraft och tillväxt i Sverige.

Okee WilliamsNär Okee tilldelades stipendiet 2009 framhöll juryn i sin motivering hans starka entreprenörsanda och det är något som alltid har funnits hos Okee och som finns med honom än idag. Men det är varken hög avkastning eller risker som triggar hans entreprenöriella sida.

- Min entreprenörsanda är mer av nyfikenhetskaraktär och viljan att skapa något. Jag är intresserad av nya innovativa angreppssätt och hur man kan skapa nya saker, det är det som driver mig.

Som entreprenör har Okee alltid strävat efter utveckling och förändring. Så en naturlig fråga kanske är hur han själv utvecklades under sin MBA-utbildning?

- Jag gillade att man blev ifrågasatt och utmanad i sitt sätt att tänka, det gjorde att jag fick en bredare syn på olika typer av frågeställningar. Det var kanske framförallt att jag insåg att man har en ganska snäv syn på området management och business. När man arbetar inom ett visst område kan det ibland vara svårt att få en helhetsbild. Genom utbildningen kunde jag lära mig från andra industrier och teorier och tillämpa det i mitt eget arbetssätt.

“Ingenting kommer gratis”

Okees erfarenheter från sin MBA-tid säger honom att de viktigaste egenskaperna för att kunna genomföra en MBA-utbildning framgångsrikt är att vara målmedveten, orädd och social. Många av de andra kursdeltagarna skulle nog hålla med honom att målmedvetenhet är nödvändigt. Okee tycker att MBA-utbildningen var mycket givande men att det också är en krävande tid för kursdeltagarna både vad det gäller kraft och tid. Att ha stöd från sin omgivning och arbetsgivare kan göra det lättare.

- MBA-utbildningen var en mycket positiv och rolig tid i mitt liv, men intensiv. Ingenting kommer gratis och om man vill få goda resultat blir det en stor arbetsbörda och det kan lätt bli stressigt när studier ska kombineras med jobb. Jag hade dock fullt stöd från min arbetsplats och de respekterade att jag behövde vara borta från arbetet i perioder.

Nu har det gått ett antal år sedan Okee tog sin MBA-examen från Handelshögskolan i Stockholm och han ser tillbaka på vad utbildningen har gett honom.

- MBA-utbildningen bygger mycket på teori och riktiga case. På det viset fick jag erfarenhet från verkligheten samtidigt som jag utvecklade min kunskapsbas och fick ett större tool kit för mitt framtida arbete. Det har gjort att jag vuxit i min roll och byggt upp ett starkare självförtroende.

Rikt kontaktnät - både privat och yrkesmässigt

Vad det gäller det sociala så gav MBA-utbildningen Okee möjligheten att bygga upp ett rikt kontaktnät, och många av kurskamraterna har han kontakt med än idag. Utbytet dem emellan har varit givande både på det privata och yrkesmässiga planet för Okee. Då kursdeltagarna har olika bakgrunder finns det mycket att lära sig om man tar tillfället i akt att lära känna varandra.

- Jag lärde mig väldigt mycket av de andra kursdeltagarna. Tack vare dem får man insikter från andra industrier och branscher och deras sätt att tänka. Det är också intressant att ta del av hur de har kommit dit de är, vad de har gjort för val och varför i olika situationer och vad de har lärt sig på sin resa. Det är otroligt spännande när de berättar hur de tagit sig fram i karriären och arbetslivet, och se att det inte bara finns en enda väg fram.

Idag arbetar Okee på VINNOVA som program manager och han tror att det var MBA-utbildningen och hans kurskamrater som fick honom att bredda sin syn på vad han kunde göra med sin karriär. Okee arbetar med program för finansiering av små och medelstora företag som ska skapa tillväxt i Sverige. Att arbeta på en statlig myndighet är lite annorlunda från att jobba inom den privata sfären.

- Jag hoppas att jag kan vara en tillgång då min entreprenöriella natur gör att jag har ett kreativt och visionärt tankesätt.

Ett mål som Okee länge har haft är att han på sikt har velat arbeta i en organisation där han har möjlighet att ge tillbaka, och då inte bara i form av aktievärde. Nu är han på god väg.

- Jag känner att jag till viss del är där men att jag skulle kunna göra mer. Jag vill ta mig ytterligare en nivå.

Oväntad vändning

Något oväntat som hände under utbildningen var att Okee mer och mer började intressera sig för teorier och modeller och den forskning som pågår inom ekonomi, och han kan själv tänka sig att fortsätta att forska inom ämnet.

- Jag är intresserad av förändringar och hur organisationer skapas, byggs upp och försvinner. Om drivkrafter och innovationer. Se bara på framväxten av den svenska läkemedelsektorn och vad som har skett där de senaste 10 åren.

Så du kanske hamnar i skolbänken igen?

- Ja, varför inte som forskare och som lärare kanske, säger Okee och skrattar.

MBA

Är du också intresserad av att läsa en MBA på Handelshögskolan i Stockholm?

Sök vårt MBA-stipendium och få utbildningen betald!

Vi på utbildning.se erbjuder, tillsammans med Dagens industri och Handelshögskolan i Stockholm, dig en unik chans att bli en bättre ledare och höja din kompetens inom affärsutveckling. Sök vårt årliga stipendium som ger full finansiering av programavgiften till MBA-programmet.

 

 Läs mer om stipendiet och hur du ansöker

 Läs vår heltäckande MBA-guide med all information du behöver

 Bläddra bland MBA-program i Sverige och övriga Norden

Senast uppdaterad: 24 jun 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-03-28

MBA-finansiering och kostnader

En MBA-utbildning är en stor investering. Utbildningen kan vara mycket kostsam då den är privat och ofta sträcker sig över flera år. Att finansiera en MBA-utbildning kräver noggran planering och budgetering. 

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-03-20

Årets MBA-stipendiat är alltid redo

Årets MBA-stipendium värt 465 000 kronor tilldelades Gustaf Haag, en 28 årig analyschef med ett ben i civilsamhället och ett ben i näringslivet. En stor potential och en möjlighet att inspirera unga framtida ledare gjorde Gustaf till MBA-stipendiat 2015. I januari 2016 börjar Gustaf den 18 månader långa MBA-utbildningen på Handelshögskolan i Stockholm.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-25

MBA-stipendiet 2021

Dagens industri, utbildning.se och Handelshögskolan i Stockholm ger dig en unik chans att höja din kompetens och skapa ett ovärderligt nätverk. Nominera dig själv eller en vän till ett MBA-stipendium på Handelshögskolan i Stockholm, värt 495 000 kr. 

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-25

MBA–Scholarship 2021

This scholarship is based on cooperation between Dagens Industri, utbildning.se and Stockholm School of Economics and covers the full tuition fee of SEK 495.000 + VAT for SSE MBA Executive Format.

MBA
Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!