Visa utbildning.se som: Mobil

Intervju med tidigare MBA-stipendiat Anna Bäck

Bred erfarenhet och en stark vilja att utveckla affärer och sin omvärld var det som avgjorde när Anna Bäck blev 2011 års MBA-stipendiat. Från sin magisterexamen i industriell ekonomi har Anna bland annat utvecklat telekombranschen både i Sverige och internationellt, startat en konsultfirma i Kina, varit Managing Director på Ocean Observations och är nu ansvarig för Verydays Asienkontor i Shanghai.

Intervju med Anna Bäck, tidigare MBA-stipendiat

Om man tittar på Annas karriär och hur hennes utveckling har sett ut blir man imponerad över det enorma driv och framåtanda som hon verkar ha. Hon säger själv att hon har väldigt mycket energi och att det i sig är en stark kraft som driver henne framåt, men det finns även andra faktorer som bidrar till hennes ständiga utveckling.

- Jag är kontinuerligt nyfiken och vill hela tiden lära mig nya saker. Jag vill försöka bidra till en meningsfull utveckling av vår omgivning och värld.

Anledningen till att hon valde att söka en MBA-utbildning var att hon ville få ny inspiration genom att studera och arbeta med nya människor från olika branscher.

- När man har jobbat kontinuerligt ett antal år så är det intressant att träffa nya människor och samarbeta med personer i en annan miljö. Det är en gedigen sammansatt utbildning med många dimensioner som är affärsininriktad och som hjälper folk med varierande utbildning och jobberfarenhet att lyfta sig till en ny nivå. Jag lärde mig otroligt mycket av mina kurskamrater och fick väldigt mycket inspiration genom de diskussioner vi hade under utbildningen.

Inspirerande kurskamrater och samarbete över gränserna

Anna erkänner att hon hade väldigt höga förväntningar på MBA-utbildningen inför att hon skulle börja. Det hon såg fram emot var duktiga lärare och professorer samt att utbildningen skulle locka till sig intressanta människor som hon skulle få möjlighet att studera tillsammans med. Det skulle visa sig att hennes förhoppningar införlivades.

- Vi hade jätteduktiga lärare som var genuint intresserade av utbildningen. De hade väldigt nära anknytning till näringslivet då många av dem arbetar med avancerade strategiuppdrag parallellt med att vara lärare på MBA-utbildningen. Jag hade också många intressanta projektarbeten tillsammans med de andra kursdeltagarna och det var mycket givande.

Annas intresse av utveckling och innovation inom vården resulterade bland annat i projekt med en läkare från Södertälje sjukhus som också deltog i MBA-utbildningen. Hon menar att det var väldigt intressant att titta på samma enhet och problematik utifrån olika synvinklar. Tillsammans arbetade de med olika strategier och innovationsprojekt för vården.

- Jag är väldigt engagerad i hur man kan innovera och förbättra vården både internationellt och i Sverige. Jag vill undersöka vad man kan göra för att arbeta mer patientfokuserat och hur det kan bli bättre för såväl patienten som för vårdpersonalen, samtidigt som att det inte behöver bli dyrare utan kanske rent av billigare.

Möjligheter att utbyta erfarenheter och lära sig av sina kurskamrater använder sig Anna av än idag. Den variation det finns bland kursdeltagarna på MBA-utbildningen gör att hon idag kan kontakta olika kurskamrater beroende på vilket ämne eller område det gäller.

- Det jobb jag har idag är väldigt brett och spänner över många olika branscher, och för mig kan det därför vara värdefullt att kunna höra av mig till dem gällande olika typer av frågor som jag har.

När Anna började sin MBA-utbildning var hon mitt uppe i ett jobbyte. Hon skulle då gå till Veryday.

- Veryday jobbar delvis i samma bransch men de är större och arbetar på en mer strategisk- och ledningsorienterad nivå. Jag tyckte att den roll och utveckling jag kunde få hos dem passade mig och min profil bättre.

Affärsutveckling i Asien

Hennes utveckling på Veryday har varit väldigt bra och hon tror att hennes MBA successivt har bidragit till det och fått en positiv inverkan på karriären. Idag är hon ansvarig för deras asienkontor i Shanghai och jobbar med affärsutveckling. Men att jobba i Asien och Kina är inget nytt för Anna och hon har varit där i flera omgångar under sin karriär. Så hur kommer det sig att hon hamnar i Asien med jämna mellanrum?

- Jag är född i Malaysia och mitt intresse för Kina väcktes när jag studerade kinesiska på gymnasiet. Det är ett väldigt intressant land och det är jättespännande att se landets utveckling. De har en väldigt bra energi och de arbetar mycket med förbättringar som jag ju är engagerad i.

Anna tror att många tjänster och produkter kommer blir mer globala och att det numera behövs en global närvaro för att kunna vara i framkant. Verydays visioner och mål för asienkontoret är därför att utveckla deras innovationsprojekt och att jobba med asiatiska bolag för att hjälpa dem att ta sig vidare i väst, men också hjälpa västerländska bolag i asien.

Ambitiösa mål

Vad det gäller hennes egen utveckling så är hon just nu väldigt nöjd med sin tillvaro. Men visst finns det mål som hägrar i framtiden, och det är ambitiösa sådana.

- Ett mål skulle vara om man kunde få de bolag som jobbar här att tänka mer hållbart. Man kan kanske inte påverka alla men man kan försöka influera de bolag som man arbetar med. Det händer mycket inom området nu och man börjar förstå vikten av långsiktighet, kvalitet och miljö.

Avslutningsvis återkommer Anna till hennes engagemang i att innovera vården och hon menar att just det definitivt är ett av hennes stora mål.

 

Är du intresserad av att gå en MBA-utbildning?

Läs vår heltäckande MBA-guide med all information du behöver!

Vill du ansöka om ett MBA-stipendium?

Varje år utlyser vi på utbildning.se tillsammans med Handelshögskolan i Stockholm och Dagens industri ett stipendium för studier vid Handelshögskolans Executive MBA-program i Stockholm. Stipendiet täcker hela studieavgiften för det 18 månader långa MBA-programmet.

Läs mer om MBA-stipendiet och hur du ansöker här.

Senast uppdaterad: 24 jun 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-06-20

MBA – din guide

Här hittar du samlad information om MBA, Master of Business administration. Utbildningen är en ledarskapsutbildning för dig som yrkesverksam och som vill utveckla din yrkesroll mot en ledande position. En MBA-utbildning ger dig en unik möjlighet att bygga upp dina ledarkunskaper och låta dig inspireras till att ta din ledarroll ett steg längre.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-20

MBA-stipendiat vinnare i Venture Cup – möt Gustav Kristiansson

Det var under förra veckan det stod klart att den tidigare MBA-stipendiaten Gustav Kristansson kammat hem vinsten i startuptävlingen Venture Cup. "MBA-utbildningen var ett jättebra tillfälle för mig att ifrågasätta etablerade normer inom affärsvärlden", berättar vinnaren.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-24

Intervju med tidigare MBA-stipendiat Okee Williams

När Okee Williams mottog sitt MBA-stipendium 2009 arbetade han på ett riskkapitalbolag och hade en önskan om att en dag få möjlighet att ge tillbaka, och då inte bara i form av aktievärde. Idag arbetar Oke Williams som program manager på VINNOVA:s enhet för bioentreprenörskap och driver program för att stärka innovationskraft och tillväxt i Sverige.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-24

Intervju med tidigare MBA-stipendiat Ulrica Momqvist

Ulrica Momqvist har gått MBA-programmet och hon bloggade hos oss på utbildning.se under sin studietid. Dagarna innan studiestart berättade hon på bloggen om sin nervositet inför att påbörja MBA-utbildningen. På den tiden jobbade Ulrica på ett litet företag och trodde att hennes arbetsroll låg långt under sina klasskamraters. Till hennes lättnad visade det sig att hon oroat sig i onödan.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-24

Executive MBA-stipendiet 2007

Tidigare jobb på Fryshuset i Stockholm, eget bevakningsbolag och stödverksamhet för ungdomar och nu student på Handelshögskolans MBA-program. 2007 års stipendiat erkänner att det kan bli lite stressigt ibland. Nino berättar om sina första veckor på MBA-utbildningen

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-10-24

Årets MBA-stipendiat vill lösa världens vattenproblem

Årets vinnare av MBA-stipendiet brinner för att hitta nya sätt att lösa världens vattenproblem genom att förena naturvetenskap med innovationer inom IT. Möt Louise Croneborg-Jones, specialist på vattenresurser i Världsbanken. 

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-13

MBA-stipendiaten Maria Smith om 'ödesfrågan hållbarhet'

Maria vill få lärdom i hur man sätter finansiella siffror på det hela, för att se hur lönsamt det faktiskt är med hållbarhet. Detta så hon kan bevisa det hon tror på, med rätt verktyg.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-28

Svar på dina frågor om MBA

Här hittar du vanliga frågor och svar om MBA-utbildningar, exempelvis:
Vilka är inträdeskraven för en MBA?
Vad är ett GMAT-test?
Hur ser antagningsintervjun ut?
Vilken är den genomsnittliga kostnaden för en MBA?

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-20

Gustav berättar om tiden som MBA-stipendiat

Gustav Kristiansson fick MBA-stipendiet 2012. Nu har han avslutat sin utbildning och idag arbetar han som chefsstrateg på Nira Dynamics. Läs om hans tid på MBA-utbildningen.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-16

MBA–Scholarship 2020

This scholarship is based on cooperation between Dagens Industri, utbildning.se and Stockholm School of Economics and covers the full tuition fee of SEK 495.000 + VAT for SSE MBA Executive Format.

MBA
Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!