Visa utbildning.se som: Mobil

Intervju med tidigare MBA-stipendiat Anna Bäck

Bred erfarenhet och en stark vilja att utveckla affärer och sin omvärld var det som avgjorde när Anna Bäck blev 2011 års MBA-stipendiat. Från sin magisterexamen i industriell ekonomi har Anna bland annat utvecklat telekombranschen både i Sverige och internationellt, startat en konsultfirma i Kina, varit Managing Director på Ocean Observations och är nu ansvarig för Verydays Asienkontor i Shanghai.

Intervju med Anna Bäck, tidigare MBA-stipendiat

Om man tittar på Annas karriär och hur hennes utveckling har sett ut blir man imponerad över det enorma driv och framåtanda som hon verkar ha. Hon säger själv att hon har väldigt mycket energi och att det i sig är en stark kraft som driver henne framåt, men det finns även andra faktorer som bidrar till hennes ständiga utveckling.

- Jag är kontinuerligt nyfiken och vill hela tiden lära mig nya saker. Jag vill försöka bidra till en meningsfull utveckling av vår omgivning och värld.

Anledningen till att hon valde att söka en MBA-utbildning var att hon ville få ny inspiration genom att studera och arbeta med nya människor från olika branscher.

- När man har jobbat kontinuerligt ett antal år så är det intressant att träffa nya människor och samarbeta med personer i en annan miljö. Det är en gedigen sammansatt utbildning med många dimensioner som är affärsininriktad och som hjälper folk med varierande utbildning och jobberfarenhet att lyfta sig till en ny nivå. Jag lärde mig otroligt mycket av mina kurskamrater och fick väldigt mycket inspiration genom de diskussioner vi hade under utbildningen.

Inspirerande kurskamrater och samarbete över gränserna

Anna erkänner att hon hade väldigt höga förväntningar på MBA-utbildningen inför att hon skulle börja. Det hon såg fram emot var duktiga lärare och professorer samt att utbildningen skulle locka till sig intressanta människor som hon skulle få möjlighet att studera tillsammans med. Det skulle visa sig att hennes förhoppningar införlivades.

- Vi hade jätteduktiga lärare som var genuint intresserade av utbildningen. De hade väldigt nära anknytning till näringslivet då många av dem arbetar med avancerade strategiuppdrag parallellt med att vara lärare på MBA-utbildningen. Jag hade också många intressanta projektarbeten tillsammans med de andra kursdeltagarna och det var mycket givande.

Annas intresse av utveckling och innovation inom vården resulterade bland annat i projekt med en läkare från Södertälje sjukhus som också deltog i MBA-utbildningen. Hon menar att det var väldigt intressant att titta på samma enhet och problematik utifrån olika synvinklar. Tillsammans arbetade de med olika strategier och innovationsprojekt för vården.

- Jag är väldigt engagerad i hur man kan innovera och förbättra vården både internationellt och i Sverige. Jag vill undersöka vad man kan göra för att arbeta mer patientfokuserat och hur det kan bli bättre för såväl patienten som för vårdpersonalen, samtidigt som att det inte behöver bli dyrare utan kanske rent av billigare.

Möjligheter att utbyta erfarenheter och lära sig av sina kurskamrater använder sig Anna av än idag. Den variation det finns bland kursdeltagarna på MBA-utbildningen gör att hon idag kan kontakta olika kurskamrater beroende på vilket ämne eller område det gäller.

- Det jobb jag har idag är väldigt brett och spänner över många olika branscher, och för mig kan det därför vara värdefullt att kunna höra av mig till dem gällande olika typer av frågor som jag har.

När Anna började sin MBA-utbildning var hon mitt uppe i ett jobbyte. Hon skulle då gå till Veryday.

- Veryday jobbar delvis i samma bransch men de är större och arbetar på en mer strategisk- och ledningsorienterad nivå. Jag tyckte att den roll och utveckling jag kunde få hos dem passade mig och min profil bättre.

Affärsutveckling i Asien

Hennes utveckling på Veryday har varit väldigt bra och hon tror att hennes MBA successivt har bidragit till det och fått en positiv inverkan på karriären. Idag är hon ansvarig för deras asienkontor i Shanghai och jobbar med affärsutveckling. Men att jobba i Asien och Kina är inget nytt för Anna och hon har varit där i flera omgångar under sin karriär. Så hur kommer det sig att hon hamnar i Asien med jämna mellanrum?

- Jag är född i Malaysia och mitt intresse för Kina väcktes när jag studerade kinesiska på gymnasiet. Det är ett väldigt intressant land och det är jättespännande att se landets utveckling. De har en väldigt bra energi och de arbetar mycket med förbättringar som jag ju är engagerad i.

Anna tror att många tjänster och produkter kommer blir mer globala och att det numera behövs en global närvaro för att kunna vara i framkant. Verydays visioner och mål för asienkontoret är därför att utveckla deras innovationsprojekt och att jobba med asiatiska bolag för att hjälpa dem att ta sig vidare i väst, men också hjälpa västerländska bolag i asien.

Ambitiösa mål

Vad det gäller hennes egen utveckling så är hon just nu väldigt nöjd med sin tillvaro. Men visst finns det mål som hägrar i framtiden, och det är ambitiösa sådana.

- Ett mål skulle vara om man kunde få de bolag som jobbar här att tänka mer hållbart. Man kan kanske inte påverka alla men man kan försöka influera de bolag som man arbetar med. Det händer mycket inom området nu och man börjar förstå vikten av långsiktighet, kvalitet och miljö.

Avslutningsvis återkommer Anna till hennes engagemang i att innovera vården och hon menar att just det definitivt är ett av hennes stora mål.

Är du intresserad av en MBA-utbildning, här hittar du vår MBA-guide med all information du behöver!

Senast uppdaterad: 13 maj 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-18

MBA-finansiering och kostnader

En MBA-utbildning är en stor investering. Utbildningen kan vara mycket kostsam då den är privat och ofta sträcker sig över flera år. Att finansiera en MBA-utbildning kräver noggran planering och budgetering. 

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-29

Executive MBA-stipendiet 2007

Tidigare jobb på Fryshuset i Stockholm, eget bevakningsbolag och stödverksamhet för ungdomar och nu student på Handelshögskolans MBA-program. 2007 års stipendiat erkänner att det kan bli lite stressigt ibland. Nino berättar om sina första veckor på MBA-utbildningen

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-19

Intervju med vinnare av MBA-stipendium 2011

MBA-stipendiet ger en ökad kunskap om och förståelse för hur organisationer och företag fungerar. Och kunskap är makt”. Anna Bäck tilldelades MBA-stipendiet 2011 och här summerar hon sitt första år på utbildningen. 

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-09-20

MBA-skolor och ranking

Funderar du på att gå en MBA-utbildning finns det stora möjligheter att hitta ett program som passar dina önskemål, krav och förutsättningar. I Sverige och övriga norden finns det ett 20-tal universitet och utbildningsarrangörer som erbjuder olika MBA-program.

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-09-20

Roseline Olomina vann MBA-stipendiet värt 465.000 kronor

Publicerad: 2014-10-09
Roseline Olomina vann MBA-stipendiet värt 465.000 kronor. under 2015 att påbörja SSE MBA Executive Format vid Handelshögskolan i Stockholm. Läs om Roseline och varför hon fick vårt MBA-stipendium.

Taggar: Karriär , MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-10-24

Årets MBA-stipendiat vill lösa världens vattenproblem

Årets vinnare av MBA-stipendiet brinner för att hitta nya sätt att lösa världens vattenproblem genom att förena naturvetenskap med innovationer inom IT. Möt Louise Croneborg-Jones, specialist på vattenresurser i Världsbanken. 

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-31

Så går det för förra årets MBA-stipendiat

Publicerad: 2015-03-24
2014 års MBA-stipendium gick till 36-åriga Roseline Olomina, projektledare på konsultbolaget FS Dynamics. I januari började Roseline sina studier och nu berättar hon om hur utbildningen går och ger dig som vill söka MBA-stipendiet tips inför din ansökan.

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-04

”Utan utbildning hade jag varit buffelherde nu”

Redan som tonåring drömde Himanshu om att få studera på en högre akademisk nivå. Fascinerad av de utländska universitetens blanka informationsblad satt han i föräldrahemmet i Delhi, Indien och smidde planer om att en dag få läsa en MBA-utbildning.Det fanns bara ett problem.Hans familj tillhör Dalit, en samhällsgrupp där en högre akademisk utbildning är näst intill otänkbar.

Taggar: Ledarskap , MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-18

MBA-stipendium

Det finns olika MBA-stipendium att söka.

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-28

Executive MBA-stipendiet 2010

Ulrica Lindsköld var tidigare kapten i utlandsstyrkan i Afghanistan. Nu arbetar Ulrica som Marknadskommunikations- och verksamhetsutvecklingsansvarig och vill göra Falun och Sverige till föregångare inom CleanTech. Läs mer om Ulrica och stipendiet

Taggar: MBA
Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Hitta en utbildning du är intresserad av


Gör intresseanmälningar


Du blir kontaktad och får mer information av arrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!